X

ASO presenteert 2021 Dakar Rally.

Vandaag werd door ASO de 43ste editie van de Dakar Rally gepresenteerd. Dat gebeurde uitzonderlijk met een online-evenement. De Rally zal net als vorig jaar volledig gereden worden binnen Saoedi-Arabië. De Rally wordt verreden van 3 tot en met 15 januari 2021 en bevat wel enkele verrassingen ten opzichte van de vorige editie.

De start- en aankomstplaats is net als vorig jaar in Jeddah. Echter is de route dit jaar volledig anders en zal de nadruk nog meer op navigatie liggen. De rustdag is op 9 januari in Ha’il. De 2021 Dakar telt 12 etappes en wordt technischer en trager dan voorheen. In deze editie zal het roadbook pas ’s ochtends overhandigt worden aan de piloten. De fabrieksrijders mogen maar 6 achterbanden gebruiken voor de gehele Dakar rally. Ze mogen ook niet aan hun motoren werken tijdens een tankstop en er mag maximum 1 zuiger vervangen worden gedurende de hele rally. Zo moet de gemiddelde snelheid naar beneden en zullen de fabrieksrijders hun motoren moeten sparen tijdens de ritten.

Voor de algemene veiligheid is er een drastische wijziging aangekondigd: zo zal er op 200 meter voor elke gevaarlijke sectie een digitaal gestuurd alarm afgaan om de rijders te waarschuwen. Voor de motorrijders komt er ook de verplichting om een airbagjas te gebruiken. Die blaast zich op tijdens een crash zoals een airbag in een auto. De organisatie anticipeert hiermee op de tragische ongevallen waarbij dit jaar motorrijders Paulo Gonçalves en de Nederlander Edwin Straver om het leven kwamen. In november zal ASO de details van de komende Dakar Rally in Saoedi-Arabië bekend maken.

Foto: Dakar.com