X

FOTO: Harry Everts zit na 44 jaar nog eens op een Puch!

Dit uitzonderlijk coronajaar zorgt soms voor verrassende wendingen in de motorcross. Er is geen competitie voor vintagecrossers dus worden er her en der trainingen georganiseerd om de mannen op oude motoren de gelegenheid te geven om wat rondjes af te malen en zo hun hun fysiek bij te werken. En zo komt het dat er af en toe een topper van weleer zijn been over het zadel zwaait. Afgelopen donderdag was dat het geval voor Harry Everts.

De viervoudige wereldkampioen kroop op de Horensbergdam lichtjes zenuwachtig in zijn Yoko outfit om voor het eerst sinds 1976 op een Puch te rijden. De Neeroetenaar werd in 1975 wereldkampioen 250cc op het merk uit Oostenrijk en dat was een erg opmerkelijk feit. Puch had weinig ervaring in de motorcross maar een jaar eerder lieten ze al zien wat ze in hun mars hadden. Everts behaalde toen al brons op een erg experimentele machine. De Puch twincarb (met twee Bing carburatoren) was erg onconventioneel maar in 1975 wonnen ze wel de wereldtitel in de 250cc klasse tegen de gevestigde fabrikanten uit Japan en Europa.

Wij konden donderdag op de Horensbergdam met eigen ogen vaststellen dat zijn rijstijl niet gewijzigd is en dat hij nog altijd erg hard kan gaan. Genieten!

Foto: MXVintage en Piet Janssen