Komt de eerste echte elektrische crosser uit Nederland?

Komt de eerste echte elektrische crosser uit Nederland?
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

De geruchten dat er in België gewerkt wordt aan een elektrische crossmotor hebben we nog niet kunnen bevestigen maar het lijkt er echter op dat de Nederlanders eerst zullen zijn. Het bedrijf Dohms Projecten B.V. zit in een ver gevorderd stadium van de ontwikkeling. Het beweert zelfs om eind 2020 al een prototype klaar te hebben.

Anderhalf jaar geleden is het idee ontstaan uit de wetenschap dat motorcross met verbrandingsmotoren steeds meer een probleem wordt. Het geluid en de uitstoot kunnen de sport nog verder de dieperik induwen en daarom zijn ze met dit project gestart. Dohms Projecten B.V. and Spike Technologies B.V. bundelden hun kennis om een elektrisch aangedreven crossmotor te ontwikkelen.

En dat de lat hoog ligt wordt duidelijk onderstreept door de wil om een machine af te leveren die kan wedijveren met de huidige 250 viertaktmotoren. Er is ook een samenwerking met Yamaha Motor Europe N.V. en de KNMV. Als basis wordt het frame van de Yamaha YZ250f gebruikt. De batterij moet voldoende power kunnen opslaan om een degelijke reeks te kunnen rijden en ze moet verwisselbaar zijn om snel weer het circuit op te kunnen. De batterij wordt ontwikkelt door Spike terwijl Dohms werkt aan de aandrijving. Wij kijken met “spanning” uit naar dit veel belovende project.

Foto: emx-powertrain.com

Uw reacties