Moeizame Kegums III voor JM Honda Racing

Moeizame Kegums III voor JM Honda Racing
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Hoewel de laatste Letse MXGP ronde zeker een aantal positieve elementen bevatte, vertelde de resultaten aan het eind van de dag toch een heel ander verhaal. Valpartijen en pech zorgden ervoor dat de JM Honda Racing rijders puntenloos bleven op zondag. MXGP-rookie Dylan Walsh reed zich wel kortstondig in de kijker met twee sterke starts.

Hete temperaturen en een verraderlijk Zelta Zirgs-circuit stelden de beste motorcrossers ter wereld opnieuw op de proef. De derde wedstrijd op rij in Kegums, de vijfde GP van het seizoen begon alleszins goed voor Benoit Paturel.


De Fransman ondervond ’s morgens geen hinder meer van pijnlijke armen, een euvel dat hem de afgelopen twee GP’s parten speelde. In de vrije training reed Benoit dan ook met vertrouwen rond. Tijdens de kwalificatie liep het helaas fout. Door een onvoorzien obstakel op de afzet van een tafelsprong ging Paturel er spectaculair voorover af.  Bij een medische controle en scan werden een breuk in de T12-wervel en een gebarsten staartbeen ontdekt.

Hoewel Dylan Walsh precies dezelfde lijn raakte, kwam hij gelukkig met de schrik weg bij z’n ongewilde stunt- en vliegwerk. Walsh kwalificeerde als 23ste. Geen toptijd maar de Nieuw-Zeelander schudde wel twee prima starts uit zijn mouw. In de eerste manche eindigde de Britse MX2-kampioen net buiten de punten als 23ste lijn komen. Een foutje op een sprong maakte een voortijdig einde aan zijn tweede manche.


Teamgenoot Paturel probeerde alsnog te rijden, maar moest zich vanwege de pijn al vroeg in de eerste manche gewonnen geven. Ook Artem Guryev kwam al in de aanvangsfase van de opener ten val. De pijnlijke rug die hij hierbij opliep, zou ook een rem zetten op zijn tweede race.

LEES MEER  KNMV lanceert plan voor behoud motorcrosscircuits

Dylan Walsh: “Al met al liep het wel oké. Toegegeven de leercurve was dit weekend voor mij gewoon heel steil. Het was mijn eerste keer op de JM Honda-racemotor en mijn eerste keer in de MXGP! De intensiteit van het racen op dit niveau is echt iets waar je aan moet wennen. Toen ik direct mee vooraan zat, liet ik me een beetje meeslepen en vergat ik om goed te ademen. Bovendien reed ik de 450 véél te veel als een 250. Allemaal punten waar we aan moeten werken dus. Maar ik ben er zeker van dat het vanaf nu steeds beter wordt naarmate ik meer met de motor kan rijden.”

Jacky Martens, teammanager: “Dit was zeker niet hoe we hoopten onze week in Letland af te sluiten! ’s Morgens zag alles er echter goed uit omdat Benoit veel meer op zijn gemak reed dan vorige woensdag en zondag. Het was moeilijk om hem zo te zien vallen, zeker omdat het zijn schuld niet was. Hij wordt morgen in België verder onderzocht en we hopen dat hij snel kan herstellen.”

Dylan toonde veel strijdlust en ging elke keer sterk van start. Hij zat zelfs zesde in de start van de tweede manche, maar hij heeft duidelijk meer tijd op de motor nodig. Met meer voorbereiding kan hij echt laten zien wat hij waard is in MXGP. Artem had ook pech. Zelfs vanuit zijn erg ongunstige positie aan de buitenkant reed hij naar een uitstekende start in de eerste manche. Hij zat in het midden van het pak toen hij in de eerste ronde iemand raakte in de lucht en daarna ten val kwam met verschillende andere rijders. Hierdoor bezeerde hij z’n rug. Hoewel hij een grote bloeduitstorting op zijn rug had, reed hij de laatste manche uit op de 25ste plaats, zijn beste resultaat tot nu toe. Dit soort dagen zijn voor iedereen zwaar, maar we blijven positief en blijven hard werken.”

Foto’s: shotbyBavo/ Honda Pro Racing

LEES MEER  Bernardini maakt overstap naar EnduroGP

Uw reacties