Bax/Musset winnen spectaculaire ONK Sidecar Masters te Oss!

Bax/Musset winnen spectaculaire ONK Sidecar Masters te Oss!
Decrease Font Size Increase Font Size Taille du texte Imprimer

Etienne Bax en Nicolas Musset hebben de spectaculair verlopen tweede ONK Sidecar Masters te Oss weten te winnen. In de eerste manche moesten zij nog team Willemsen voor zich dulden maar in de tweede omloop was er niemand opgewassen tegen de snelheid van Bax/Musset en hiermee werden zij winnaar in Oss. Willemsen/Bax wisten de eerste heat te winnen en werden door een tumultueus verlopen heat als vierde geklasseerd in de tweede manche. Dit was wel genoeg om tweede te worden in het dagtotaal en de aan de leiding te blijven voor het ONK Sidecar Masters kampioenschap. Vanluchene/Van den Boogaart reden goed en degelijk en werden twee maal derde en mochten zo ook als derde aanschuiven op het dagpodium.

Veldman/Cermak wisten met één snelle ronde in de morgen de snelste tijd te pakken in de kwalificatie. Bax/Musset reden de derde tijd maar werden echter gediskwalificeerd in deze tijdtraining daar men op het circuit aan het sleutelen was.  Men zou dus als zeventiende en laatste moesten oprijden aan het starthek. Broens/Maas maakte een aardige klapper en besloten niet aan de start te verschijnen van de wedstrijden.

Heat 1
Tijdens de start van de eerste manche konden Veldman/Cermak de beste positie verzilveren met de holeshot. Samen met verrassend Debruyne/Mans en Willemsen/Bax vloog men als eerste de eerste bocht in en wist men aan de binnenkant agressief de leiding te pakken. Willemsen werd wat naar buiten gedrongen en deze dwong zo op zijn beurt de achterop komende Kops/Horton ook wat naar buiten. Kops/Horton vlogen bijna de hekken in maar wisten knap te voorkomen dat men met zijspan en al hard buiten de baan zou komen. Verschillende combinaties hadden last van het tumult waaronder ook Bax/Musset die hierdoor slecht weg waren na de start. Als door een wesp gestoken echter reden Bax/Musset een inhaalrace van jewelste. Vooraan leek alles koek en ei voor Veldman/Cermak die graag dik wilde scoren voor het kampioenschap. Halverwege echter ging het mis op het startterrein toen bakkenist Ondreij Cermak uit de bak gleed en maar net met zijn handen aan de bakbeugel kon blijven plakken. Veldman gaf nog flink gas en had  pas door dat er iets niet klopte  toen hij de armen van Cermak miste tijdens het ingaan van de bocht. In plaats van dat zijn bakkenist zich klaarmaakte om uit te hangen hing hij als een soort lappenpop aan de beugel met de benen onder het zijspan.
Veldman moest stoppen, Cermak sprong weer in de bak maar dit gaf Willemsen/Bax dan juist de gelegenheid om de eerste plek te pakken. Als een rode lap voor een stier fungeerde Willemsen voor Veldman die rap de achtervolging inzette. Echter een ronde later hield de race op voor Veldman/Cermak die te maken kregen met machinepech! Extra zuur was dat Veldman zijn gestrande zijspan in eerste instantie zelfs niet het spoor uit kreeg. Onbewust wierp hij zo nog een extra barrière op voor onderandere zijn jongere broer Sam Veldman in de bak bij Leferink. Leferink/Veldman zaten juist lekker in de wedstrijd maar liepen vast tegen de machine van Veldman/Cermak. Over wrang gesproken.
Door het uitvallen van Veldman/Cermak schoven Bax/Musset naar de tweede plek. Zij konden nog wel het gat naar leider Willemsen/Bax kleiner maken maar echt bedreigen zou het nooit worden. Zo wonnen Willemsen/Bax de eerste heat en pakte Bax/Musset verdienstelijk de tweede plek. Vanluchene/Van den Boogaart werden derde en in de allerlaatste ronde wisten Hermans/Janssens nog Van Werven/Beunk te verschalken en vierde te worden. Team Van Werven werd dan vijfde en op zes zagen we Keuben/Beleckas die ook juist in de laatste ronde Leferink/Veldman konden passeren. Hierachter was het de Britt Wilkinson die met zijn Zwitserse bakkenist Maxime Cuche als achtste de streep over kwamen.

 

Heat 2
In de tweede heat wisten Willemsen/Bax de kopstart te pakken gevolgd door Hermans/Janssens, Bax/Musset en Van Werven/Beunk. Reeds al in de eerste ronde zag Hermans kans om Willemsen voorbij te gaan om zo de koppositie te pakken. In de tweede ronde echter ging het mis voor Hermans/Janssens. Koen Hermans viel net na het wasbord pardoes van het zijspan af en bakkenist Janssens kon met kunst en vliegwerk het stuur van het zijspan rap beetpakken om het spul stil te zetten. De achteropkomende meute  knalde wel op de zijspan van Hermans waarbij Willemsen licht zijn hand blesseerde. Wel wist Willemsen in eerste instantie de kop over te nemen. Dit was echter van korte duur daar de achtervolgende Bax/Musset er geen gras over lieten groeien. Na een mooi duel dat zo ongeveer één ronde duurde zag Bax zijn kans schoon om het span in een ander spoor dan dat van Willemsen te zetten en met meer snelheid de kop over te nemen. Bax/Musset reden hierna gestaag weg van de concurrentie en wisten onbedreigd de tweede heat én de dagoverwinning te pakken in Oss. Veldman/Cermak zouden nu dan wel loon naar werken krijgen en uiteindelijk tweede worden. Na een klein kwartier wedstrijd was het een typisch geval van het spreekwoord ‘waar twee honden vechten om een been gaat een ander er mee heen’. Veldman/Cermak pakte namelijk binnen één ronde de vechtende Willemsen/Bax en Vanluchene/Van den Boogaart en stonden de tweede plek dus ook niet meer af. Vanluchene/Van den Boogaart wisten Willemsen/Bax na een hard duel dan uiteindelijk te grazen te nemen en zouden hiermee ook derde worden in de daguitslag. De iets wat door zijn hand geplaagde Willemsen viel dan nog wat verder terug om in de laatste ronde dan alsnog finaal een eindspurt in te zetten en de vierde plek af te snoepen van Van Werven/Beunk. Hiermee hadden Willemsen/Bax dan net genoeg punten om als tweede op het podium te staan en behield men de leiding in de tussenstand van de ONK Sidecar Masters. Van Werven/Beunk werden dan nu weer als in de eerste heat vijfde. Leferink/Veldman zouden zesde worden en konden maar net voorkomen dat Wilkinson/Cuche niet voorbij kwamen. De Brit en de Zwitser bleven zodoende dus achter Leferink/Veldman steken op zeven. Keuben/Beleckas werden dan achtste vlak voor de eveneens sterk rijdende Kops/Horton. Hermans/Janssens konden ondanks hun hachelijke avontuur nog als tiende worden geklasseerd.

De derde ronde van de ONK Sidecar Masters is over twee weken op 4 oktober in het Achterhoekse Varsseveld.

Daguitslag ONK Sidecar Masters Oss 2020

 

Tussenstand ONK Sidecar Masters 2020

1 111 Daniël Willemsen & Robbie Bax 93
2 2 Marvin Vanluchene & Ben v.d. Bogaart 84
3 3 Koen Hermans & Glenn Janssens 67
4 14 Justin Keuben & Kostas Beleckas 62
5 82 Etienne Bax & Nicolas Musset 61
6 75 Tim Leferink & Sam Veldman 60
7 12 Julian Veldman & Ondrej Cermak 57
8 57 Stephan Wijers & Aivar v.d. Wiel 46
9 53 Sven Wisselink & Kenny v. Gaalen 40
10 98 Ijen Kops & Paul Horton 37
11 54 Kelly Debruyne & Jens Mans 35
12 11 Gert v. Werven & Peter Beunk 32
13 19 Brett Wilkinson & Maxime Cuche 27
14 169 Bram v. Dijk & Loet v.d. Putten 27
15 72 Frank Mulders & Lars de Laat 21
16 7 Erwin Broens & Nick Maas 19
17 214 Glenn v.d. Schraelen & Yvan Hereygers 0

 

Tekst Emil Bilars
Foto Orangehat.nl

Uw reacties

Ook te lezen

 • VIDEO: Behind the Gate Episode 5

  VIDEO: Behind the Gate Episode 5

  Deze aflevering speelt zich af in Agueda en bevat een diepgaande analyse met de Sloveense rijders Tim Gajser en Jan Pancar. Ze laten de verschillende benaderingen van motorcross zien, van …
 • Edgar Canet maakt de overstap naar rally raid

  Edgar Canet maakt de overstap naar rally raid

  Eind vorig jaar kwam Edgar Canet-Ardevol in aanraking met de rally sport. De Spanjaard kwam jaren voor het RFME Junior team uit in de motocross maar blessures gooide roet in …
 • Van Dam profiteert van afwezigheid Van der Werff

  Van Dam profiteert van afwezigheid Van der Werff

  Kaylee van Dam heeft afgelopen zondag volop geprofiteerd van de afwezigheid van Britt van der Werff. In Geldermalsen won Van Dam beide manches en pakte hiermee naast de dagoverwinning ook …
 • Courtney Duncan is er weer bij in Maggiora

  Courtney Duncan is er weer bij in Maggiora

  Komend weekend gaat het FIM wereldkampioenschap WMX verder in Maggiora. Courtney Duncan zal haar rentree maken in het kampioenschap. De Nieuw-Zeelandse raakte twee weken geleden geblesseerd waardoor ze de wedstrijd …