X

Arminas Jasikonis wil binnen zes maanden weer racen

In een lokaal interview in Litouwen zegt Arminas Jasikonis dat hij hoopt over zes maanden terug op de motor te zitten en weer te racen. Hij heeft ook zijn leven na de crash gedetailleerd beschreven en de toch wel pittige momenten die hij nadien mocht beleven. AJ crashte hard tijdens de MXGP-wedstrijd in Mantova en moest de rest van het seizoen missen.

Arminas Jasikonis:Er zijn slechte en goede dagen maar het is helemaal niet slecht vergeleken met de eerste dagen na het incident. Ik voel nog steeds schouderpijn, maar ik kan er toch mee werken en rij weer met de auto. Alles gaat geleidelijk aan, ik boek vooruitgang maar ik mag niet overdrijven. Er is veel verlangen om meer te doen maar ik kan het niet allemaal tegelijk doen omdat ik niet weet hoe de hersenen reageren”.

“Tot nu toe herinner ik me niet alles, elke dag worden de dingen beetje bij beetje helderder. Maar het geheugen dat er was voor de crash is nog niet hersteld. De eerste weken leken herinneringen als een droom. Op dit moment ben ik bezig met oefeningen om het geheugen te verbeteren. Ik speel spelletjes om mijn geheugen te trainen.

“Ik herinner me de val zelf niet maar wel bepaalde momenten van die dag. Ik herinner me niet eens alles wat er een paar dagen voor het incident gebeurde. Als ik de video bekijk lijkt het alsof ik een slechte lijn koos om de helling op te rijden. Ik werd dus in de lucht gelanceerd op een manier die niet was gepland.”

Jasikonis over toen hij wakker werd uit de coma: “Voor zover ik me kan herinneren, probeerde ik te ontsnappen toen ik die dag wakker werd. Ik kwam uit bed en trok alle infusen uit mijn lichaam. De dokters renden meteen naar me toe toen ik uit bed kroop. Ik denk dat ik later zelfs vastgebonden werd. Het is een gebeurtenis waarbij je brein herneemt op het moment dat het instortte. Nadat ik met andere mensen had gecommuniceerd die ook zo’n trauma hadden opgelopen, leerde ik dat ook zij probeerden te ontsnappen. Ik ben geen ziekenhuisliefhebber, maar ik moest er wel veel tijd doorbrengen.

De getalenteerde renner zegt ook dat hij opnieuw wil proberen te racen: “Ik wil weer gaan racen in het team. Ik weet niet of ik gevolgen ga overhouden aan de crash maar tot nu toe verloopt alles volgens plan. Ik ben begonnen met lopen en het evenwicht blijkt goed te zijn. In Finland zal de medische wereld kijken hoe ver ik vooruitgang boek. Het plan is om terug te komen, dat is het echt, maar ik kan het niet beloven. Ik wil graag over een half jaar terug kunnen racen.”

Foto: shotbyBavo en archief