MXGP kijkt uit naar openingsronde in Oman

MXGP kijkt uit naar openingsronde in Oman
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Voor het eerst sinds 2016 keert MXGP terug naar het Midden-Oosten. En hoe! Oman al namelijk het 2021 seizoen op gang trekken. De nieuwe omloop in Muscat is één van de vier nieuwe locaties op de voorlopige WK kalender die onlangs werd voorgesteld.

Hoe die kalender uiteindelijk zijn beslag zal kennen, hangt uiteraard erg af van hoe de COVID-19-pandemie zich ontwikkelt. Promoter Infront Motor Racing schoof de start van het kampioenschap in ieder geval al een maand op. In plaats van de traditionele start begin maart zullen Oman en de MX baan in de buurt van het vliegveld in de hoofdstad Muscat het WK op gang schieten op zaterdag 3 april.

“Deze discussie was enkele maanden aan de gang en het is een fantastisch gevoel om het af te ronden”, aldus Infront Motor Racing’s CEO David Luongo. “De GP wordt gesteund door de nationale sportautoriteiten en een lokale promotor. De MXGP zal in de buurt van Muscat worden verreden waardoor we gebruik kunnen maken van alle faciliteiten van een stad. Oman is bovendien een prachtig land met veel geschiedenis en prachtige landschappen, dus we kunnen niet wachten om het nieuwe seizoen te openen”.

Er is weinig bekend over de ligging van het GP-circuit, maar Muscat heeft al een motorcrossbaan die dichtbij het internationale vliegveld en op slechts enkele kilometers van het stadscentrum bevindt. Het Midden-Oosten is dan weer geen onbekend terrein voor MXGP dat van 2013 tot 2016 in Losail was voor de GP van Qatar. Oman, op enkele honderden kilometers ten zuidwesten van Qatar, Dubai en Abu Dhabi is in de noordelijke regio van Muscat eerder bergachtig. “Oman is één van de meest proactieve landen op het gebied van motorsport in het Midden-Oosten. Ze organiseren veel rally-, auto- en motortochten in de woestijn, aan zee en in de bergen”, voegt Luongo eraan toe. “We brengen MXGP naar een nieuw land dat gek is op motorsport.”

LEES MEER  Intelligente motorcrossers en hun stommiteiten


Losail maakte gebruik van het enorme lichtsysteem om de eerste verlichte MXGP ooit te creëren. Leuk voor unieke foto’s én om de extreme hete temperaturen overdag te vermijden. Volgens Luongo zal de Oman gewoon overdag doorgaan. “Het zal een tweedaags programma zijn met vrijdag en zaterdag. We zijn niet van plan om er een nachtelijke race van te maken.”

Qatar verkoopt zichzelf als de poort tussen oost en west. Niet in het minst dankzij het enorme netwerk van het bekroonde Qatar Airways. Toch konden motorsportevenementen in Losail – van MotoGP over World SBK tot MXGP- slechts een beperkt publiek aantrekken. De MXGP van Qatar was ‘n samenwerking tussen QMMF  (de Qatarese Motorfederatie) en Infront Motor Racing (toen nog Youthstream) maar de speciaal aangelegde crossbaan geraakte na de wedstrijden in verval.

Nadien werd MXGP gekoppeld aan een locatie in Koeweit (GP circuitbouwer Greg Atkins bouwde onlangs een GP-spec-circuit in het nieuwe Motor City-circuit) en Oman. Luongo wijst er echter op dat de mogelijkheid om terug te keren naar Losail in de toekomst nog steeds bestaat. “We hebben nog altijd een erg goede relatie met QMMF en Losail, dus zeg nooit nooit,” besloot hij.

Tekst: Adam Wheeler, Tom Jacobs
Foto’s: CDS, Ray Archer

 

 

Uw reacties