Vicekampioen Mathias Van Hoof kijkt terug op bewogen World Cup Open finale

Vicekampioen Mathias Van Hoof kijkt terug op bewogen World Cup Open finale
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Afgelopen weekend stonden de 7e en 8e wedstrijd voor het WK Enduro op de kalender. Het was het tweede opeenvolgende weekend in Portugal, in Marco de Canaveses, een pittoresk dorpje ten Oosten van Porto. Ondertussen weten we hoe de thriller tussen Mathias Van Hoof (Husqvarna) en titelconcurrent Dietger Damiaens afliep. Maar het had net zo goed anders kunnen uitdraaien…

Na 2 dagen van verhitte strijd en in het totaal 12 tijdsproeven in alle mogelijke omstandigheden, hadden beide rijders op zondagavond opnieuw evenveel punten. Meer nog ze hadden ook precies evenveel eerste plaatsen en evenveel tweede plaatsen, de laatste proef werd nog door de sympathieke Husqvarna rijder gewonnen… Maar de dagzege ging naar Damiaens en daarmee ook de titel in de Open 4 stroke klasse. Spannender kon echt niet!

Het begon zaterdag direct goed voor Van Hoof. Alle proeven werden in tegenovergestelde richting gereden ten opzichte van vorig weekend. Hij klokte op de extreemproef de snelste tijd en daarmee een grote voorsprong op de concurrentie. In de crossproef was Damiaens beter in zijn sas en won, maar Van Hoof counterde in de enduroproef en was na de eerste ronde nog steeds bijna 26 los van de Limburger. In de extreem ging de Husqvarna rijder er af en verloor veel plaatsen en tijd, maar behield zijn voorsprong met dik 8 seconden. Deze voorsprong bleef zo tot op het einde van de zaterdag en daarmee pakte Van Hoof de volle 20 punten en de leiding in het WK OS4. “ Op 2 kleine valpartijen na, was het een perfecte dag, Mijn Husqvarna FE 350 doet het prima, ik voelde me goed en heb voor deze overwinning hard moeten vechten”, zo sprak Van Hoof ’ s avonds.

LEES MEER  Dietger Damiaens en Dimitri Vanhoenacker winnen in Bêche


Op Zondag werd het écht enduroweer, met bakken regen.. Dus voordeel Van Hoof. Hij won proef 1 dan ook met meer dan 25 seconden voorsprong op Dietger…Misschien iets te veel van het goede zou blijken. “ Dietger ging als eerste de proef in maar werd omgeleid door de track Marshalls via het GP gedeelte. Daarmee moest hij onvrijwillig een gedeelte van het parcours doen wat niet voor onze categorie bestemd was.” Ook proef 2 was voor de Kempenaar. In de enduroproef sloeg de KTM rijder terug en werd het verschil weer kleiner. De regen maakte rijden haast onmogelijk, het werd een echte modderpartij. Maar Van Hoof gaf geen krimp en won opnieuw de extreem proef. Moest nadien amper 2 seconde toegeven in de crossproef en trokken zo naar de laatste en beslissende enduroproef. Het was razend spannend, en Van Hoof zette alle op alles.

“ Wat een spanning zeg. Ik wist bij het uitkomen van de laatste crossproef het verschil zeer klein was en dat ik echt alles op alles moest zetten in de laatste proef om de overwinning en het kampioenschap te verzilveren. Ik ging ALL IN reed de proef van men leven zo goed als foutloos.. Maar we kregen men tijd niet te zien op de live timing.. Stress en spanning alom en na 30 min ongeveer kwam mijn tijd tevoorschijn. 5 Sec sneller als Dietger was het uiteindelijk. We reden allebei op en soms over de limiet , pushten elkaar naar een hoger niveau en des te mooier. “


Er was nog wel verwarring alom. De eerste extreem proef stond nog meegeteld in het live klassement en daardoor zou de Herentalsenaar gewonnen hebben. Na de finish werd echter door de racedirectie beslist, dat de tijden van de eerste proef geschrapt werden voor alle Open Class rijders. Enkele rijders waren namelijk de verkeerde kant uitgestuurd. Daarmee vervielen de 26 seconden voorsprong van Van Hoof. Dat had zéér grote gevolgen zo werd plots zijn voorsprong een achterstand van 5,73 seconden. Daarmee ging de dagzege naar Damiaens en ook de titel want de laatste wedstrijd telt bij een ex equo.

LEES MEER  Dietger Damiaens en Dimitri Vanhoenacker winnen in Bêche

“Ik begrijp absoluut de eerlijke beslissing van de race maar het is echt wel zuur. Die proef lag me echt goed en net die wordt eruit gehaald! Ik heb een hele dag bijna geen enkele fout gemaakt, ik heb 3 van de 5 proeven gewonnen en toch was het niet voldoende. Dietger pakt dagzege en de titel, hoewel ik dezelfde punten heb als hem. Ik kan mijn ontgoocheling niet beschrijven. Maar ik ben blij voor Dietger, hij was dan samen met mij de snelste en wens hem proficiat met zijn titel. Ik ben strijdend ten onder gegaan op een ex aequo in aantal overwinningen, tweede plaatsen en punten. Dit was het zwaarste kampioenschap uit mijn leven, jammer van die vijf seconden….niet te geloven,” aldus een geëmotioneerde Husqvarna piloot na de afsluitende WK wedstrijd in Portugal.

Uw reacties

Ook te lezen

 • VIDEO: MXGP drama ten top in Arco II!

  VIDEO: MXGP drama ten top in Arco II!

  Ook de 15de ronde van het WK motorcross zorgde weer voor onverwachte ontwikkelingen. WK leider Jeffrey Herlings begon zijn dag in Arco di Trento met ‘n voorsprong van 24 punten …
 • Cairoli wint en Herlings blijft de leider!

  Cairoli wint en Herlings blijft de leider!

  Afgelopen zondag kwam Antonio Cairoli niet tot scoren maar vandaag wint de Italiaan voor eigen publiek. De 36-jarige crosser wordt derde en eerste wat hem zijn 94e GP-overwinning oplevert. Tim …
 • Hofer pakt eerste GP-overwinning voor Oostenrijk

  Hofer pakt eerste GP-overwinning voor Oostenrijk

  Een bijzondere dag voor Rene Hofer en Oostenrijk want de eerste MX2 Grand Prix overwinning voor beide is een feit. Met een vierde en eerste plaats wint de 19-jarige crosser …
 • Drama, Herlings komt niet tot scoren!

  Drama, Herlings komt niet tot scoren!

  Een zeldzame fout van Jeffrey Herlings heeft ervoor gezorgd dat de KTM-rijder niet aan de finish! De Brabander komt tijdens de eerste manche van de vijftiende GP van het seizoen …