X

David Luongo over de nieuwe MXGP kalender

Net vooraleer de derde versie van het FIM MXGP Wereldkampioenschap wordt gepubliceerd, gaf Infront Moto Racing CEO David Luongo tekst en uitleg. Nadat de openingsGP in Oman al plaats moest maken voor een start in het Nederlandse Ossin mei, zal het WK nu midden juni beginnen in Rusland! 

Voor Infront Moto Racing, de promotor van het WK motorcross blijft het samenstellen een hels karwei. Er moet namelijk rekening worden gehouden met overheidsrestricties op sportevenementen, publieke bijeenkomsten en grenscontroles. Na een openingsweekend in Rusland zou het WK verder gaan naar het Britse Matterley Basin in het Verenigd Koninkrijk én voor het eerst sinds 2015 prijk ook het legendarische Maggiora in Italië weer op de kalender.


“Het zijn twee zeer complexe weken geweest.Het inpassen van één race betekent dat er veel verandert voor een andere en het reizen dat erbij komt kijken,” onthulde Luongo. “Het is een gekke tijd geweest maar, ik moet zeggen, een beetje beter dan de situatie van vorig jaar. We hebben immers nog steeds veel organisatoren die vastbesloten zijn om evenementen te houden waar publiek bij aanwezig is. Door de races te verschuiven is er hoop dat ze ook kunnen plaatsvinden. We kunnen alleen maar werken rond wat we hebben en indien nodig moeten we overgaan tot Plan B, Plan C, Plan D enzovoort.”

Zelfde wedstrijdschema als 2020

De Infront Moto Racing-baas gaf toe dat ze mikken op een minimum van achttien evenementen in 2021. Daarbij wil men een herhaling van 2020, toen op ten minste vijf circuits driedubbele wedstrijden werden verreden, wil men voorkomen. Tegelijk gaf hij ook toe dat het “te vroeg is om te zeggen” of back-to-back races op dezelfde locatie nog een mogelijkheid zouden kunnen zijn. De MXGP behoudt in 2020 echter hetzelfde format voor de GP’s. Namelijk een schema waarbij de MX2 en MXGP op zondag worden verreden en het Europees kampioenschap EMX op zaterdag. Dit betekent dat de kwalificatieheats opnieuw zijn geschrapt. “De overzeese wedstrijd zullen worden verschoven naar het einde van het seizoen waar we hopen dat de situatie voor internationale reizen misschien beter zal zijn,” voegde Luongo toe.

De toevoeging van Maggiora aan de WK kalender was best een verrassing. Door de milieuproblemen rond de locatie en de moeilijkheden om de MXGP terug te brengen naar de historische locatie. Ironisch genoeg betekenen de door de pandemie opgelegde beperkingen dat het beperkte aantal toeschouwers en de paddock groen licht gaven om weer te racen in Magic Maggiora. “Met een gecontroleerde opkomst is het veel gemakkelijker om er opnieuw te racen”, zei Luongo.

Sowieso gaat de MXGP zijn laatste start ooit tegemoet. In de praktijk betekent dit waarschijnlijk een veeleisende opeenvolging van wedstrijden tot ver inde herfst. Infront Motor Racing heeft een bewonderenswaardige reddingsoperatie uitgevoerd in 2020, maar de mogelijkheid van evenementen zonder publiek en meer onzekerheid bemoeilijken uiteraard de vooruitzicht voor 2021. “Een tweede ‘Covid-jaar’? Het is een ramp, ik heb geen andere woorden”, legde Luongo uit. “Als je een kampioenschap of ‘n sport beheert en je kunt die niet van de grond krijgen dan heeft dat gevolgen voor teams, rijders… iedereen. We hebben een verantwoordelijkheid om dit te doen zelfs als wij degenen zijn die twee jaar verliezen. We moeten het doen voor het kampioenschap en de organisatoren, zo niet dan gooi je dertig jaar werk weg.”

Tekst: Adam Wheeler, Tom Jacobs
Foto’s:
Ray Archer, MXGP, shotbyBavo