Tony Cairoli kijkt uit naar wederoptreden

Tony Cairoli kijkt uit naar wederoptreden
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Begin december onderging Tony Cairoli (Red Bull KTM) een kleine knie-operatie in België. De negenvoudige wereldkampioen was dit weekend in Riola Sardo dé grote afwezige. Cairoli zit al wel terug op de motor maar de openingswedstrijd van het Italiaans kampioenschap kwam nog te vroeg.

Teamgenoot Jorge Prado pakte de zege in de MX1 race en ook de nieuwkomer in het team Mattia Guadagnini kwam in de MX2 race goed voor de dag in Sardinië.  Voor Cairoli was ’n operatie dé enige manier om competitief het nieuwe seizoen in te gaan.


Zowat het hele 2020 seizoen kreeg Tony immers af te rekenen met een gekwetste linkerknie. De onzekerheid, pijn en veelvuldige zwellingen speelden de Siciliaan zodanig parten dat het ‘m er van weerhield om snelle tijden neer te zetten tijdens de kwalificaties. Opvallend: Cairoli behaalde vorig jaar zelfs geen enkele pole. De 35-jarige superster was door zijn mindere plaatsen achter het starthek weliswaar benadeeld toch sleepte hij finaal nog de derde plaats in de eindstand uit de brand. Zijn tiende top-3 in de koningsklasse sinds hij in 2009 overstapte van de MX2.

“We wisten al dat het kraakbeen beschadigd en die zin hielp de operatie niet zo veel, maar we hebben een paar stukjes van de gebroken meniscus eruit gehaald, waardoor het ’n schoonmaakbeurt werd”, zei hij. “Het herstel duurt aanvankelijk wat langer dan we hadden verwacht.” Nadat hij zich vooral richtte op het opbouwen van spierkracht zit Tony ondertussen weer enkele weken op de motor.


“Het gevoel is al goed en de snelheid komt ook wel opnieuw maar voor een wedstrijd van 30 minuten in het zand zoals in Riola Sardo was ik nog niet klaar. We kunnen het ons echter veroorloven om de tijd te nemen aangezien het WK zo laat begint. De Internazionali d’Italia is een heel mooi kampioenschap maar de MXGP blijft natuurlijk ons hoofddoel.” TC222 is met 92 overwinningen -méér dan elke actieve rijder- slechts 8 GP’s verwijderd van de magische honderd.

LEES MEER  Techniek: zo conserveer je een tweetakt uitlaat

Tekst: Adam Wheeler & Tom Jacobs
Foto’s: Ray Archer

Uw reacties