BMB en circuituitbaters in overleg over geluidsproblematiek

BMB en circuituitbaters in overleg over geluidsproblematiek
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Op woensdag 14 april organiseerde BMB voorzitter Jos Driessen een overleg met de Belgische MX-circuituitbaters, de FMWB en Motorsport Vlaanderen omtrent de geluidsproblematiek. Aanleiding was de plotse sluiting van het Hondapark in Olmen als gevolg van een beslissing van de Raad van State.

Onmiddellijk na deze beslissing werden reeds diverse stappen ondernomen. Zo vond er begin maart een overleg plaats tussen Motorsport Vlaanderen, de minister van sport, Ben Weyts en de minister van omgeving, Zuhal Demir. Beide ministers engageerden zich om een oplossing te zoeken. Zij vroegen echter ook dringende actie vanuit de sector om het geluid te verminderen.

Er werden ook reeds de eerste contacten gelegd met een aantal constructeurs die klaar zijn om de nodige technische oplossingen te zoeken indien de FIM de geluidsnormen vermindert. FIM Europe zond ondertussen een enquête naar alle Europese bonden om een overzicht te bekomen van deze problematiek in de verschillende Europese landen. De FIM kondigde zopas aan weldra een webinar gewijd aan dit thema te organiseren met alle bonden.

De BMB, Motorsport Vlaanderen, de FMWB en de Belgische MX circuits vragen dat de FIM dringend werk maakt van een drastische verlaging van de minimale geluidslimieten in de motorcross. Momenteel zijn deze vastgelegd op 114 dba gemeten volgens de FIM 2-meter max methode (geluidsmeter op 2 meter van de motor in een hoek van 45 ° met motor op maximaal toerental). De wens is deze terug te brengen naar een niveau tussen 95dba en 100 dba. Dit is technisch haalbaar en is uiterst belangrijk voor de toekomst van onze trainingscircuits en onze sport tout cours.

LEES MEER  Geen Motorsalon in januari?

De BMB zal verdere stappen ondernemen, samen met onze buurlanden die dezelfde problemen kennen, naar de FIM toe om dit doel trachten te bereiken. Er werd overeenkomen op regelmatige basis verder overleg te voorzien tussen de bonden en de circuits om deze kwestie van dichtbij op te volgen.

Ondertussen lanceert de BMB een oproep aan alle motorcross rijders om voor het vertrek naar het trainingscircuit het geluidsniveau van hun machine te controleren om ter plaatse problemen te vermijden. De toekomst van onze sport hangt ervan af!

Uw reacties

Ook te lezen

 • Lotte van Drunen pakt brons in Riola Sardo

  Lotte van Drunen pakt brons in Riola Sardo

  In een zonnig en warm Riola Sardo heeft Lotte van Drunen het brons gepakt tijdens de EMX85 finale. De 14-jarige KTM-rijdster werd tweede en derde tijdens de manches waarmee ze …
 • EMX65 zilver voor Dex van den Broek

  EMX65 zilver voor Dex van den Broek

  Met een derde en eerste plaats heeft Dex van den Broek de tweede plaats gepakt in het Europees Kampioenschap 65cc. De crosser uit Deurne werd tweede achter Lucas Leok (1-2) …
 • Marek klopt Van Drunen in de laatste ronde

  Marek klopt Van Drunen in de laatste ronde

  In een bijzonder spannende wedstrijd heeft Vitezslav Marek de eerste manche gewonnen tijdens de EMX85 finale op het eiland Sardinië. De Tsjech weet in de laatste ronde optimaal te profiteren …
 • Van den Broek derde, Beerens vijfde in eerste manche

  Van den Broek derde, Beerens vijfde in eerste manche

  De eerste manche tijdens de EMX65 finale in Riola Sardo heeft Dex van den Broek een derde plaats opgeleverd. De 11-jarige crosser moest Lucas Leok (foto) en Viktor Leppälä voor …