VIDEO: Elektrisch MX-prototype bewijst zichzelf tijdens circuittest

VIDEO: Elektrisch MX-prototype bewijst zichzelf tijdens circuittest
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Sterke acceleratie, controle en grip in de bochten, en stabiel op de rechte stukken van het circuit: de EMX-PRO heeft een goede indruk achtergelaten tijdens zijn eerste circuittest. De crossmotor is ontwikkeld door de Nederlandse bedrijven ELEO en Dohms Projecten B.V., met steun van Yamaha Motor Europe N.V. en de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV).

De EMX-PRO werd echt aan de tand gevoeld op het circuit. ‘Het is veelbelovend om te zien waartoe deze crossmotor in staat is, zeker omdat dit nog maar het prototype is’, zegt Bas Verkaik van ELEO.

De elektromotor zorgt voor een andere motorcross-ervaring. Er is lekker veel koppel vanaf lage snelheden en schakelen is niet nodig. ‘Deze crossmotor is krachtig en presteert goed, en hij is echt snel‘, beschrijft Elmar Dohms, initiatiefnemer van het project. ‘De statische tests op de dyno hadden al echt goede resultaten laten zien. En nu kunnen we uit deze eerste circuittest concluderen dat de EMX-PRO zijn potentieel waarmaakt‘, vervolgt Elmar Dohms.

Volledig elektrisch

De EMX-PRO is een crossmotor met een volledig elektrische aandrijflijn. Hij deelt hetzelfde chassis als de huidige Yamaha YZ250F. Binnen een jaar is deze machine omgebouwd naar elektrisch. Qua uiterlijk is het een bekende MX-motor, maar met de kenmerken van een elektrische machine. Er is geen versnellingsbak, maar wel veel koppel in het onderste regionen waardoor de machine anders kan worden gebruikt dan de huidige generatie MX-machines met verbrandingsmotor.

Chassis ,batterij, motor en stuur

De brandstofmotor en alle bijbehorende componenten zijn gestript van het YZ250f chassis. Dit chassis vormt de basis voor een strak sturende EMX-motorfiets, zodat deze onder de meest extreme omstandigheden kan worden ingezet. Tijdens de eerste circuittests bleek de EMX-PRO wendbaar en licht, grip in de bochten en stabiel op de rechte stukken van het circuit.

LEES MEER  Jeremy Van horebeek dacht aan stoppen

Het speciale accupakket dat voor de EMX-PRO is ontwikkeld, past bij een aluminium frame met twee balken. De snel verwisselbare accu maakt het eenvoudig om de accu te verwisselen en maakt zo continu gebruik mogelijk. Een externe lader kan worden aangesloten op een 230V stopcontact.

De elektromotor is vloeistofgekoeld en is gekoppeld aan een “ééntraps helical” tandwieloverbrenging zonder koppeling. Helical tandwielen hebben een schuine vertanding en geven minder wrijvingsgeluid. De secundaire kettingaandrijving heeft een standaard overbrengingsverhouding. Een vloeistofgekoelde controller regelt de elektromotor.

De elektronische gashendel met softgrip geeft de rijder volledige controle over de vermogensafgifte. Aan de linkerkant van het stuur bevindt zich een mapping-schakelaar waarmee de rijder kan kiezen tussen drie vermogensstanden en de mogelijkheid om de achterrem met de linker- en rechtervoet te bedienen.

Blijven ontwikkelen

De EMX-PRO zal verder ontwikkeld worden, want hij zal de komende tijd vele testuren ondergaan. ‘We gaan verbeteringen doorvoeren op basis van feedback van testrijders. We willen weten wat deze machine kan. We hoeven maar een klein stapje te zetten om deze crossmotor competitief te maken‘, aldus Verkaik. Om de laatste ontwikkelingen van de EMX-PRO te zien, ga naar www.emx-powertrain.com.

Uw reacties

Ook te lezen

 • Jeffrey Herlings: Niet 100%, maar veel beter dan de voorbije jaren”

  Jeffrey Herlings: Niet 100%, maar veel beter dan de voorbije jaren”

  MXGP titelkandidaat Jeffrey Herlings (Red Bull KTM) sprak vandaag exclusief met Paul Malin in de MXGP TV studio show. The Bullet had het over zijn voorbereiding en hoe hij naar …
 • VIDEO: Yamaha update met Jago Geerts

  VIDEO: Yamaha update met Jago Geerts

  MXGP-TV commentator Paul Malin sprak deze namiddag met Jago Geerts (Monster Energy Yamaha Factory MX2). Jago’s kniekwetsuur zorgde deze week voor opschudding, want eerst leek het er op dat de …
 • FOTO: Paddock life in Orlyonok!

  FOTO: Paddock life in Orlyonok!

  Vooraleer het WK motorcross morgen écht van start gaat, hadden de rijders nog één dagje relatieve rust. Aangezien alles sessies morgen worden afgewerkt, hadden de piloten vandaag alleen media-verplichtingen op …
 • Kay de Wolf wil heel graag naar de USA

  Kay de Wolf wil heel graag naar de USA

  In de nieuwe 2×2 NoppenNieuws blikt Kay de Wolf vooruit op zijn eerste Grand Prix seizoen. In 2018 won de Brabander de KNMV Dutch Masters of Motocross 85cc voor het …