Op enduro-trip met Graham “GOAT” Jarvis 

Op enduro-trip met Graham “GOAT” Jarvis 
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Wat Ricky Carmichael is voor de supercross, dat is Graham Jarvis voor de hard enduro. Op uitnodiging van Husqvarna en die tweede GOAT, greatest of all time dus, mochten wij proeven van een once-in-a-lifetime ervaring: de Jarvis Signature Tours in het hinterland van het Spaanse Malaga.

Als je tot hier hebt gelezen, veronderstel ik: a. dat je wel weet wie Graham Jarvis is. Indien niet Jarvis is o.a. zesvoudig winnaar van Red Bull Romaniacs, schreef de Erzberg Rodeo vijf keer op zijn naam en is uitgegroeid tot een social media fenomeen met meer dan 1 miljoen volgers op Instagram. B. dat je wel al eens een (begeleide) enduroreis hebt ondernomen of er minstens van droomt.

Het principe van de Jarvis Signature Tours is eenvoudig. De grootmeester neemt je mee op sleeptouw voor één van de beste enduro-ervaringen die Spanje heeft te bieden. Malaga en omgeving hebben fantastische landschappen en een ongelofelijk, gevarieerd aanbod aan terreinen van gezapig en vlot rijdbaar tot…. jawel, super moeilijke en technisch uitdagend! Elke dag wordt afgesloten met een relax & chill sessie bij het zwembad. 

Alles geregeld = alles geregeld 

Zelf heb ik al wel eens vaker enduroreizen of begeleide ritten van allerlei aard meegemaakt. Toch heeft Jarvis Signature Tours alles mee om uit te groeien tot een referentie. De hele ervaring is dan ook top, van a tot z. Van het moment dat je van het vliegtuig stapt in Malaga is werkelijk alles gepland en georganiseerd. Zo zijn de maaltijden en accommodatie voorzien in de prijs.

Vanop de luchthaven is het zo’n 30 minuten rijden tot “Jarvis Land” dat zich bevindt in de prachtige Andalusische bergomgeving van Los Lagares. Graham is er eigenaar van een gigantisch domein met tal van paden, klimmetjes en leuke obstakels. Zelfs bij aankomst zie je al meteen wat de speeltuin rond het boerderijhuis van “G-Force” te bieden heeft. Ook het huis op zich mag er zeker zijn, een waar kunstwerk is het met mooie bijgebouwen die perfect gerestaureerd werden. Elk bijgebouwtje kreeg kwalitatieve bedden en mooie badkamers voor de gasten. 

In de bar/chill area krijg je een idee van het waanzinnige palmares dat “bompa” Jarvis bij elkaar reed dankzij een straffe verzameling trofeeën. Als gastheer krijg je overigens vanzelf een ander beeld van Graham. Geen superster die onbenaderbaar. Je eet samen met de GOAT himself en je kan met hem praten als met een vriend. Wij waren als journalisten extra verwend want ook Billy Bolt, de SuperEnduro wereldkampioen en teammaat van Graham was aanwezig!


De Basics 

LEES MEER  Dietger Damiaens en Dimitri Vanhoenacker winnen in Bêche

Als Husqvarna fabrieksrijder is het vanzelfsprekend dat Jarvis Signature Tours gebruik maakt van gloednieuwe Husky’s. Gelukkig geen sledehonden –slechte grap ik weet het- maar TE300i tweetakten of FE350 viertakten, allemaal goed uitgerust voor het soort van ritten die in deze omgeving op het menu staan. 

Ter plaatse is een goed uitgeruste werkplaats mét monteur. Sleutelen op vakantie hoort er dus niet bij! Vooraleer je op pad gaat, wacht je als opwarmertje nog een les over “Javis Basics. Zeg maar de technieken die je moet beheersen om veilig te kunnen genieten van wat komt. Hoewel Graham deze introductie geeft voor de hele groep neemt hij de tijd voor elke deelnemer om tips te geven.

Eens die cruciale “basics” achter de rug zijn, kan de fun beginnen. Deel één: de lussen die je kan maken op ‘Jarvis land’ zelf. Daarna volg je in het spoor van de 46-jarige superkampioen die je een mooie route toont. Voor wie daar zin in heeft, zijn er her en der pittige uitdagingen. Ook elke dag op de motor zal je niet omkomen van de honger. Tijdens stopplaatsen is er tijd voor lunch. Op het eind van de dag, spring je bij wijze van spreken van de motor recht in het zwembad met een lekker koud biertje. Het perfecte slot voor een perfecte dag. 

Conclusie

Eerlijk is eerlijk. Qua enduroreizen en –ritten is er in Spanje een enorm aanbod. Ik ben in ieder geval blij dat ik Jarvis Signature Tours heb meegemaakt. Het was een geweldige ervaring. Graham is een oprechte kerel die er alles aan doet om zijn gasten de tijd van hun leven te geven. Zijn typische antwoord op een verzoek “Tuurlijk, doen we, het is tenslotte jouw vakantie!”

De groep waarmee ik op trok was een mix van onervaren en ervaren rijders. Hierdoor werden ook de routes aangepast met paden, gravel en uitdagingen voor elk niveau. Graham zelf is een uitstekende instructeur. Ondanks zijn status is erg geduldig. Over zijn ervaring als tourgids bestaat evenmin twijfel. Jarvis kent het terrein als zijn broekzak en past zich altijd aan aan zijn gasten.

De schoolse aanpak waarbij de nadruk ligt op een soort cursus waarbij je één voor één telkens een nieuwe techniek krijgt voorgeschoteld, werkt niet echt voor mij. Ik wil de basics horen en het dan zelf proberen! Dat was precies hoe Graham het aanpakte en ik merkte dat dit aan sloeg bij alle gasten. Hierdoor wordt je uitgedaagd en verleg je stelselmatig je grens om buiten jouw comfortzone te treden.

Nu ik geproefd heb van deze speeltuin wil ik ook graag nog eens terug naar “Jarvis Land”. De regio van Los Lagares is adembenemend en heeft immers heel wat te bieden. Er is nog zoveel te verkennen en te proberen! 

Waar voor je geld?  

LEES MEER  Dietger Damiaens en Dimitri Vanhoenacker winnen in Bêche

Hoe geweldig dit alles ook klinkt er zijn ook minpunten. Op het eerste zicht lijkt de prijs van 1100 euro (1900 euro als Jarvis zelf gidst) voor een driedaagse reis aan de hoge kant. Aan de andere is werkelijk alles verzorgd van het moment dat je aankomt tot je weer vertrekt. Heb je iets nodig, dan hoef je het maar te vragen.

Of je nu met andere rijders deelneemt of alleen er is geen enkele reden waarom je vrouw of partner niet mee kan. De omgeving van Malaga, de vele stranden en shopping mogelijkheden staat bij veel toeristen sowieso hoog aangeschreven. En rijder of niet, het zwembad is er voor iedereen!

Waarom Jarvis Signature Spanje kiezen?

Graham en zijn team hebben de afgelopen drie jaar off-road tours georganiseerd in Spanje. De combinatie van top motoren, tweetakt of viertakt, fantastisch terrein, Graham’s geweldige team van gidsen maken dit tot een vijf sterren ervaring. En mooi meegenomen, online boeken is absoluut kinderspel. Kortom, een echte aanrader. Klik hier om de Jarvis Signature Tour te boeken.

Tekst: Tristan Young
Foto’s: Husqvarna

 

Uw reacties

Ook te lezen

 • VIDEO: MXGP drama ten top in Arco II!

  VIDEO: MXGP drama ten top in Arco II!

  Ook de 15de ronde van het WK motorcross zorgde weer voor onverwachte ontwikkelingen. WK leider Jeffrey Herlings begon zijn dag in Arco di Trento met ‘n voorsprong van 24 punten …
 • Cairoli wint en Herlings blijft de leider!

  Cairoli wint en Herlings blijft de leider!

  Afgelopen zondag kwam Antonio Cairoli niet tot scoren maar vandaag wint de Italiaan voor eigen publiek. De 36-jarige crosser wordt derde en eerste wat hem zijn 94e GP-overwinning oplevert. Tim …
 • Hofer pakt eerste GP-overwinning voor Oostenrijk

  Hofer pakt eerste GP-overwinning voor Oostenrijk

  Een bijzondere dag voor Rene Hofer en Oostenrijk want de eerste MX2 Grand Prix overwinning voor beide is een feit. Met een vierde en eerste plaats wint de 19-jarige crosser …
 • Drama, Herlings komt niet tot scoren!

  Drama, Herlings komt niet tot scoren!

  Een zeldzame fout van Jeffrey Herlings heeft ervoor gezorgd dat de KTM-rijder niet aan de finish! De Brabander komt tijdens de eerste manche van de vijftiende GP van het seizoen …