X

Vierde overwinning van het seizoen voor Ferrandis

Ook de vijfde wedstrijd van het Lucas Oil AMA Pro Motocross Championship is gewonnen door Dylan Ferrandis. Het is de vierde dagzege dit seizoen voor de Yamaha-rijder die op het circuit van Southwick als eerste en derde over de finish kwam. De Star Racing-rijder won daarmee voor Honda-rijder Ken Roczen (4-2) en TLD-rijder Justin Barcia (2-4). In de tussenstand heeft Ferrandis zijn voorsprong vergroot naar 19 punten.

1e manche
In de training is Adam Cianciarulo de snelste man maar de Kawasaki-rijder komt als zesde uit de eerste bocht. Barcia en Aaron Plessinger strijden om de beste start maar Ferrandis glipt binnendoor en pakt de Motorsport.com Holeshot Award. Plessinger pakt de tweede plaats maar hij ziet snel Barcia passeren. De GasGas-rijder probeert de leider in het vizier te houden maar Ferrandis is te snel. Hij bouwt snel een voorsprong op en wint de eerste manche. Barcia wordt tweede Plessinger die de gehele wedstrijd de druk op de ketel weet te houden. Roczen is als achtste uit de eerste bocht gekomen en hij werkt zich snel naar de vijfde plaats. Pas ruim in de tweede helft van de wedstrijd kan de Duitser de vierde plaats overnemen van Cianciarulo. De Kawasaki-rijder maakt de top vijf compleet in deze manche.

2e manche
Na zijn mindere eerste manche komt Roczen tijdens de tweede manche wel goed uit de startblokken. Cooper Webb wint de Motorsport.com Holeshot Award maar de Honda-rijder neemt snel over. De 27-jarige crosser heeft er duidelijk zin in want na een ronde heeft hij al ruim drie seconden voorsprong! Inmiddels heeft Plessinger de pits opgezocht met machine problemen. Marvin Musquin, in 2018 en 2019 de winnaar hier, heeft even de derde plaats in handen maar Cianciarulo komt snel voorbij. Zowel Eli Tomac als Ferrandis hebben geen beste start gehad maar beide komen snel naar voren. De Kawasaki-rijder gaat opzoek naar de leider in de tussenstand. Na ruim tien minuten weet de drievoudige kampioen Ferrandis te passeren waarna zijn pijlen worden gericht op leider Roczen. Deze heeft een ruime voorsprong maar Tomac heeft een hoog tempo te pakken. Hij is soms vier seconden per ronden sneller en hij neemt de leiding dan ook snel over. De wint is voor Tomac voor Roczen en Ferrandis. De Yamaha-rijder heeft een rokende motor maar dat weerhoudt hem er niet van om als derde te finishen! Daarmee wint hij ook de overall en vergroot hij de voorsprong in de tussenstand. Barcia wordt vierde en dat bezorgt hem de derde plaats in het dagklassement. Webb maakt de top vijf deze manche compleet.

Volgende keer:
Volgende week staat de volgende wedstrijd op het programma, deze wordt verreden op het circuit van Millville.

Lucas Oil AMA Pro Motocross Championship 450MX #5; Southwick, USA:
1e manche
1. Dylan Ferrandis F Yamaha
2. Justin Barcia USA GasGas
3. Aaron Plessinger USA Yamaha
4. Ken Roczen D Honda
5. Adam Cianciarulo USA Kawasaki
6. Cooper Webb USA KTM
7. Chase Sexton USA Honda
8. Eli Tomac USA Kawasaki
9. Christian Craig USA Yamaha
10. Marvin Musquin F KTM

2e manche
1. Eli Tomac USA Kawasaki
2. Ken Roczen D Honda
3. Dylan Ferrandis F Yamaha
4. Justin Barcia USA GasGas
5. Cooper Webb USA KTM
6. Adam Cianciarulo USA Kawasaki
7. Marvin Musquin F KTM
8. Chase Sexton USA Honda
9. Dean Wilson GB Husqvarna
10. Joey Savatgy USA KTM

Dagklassement:
1. Dylan Ferrandis F Yamaha 1-3
2. Ken Roczen D Honda 4-2
3. Justin Barcia USA GasGas 2-4
4. Eli Tomac USA Kawasaki 8-1
5. Cooper Webb USA KTM 6-5

Tussenstand na 5 wedstrijden:
1. Dylan Ferrandis F Yamaha 224
2. Ken Roczen D Honda 205
3. Eli Tomac USA Kawasaki 167
4. Aaron Plessinger USA Yamaha 163
5. Justin Barcia USA GasGas 161

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: #ProMotocross