Welke wereldtoppers winnen de ONK Sidecar Masters te Oldebroek?

Welke wereldtoppers winnen de ONK Sidecar Masters te Oldebroek?
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Aanstaande zaterdag 3 juli is het eindelijk zo ver! Dan valt voor de eerste maal het starthek in Oldebroek voor de ONK Sidecar Masters, na de WK Zijspancross nog immer het sterkste zijspankampioenschap ter wereld! Welk team zal in de eerste van zeer waarschijnlijk vijf ONK Sidecar Masters wedstrijddagen de felbegeerde winst pakken? Wereldkampioen Bax, vice-wereld kampioen Vanluchene, leider van het Tsjechische kampioenschap Veldman? Of toch de topteams die hun tanden nog niet hebben laten zien zoals Hermans/Janssens of huidig Nederlands kampioen Daniël Willemsen, de tien-voudig Wereld én Nederlands Kampioen? Aanstaande zaterdag wordt de allereerste krachtmeting in 2021 van de mondiale topteams in het Nederlandse zand! 

Als een ware duvel uit een doosje was de onbetwiste keizer van de zijspancross Daniël Willemsen vorig jaar ineens vooraan te vinden met Robbie Bax in zijn zijspan. Samen waren Willemsen/Bax ongenaakbaar en met voorsprong pakte zij de Nederlandse zijspancross titel in 2020. Willemsen verdedigd zijn titel dit jaar met de jonge Dion Rietman in de bak. Professor Willemsen kan met zijn ervaring een masterclass zijspancrossen geven. Of de leergierige Rietman reeds al toe is aan zijn eindscriptie kunnen we zaterdag gaan zien!

Robbie Bax verkaste van Willemsen naar het zijspan van de Belg Marvin Vanluchene. Team Vanluchene/Bax hebben er al direct de vaart in zitten en hebben reeds al tweemaal een dagpodium behaald in Frankrijk. Men had bijna de winst naar zich toe kunnen trekken maar tweemaal een slechte start en een opvolgende inhaalrace bracht hen net niet de eerste plek in Frankrijk. Wel legde men telke malen het vuur aan de schenen van Etienne Bax/Nicolas Musset. De vice-Wereldkampioen, Marvin Vanluchene, en de Wereldkampioen, Etiënne Bax, hadden mooie gevechten én  brachten het Franse publiek in extase! Tweemaal wisten Bax/Musset de dagwinst in Frankrijk te behalen door ook in bijna elke heat Vanluchene rechtsstreeks te verslaan. Bax/Musset komen dus met een winning mood naar Oldebroek. Echter is daar alles anders. Geen harde klei maar zand als ondergrond en veel meer kapers op de kust! En ene van die razende kapers kent Bax zeker goed, want eerder in 2021 wist dit topteam tweemaal Bax/Musset achter zich te houden in een rechtstreeks duel!

LEES MEER  Wie van de drie? Voorbeschouwing Finale GP Sidecars Oss

Veldman/Cermak waren eerder dit jaar in het Tsjechische Jinin tweemaal de baas over Bax/Musset en staan in Oldebroek, niet zover van thuisbasis Kampen vandaan, met het mes tussen de tanden klaar om weer toe te slaan en niet alleen team Bax maar alle deelnemers het nakijken te geven. Het team rondom ‘the frogg’ Veldman en ‘the bee’ Cermak, heeft alle wedstrijdloze tijd gebruikt om het mega-blok in optima forma te laten grommen.  Nu kan de kikker hoger springen dan ooit en de bij kan werken en steken als de beste en men wil laten zien dat die winst in Jinin een opmaat was naar meer succes in 2021!

Een WK-topper die dit jaar nog niet te zien is geweest in een wedstrijd is het team van Hermans/Janssens. Koen Hermans, Nederlands Kampioen Zijspancross van 2019,heeft zich in tegenstelling tot andere topteams nog niet gewaagd aan een try-out in het 2021 zijspancross theater.  Echter heeft men een weergaloze voorstelling voorbereidt dus Hermans/Janssens staan klaar om aanstaande zaterdag voor publiek tijdens de echte premiere te schitteren zodat men aplaus en awards mee naar huis kan nemen.

Gert van Werven, getogen in Oldebroek, kan ook niet wachten om zich in het zand van zijn geboorte grond te storten samen zijn nieuwe compaan. Niemand minder dan Ben van den Boogaart staat in 2021 bij Van Werven in de bak en men reed al tweemaal in Frankrijk voor het interkampioenschap aldaar, zelfs onder het oog van hun supporters die vanuit het Achterhoekse Halle de tocht naar het verre zuiden hadden gewaagd om het duo aan te moedigen in het Franse kampioenschap. Aanstaande zaterdag hoeft team Van Werven/Van den Boogaart, maar ook alle supporters van de zijspancross niet zover te reizen als het hek in Nederland eindelijk voor de eerste keer naar beneden klapt voor de sidecars!!!

LEES MEER  Tijdschema KNMV ONK in Oldebroek

Circuit de Bargen in buurtschap ‘t Loo nabij het Veluwse Oldebroek is zeer geschikt voor zijspancross wedstrijden die daar altijd een spektakel zijn. Hoge sprongen, veel inhaalmogelijkheden en zowel snelle als technische delen maken het circuit een legendarische piste voor de zijspannen. De plaatselijke club heeft zich, dat mag gerust eens genoemd worden, samen met de KNMV inmens ingespannen om in deze tijden te kunnen zorgen dat publiek in redelijke getale welkom is! Ook de plaatselijke autoriteiten tonen moed om juist ja te zeggen tegen het plan van stichting circuit Oldebroek en de KNMV om publiek toe te laten met in feite louter de nog immer geldende anderhalve meter maatregel als voorwaarde! Laten we ook allemaal deze ene harde regel respecteren om onze mooie sport in een goed daglicht te zetten. De overkoepelende organisaties kijken bijna logischer wijs ook mee hoe alles gaat uitpakken met publiek bij (motorsport-) evenementen richting de tweede helft van 2021 dus pak allemaal je kans om te laten zien hoe het kan!

Naast de Sidecar Masters geven meerdere klassen acte de presance te Oldebroek. Naast het hoofdnummer staat de altijd dik bezette NK Zijspannen op het programma. Een waar spektakel met veel deelnemers en altijd een spectaculair verloop van de heats! Ook de Quads staan klaar voor hun seizoensouverture bij de NK maar ook bij de ONK Masters categorie waar men met vier wielen aan vier wielen zal strijden om de punten.

Kaarten voor dit ware motorsport spektakel zijn te koop op www.stichtingcircuitoldebroek.nl waar men tot en met donderdagavond laat online kaarten kan bestellen. Ook zullen er nog kaarten te koop zijn zaterdag aan de kassa.

Voor de volledige deelnemerslijsten en het tijdschema zie stichtingcircuitoldebroek.nl

tekst Emil Bilars 

Uw reacties

Ook te lezen

 • Tijdschema MXGP Spanje 2021

  Tijdschema MXGP Spanje 2021

  Voordat het FIM wereldkampioenschap MXGP-MX2 voor vijf wedstrijden naar Italie reist heeft de serie nog een stop in Spanje. Bij het intu Xanadú Shopping Centre wordt voor het tweede jaar …
 • MXGP Intu Xanadu : de live timing

  MXGP Intu Xanadu : de live timing

  De 13de ronde van het WK motorcross vindt morgen en overmorgen plaats in Arroyomolinos, vlakbij Madrid. Naast de MX2 en MXGP komen in Spanje ook de WMX en EMX125 rijders …
 • Technische fiche 2022 Honda CRF250R

  Technische fiche 2022 Honda CRF250R

  Honda’s MX2 motor blonk altijd al uit qua handelbaarheid en comfort. Het vorige model kreeg echter ook veel kritiek omdat hij niet krachtig genoeg was en wel een afslankingskuur kon …
 • Tixier mikt op rentree in Arco di Trento

  Tixier mikt op rentree in Arco di Trento

  Met pijn in zijn hart was Jordi Tixier het afgelopen weekend toeschouwer in Lacapelle Marival. De Fransman kon voor eigen publiek niet in actie komen door een blessure. Na het …