MX Keiheuvel: Grootste internationale race ter wereld?

MX Keiheuvel: Grootste internationale race ter wereld?
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Trouwe toeschouwers van de Motorcross op de Keiheuvel worden al lang op hun wenken bediend. Dit weekend haalt KMC de wereldtop in de MX2 en de MXGP naar Balen voor de Flanders Masters Motocross. De voorbeschouwing op deze parel van de Kempen is dan ook navenant!

Voor de tweede keer slaan Motorsport Vlaanderen, KMC Mol en VLM de handen in mekaar op de Keiheuvel. Deze wedstrijd moet in België naast de GP van Lommel het paradepaardje van het seizoen 2021 worden. Met dit verschil: een minimaal entreeticket (25€) voor mega spektakel!


MX2: Jago Geerts and friends!

Sportief verwachten we hoogstaande strijd in de Inters 500 én de Inters 250, zeg maar de MX2.
Topfavoriet Jago Geerts kon bij de Inters 250 nog niet winnen op ‘zijn’ Keiheuvel. Een tweede plaats achter Thomas Covington in 2018 is zijn beste resultaat. De Balense publiekslieveling wil op ‘zijn’ Keiheuvel op het hoogste schavotje te staan.

De grootste tegenstand mag Geerts misschien wel verwachten vanuit zijn eigen Monster Energy Yamaha Factory MX2 Team. Met Maxime Renaux (leider in de WK-stand) en Thibault Benistant (5de in WK) heeft teambaas Hans Corvers GP reeks- en eindwinnaars in huis. Het valt af te wachten hoe het Franse Yamaha dup presteert in het mulle zand van de Keiheuvel maar de tijd dat overwinningen in het zand het alleenrecht wareb van de ‘local heroes’ ligt lang achter ons!


Ook het complete Rockstar Energy Husqvarna MX2-team van Kay Hennekens komt mee spelen. Jed Beaton en zeker Kay de Wolf (foto boven) lusten wel pap van de Balense duin. De 16-jarige De Wolf demonstreerde zijn kunnen tijdens de GP van Vlaanderen waar hij zijn eerste MX2 reekszege pakte! Het fabrieks KTM team komt met regerend wereldkampioen Tom Vialle en zijn secondant, de Oostenrijker René Hofer.

LEES MEER  MXGP Intu Xanadu : de live timing

Ook Conrad Mewse, de leider in het Britse kampioenschap, doet mee. Daarnaast zijn we natuurlijk benieuwd naar de inbreng van enkele EMX250-gangers. Zoals daar zijn Rick Elzinga, die niet meer van het podium te branden is. Verder nog Liam Everts (foto onder) die al toonde dat hij ook tussen de WK jongens zijn mannetje kan staan. Eveneens van de partij: Cornelius Toendel, zesde in de EK-stand en de jonge belofte Jorgen-Mathias Talvikku. Er komen – zoals nu voorzien – 30 Inters MX2 aan de start, waaronder de toppers uit de liefhebbersrangen.

Wie kan ‘the Bullet’ bedreigen?

Op naar de MX1 dan! De eerste rijder die aangeworven werd was Jeffrey Herlings. De ‘Bullet’ staat al twee maal op de recente erelijst. Waar hij start is hij favoriet. Opzienbarend was de zware klap die Herlings enige weken geleden in Oss incasseerde. Maar al even opzienbarend zijn herstel en ereplaatsen in Lommel en Kegums. Jeffrey Herlings is zegekandidaat nummer één dus.

Maar een landgenoot van hem zou daar een stokje voor kunnen steken. Glenn Coldenhoff (foto onder) is niet voor niets de winnaar van de afgelopen twee edities. Coldenhoff kent momenteel in het WK een dipje, maar kan dit weg rijden met een knalprestatie op de Keiheuvel.

Shaun Simpson heeft de goede WK-vorm nog niet te pakken. Maar wie podium rijdt in Balen is sowieso goed in het zand. Shaun Simpson, is een zandrijder bij uitstek. Greep al twee keer nipt naast de zege maar won wel in 2016. Van Belgische kant moeten we rekenen op een herboren Kevin Strijbos en Brent Van Doninck, zijn ploegmaat bij het Gebben-Van Venrooy Yamaha.

Vooral Van Doninck durft er in de start goed bij te zitten. Anderzijds kent Strijbos zowat elke morzel van de Keiheuvel en heeft hij twee overwinningen op zijn palmars. Een uitschieter verwachten we van Henri Jacobi, de rijder uit het JM Honda Racing Team van Jacky Martens. Hij brengt Michele Cervellin mee. Remember de GP in Magggiora? Jacobi hield er in de twee reeks de groten der aarde lang aan de praat! Of van Jacky’s zoon Yentel Martens. Na maanden van blessureleed zit Yentel terug op de motor.

LEES MEER  Mike Koolhaas terug als koploper NK quads


Gelet op de korte voorbereidingstijd komen er nog wel enkele mooie namen op de affiche. Zoals recent nog Calvin Vlaanderen, de Nederlandse Zuid-Afrikaan. Of is het andersom. Wie ook snel is , zeker in het zand, Brian Bogers uit het Standing Construct GasGas factory team. Eveneens van de partij: Micha-Boy De Waal, Ken De Dycker, Sven Vandermierden en Nick Triest.  Kevin Fors ging zondag winnen op MCLB en VLM brengt enkele klasblakken in met o.a. Jilani Cambré en Jens Van Meer. Ook hier verwachten we een vol starthek.

Met de volgende GP die pas op  5 september plaatsvindt, is de kans bovendien reëel dat er plots nog enkele namen competitie komen opsnuiven op de Keiheuvel.

Die Keiheuvel biedt een weekend lang sport op 14 en 15 augustus. Alle klassen van VLM komen aan de start. De zaterdag is exclusief voorbehouden aan de JMS jeugdreeksen met enkele mooie nevenreeksen. Zo biedt deze Vlaamse klassieker een zeer breed nationaal en internationaal platform.

De cross op de Keiheuvel blijft zo de officieuze herkansing van de MXGP in Lommel en tot spijt van wie het benijdt de enige klassieker in België die nog staat als een huis!

Tekst: Leon Van Gestel/Redactie
Foto’s: Gino Maes, JP Acevedo, shotbyBavo

Uw reacties

Ook te lezen

 • Tijdschema MXGP Spanje 2021

  Tijdschema MXGP Spanje 2021

  Voordat het FIM wereldkampioenschap MXGP-MX2 voor vijf wedstrijden naar Italie reist heeft de serie nog een stop in Spanje. Bij het intu Xanadú Shopping Centre wordt voor het tweede jaar …
 • MXGP Intu Xanadu : de live timing

  MXGP Intu Xanadu : de live timing

  De 13de ronde van het WK motorcross vindt morgen en overmorgen plaats in Arroyomolinos, vlakbij Madrid. Naast de MX2 en MXGP komen in Spanje ook de WMX en EMX125 rijders …
 • Technische fiche 2022 Honda CRF250R

  Technische fiche 2022 Honda CRF250R

  Honda’s MX2 motor blonk altijd al uit qua handelbaarheid en comfort. Het vorige model kreeg echter ook veel kritiek omdat hij niet krachtig genoeg was en wel een afslankingskuur kon …
 • Tixier mikt op rentree in Arco di Trento

  Tixier mikt op rentree in Arco di Trento

  Met pijn in zijn hart was Jordi Tixier het afgelopen weekend toeschouwer in Lacapelle Marival. De Fransman kon voor eigen publiek niet in actie komen door een blessure. Na het …