X

Cyril Genot: “Onvergetelijke ervaring!”

Het 2021 seizoen kende voor Cyril Genot (Sarholz KTM) heel wat hoogtepunten. De 22-jarige Limburger won zijn eerste ADAC MX Masters ronde ooit, was tot de laatste wedstrijd in de running om de de Duitse titel en maakte een geslaagd MX of Nation debuut. In Mantova viel de Naties rookie op door zijn regelmaat.

Ondanks de slechte loting van Team Belgium kwalificeerde Genot als 13de in de MXGP. Op zondag zette hij een ijzersterke eerste manche neer waarin hij zesde werd. Ook in de eindstand werd hij samen met Brent Van Doninck en Liam Everts zesde op 31 deelnemende landen


Toen Johan Boonen jou aanduidde als vervanger voor Jeremy Van Horebeek was dat ‘n verrassing van formaat!
Cyril Genot: “Dat was het ook voor mij! Nadat het ADAC seizoen ten einde kwam, was het voor mij opnieuw een beetje zoeken naar eerstvolgende doelen. Gelukkig kwam het telefoontje of ik wou meedoen. Daarna had ik nog anderhalve week om te trainen en toe te werken naar de Naties!”

De Motocross of Nations is en blijft een bijzondere wedstrijd heb je daar wat van gemerkt?
Genot: “Zeker, de sfeer rondom dit evenement is geweldig. De speciale uitrustingen, de persconferentie en teamvoorstelling vooraf. Het is prachtig om dit allemaal te mogen meemaken. Ik genoot er veel van en om de Belgische kleuren te verdedigen in zo’n belangrijke wedstrijd motiveerde me enorm!”

Op papier beschikte België over een bijkomende troef; drie rijders die goed uit de verf komen op ‘n zanderige ondergrond.
Genot: “Dat is het idee dat leeft over Mantova maar het circuit was in het algemeen redelijk hard en glad. Natuurlijk was er meer modder op zondag door de hevige regen. Ik voelde me elke sessie telkens beter en beter op het circuit en dat gaf me veel vertrouwen.”

Tot ieders verbazing stond België tweede voor de beslissende race. Die manche werd uiteindelijk een anticlimax doordat zowel jij als Brent Van Doninck in de problemen kwamen.
Genot: “Dat is het minste wat je kan zeggen. Na een goede eerste reeks kwam een zeer ongelukkige tweede reeks. Ik maakte een dom foutje terwijl ik opnieuw in de top 10 hing waarbij mijn knie de koppelingshendel raakte en compleet afbrak. Even later remde ik de motor stil en werd ik nog eens aangereden. In die modder vertrekken zonder koppelingshendel was niet meer mogelijk. Natuurlijk is de frustratie enorm aangezien we de mogelijkheid hadden om het podium te halen. Iets waar niemand vooraf op had durven gokken.”


Hoe ziet het laatste deel van het seizoen er voor jou uit?
Genot:
“De volgende GP’s zijn voorlopig nog een vraagteken. Ik zou persoonlijk zeer graag starten maar jammer genoeg is het niet allemaal zo gemakkelijk op zowel financieel vlak als vlak van ondersteuning voor MXGP wedstrijden.”

Wat is het bilan van deze eerste Naties voor jou?
Genot: 
“Uiteindelijk was het voor mij een geslaagd weekend, mechanische problemen horen nu éénmaal bij de sport. Ik zou iedereen willen bedanken die dit mogelijk heeft gemaakt. Eerst en vooral Johan Boonen om mij deze kans te geven, het gehele Team België, Sarholz KTM, Benzim, Garage Piraux, Bihr, Scott Benelux, Chateau Antiémont, 6D Helmets, Pro Sports Alliance, FXR, …”

Tekst: Redactie
Foto’s: Gino Maes