X

Pech houdt Rick Elzinga van mooie resultaten!

Hoe Rick in dit Amerikaanse avontuur verzeilt was geraakte vertelde we u al. Gisteren was het echter dan zo ver! In een bloedheet Californië, waar temperaturen boven de 40 graden Celsius werden opgemeten, maakte Rick Elzinga gisteren zijn AMA Motocross debut in de 250cc klasse.

De Nederlander uit Zenderen werd in Groep B geplaatst voor de kwalificaties. Dat was géén cadeau, want na al het werk aan het parcours (lees: overvloedig besproeien tegen het stof), was het de groep van Rick die als eerste de baan op mochten, of beter gezegd moesten. Door de hitte en een droger parcours waren de tijden in groep A dan ook een flink stuk sneller. Voor het thuisfront misschien een flinke domper maar voor de jongens daar, was er géén paniek. Want in de tweede sessie op een droge baan zette de KTM piloot een knappe 2.10 neer waarmee hij zichzelf als veertiende kwalificeerde. En dit op een KTM SXF250, waarin nog steeds de standaard motorblok huist.

Tijdens de eerste manche nam Rick een degelijke start. De voor de gelegenheid met 772 uitkomende Elzinga kwam als dertiende door na één ronde en kon iets meer dan tien minuten op deze plaats stand houden. Dan betaalde hij echter de tol van de hitte en moest hij een iets lager tempo zoeken. Tot overmaat van ramp begon door de hitte de druk in zijn benzinetank op te bouwen waardoor het darmpje bovenop de tankdop loskwam en de benzine naar buiten spoot. Een deel van de benzine kwam in de 19-jarige jongeman z’n mond en gezicht. Met nog één ronde te gaan kon hij niks anders zijn wedstrijd te stoppen. Hiermee was een knappe zestiende plaats gaan vliegen…

Door de loden hitte en de binnengekregen racebenzine voelde Rick zich niet echt lekker tijdens hun uur rust. Hij was echter wel vastbesloten om toch de start te nemen en te zien hoe de wedstrijd zou verlopen. Opnieuw startte hij knap mee in de top twintig met een vijftiende plaats! Hij was daar vol in strijdt om de posities, zo schoof hij even op naar plaats dertien om vervolgens weer even terug te zakken naar de veertiende plaats. Na ongeveer 15 minuten wedstrijd, voelde Elzinga zich opnieuw minder lekker voelen. Toen hij kort daarna begon te braken en spuwen in de helm, stuurde hij verstandig naar binnen. Het is nu tijd om enkele dagen te recupereren, hydrateren en donderdag vertrekt hij samen met z’n vriend en mecanicien Robert Fobbe en de man die onderdak, motor, leen auto aanbied Brent Norman naar Hangtown om daar mee de laatste AMA National van het seizoen mee te betwisten.

Tekst: Matthias Van Eeckhoven – Foto: Danny Relouw van Relouwmxpics