X

Stefan Everts over het Belgische MX of Nations team

Zelf won Stefan Everts vijf keer de Motorcross der Naties met het Belgische team. Dit weekend was het in Mantova, Italië de beurt aan zoon Liam om te debuteren in het WK voor landenteams.

Net zoals in Riola Sardo, waar ‘Liamski’ zijn eerste GP afwerkte, doorstond Everts zijn MXoN vuurdoop met glans. De 17-jarige Limburger eindigde 4de in de MX2 en won de Ricky Carmichael award voor de beste jongere.

De aanloop naar é’n eerste Motocross of Nations was zeker spannend voor Everts en zijn familie. Door het afzeggen van MX2 wereldtopper Jago Geerts waren alle ogen immers gericht op zijn vervanger, Liam Everts. Ook het weekend zelf zou een emotionele achtbaan worden voor het jonge trio van teammanager Johan Boonen.


Stefan Everts: “Eigenlijk dacht ik op zaterdag dat een top-10 plaats heel moeilijk zou worden voor de Belgen. Het weer heeft de kaart dan herschud! Door de regen werd het een heel andere wedstrijd waarin we onverwacht voor het podium mee deden. Na de tweede reeks zag het er heel goed. We hadden nog één goed resultaat nodig. Helaas is dat niet gelukt, noch voor Cyril (Genot), noch voor Brent (van Doninck). Jammer, het was te mooi om waar te zijn.”

Aan de andere kant hebben de Belgen zich wel laten zien. Ze hebben het beste van zichzelf gegeven. Iedereen heeft toch wel echt een goede reeks gereden. Brent werd vierde in zijn eerste manche, Cyril eindigde zesde in zijn eerste reeks. Voor Liam was het erg moeilijk op zondag. Hij had zijn plaats in de start afgegeven omdat hij toch sowieso slecht zou starten, ook al had hij de binnenkant gehad. Dat hij er zich door moest knokken was dus geen verrassing. Het hoorde eigenlijk bij de tactiek. Zo hadden we ook besloten dat hij niet zo binnenkomen als hij verder moest zonder bril. Ongeacht de tijd die er in de wedstrijd nog restte om zo goed mogelijk stand te houden. In ieder geval draaide die keuze goed uit!”


“Met een B-team heel onverwachts toch nog in de running zijn voor een podium… Dan denk ik dat de mannen het toch goed hebben gedaan. Het was al bij al een mooie Naties. Zelfs al zat het weer niet mee en was er een beperking qua publiek. Er was toch een zekere Naties sfeer die toch altijd anders dan bij een gewone wedstrijd.

Ik ben blij dat we dit hebben mogen meemaken en Liam ook. Hij is weer een ervaring rijker. Hopelijk krijg hij in de toekomst weer die kans om het dan wel af te maken en  het podium te halen.”

Tekst: Redactie
Foto’s: Gino Maes