X

Lynn Kelders behaalt dagzege in Bergharen

Lynn Kelders heeft afgelopen weekend tijdens de nationalen wedstrijden in Bergharen de dagzege gegrepen in de damesklasse. Kelders wist de eerste manche te winnen waarna de derde plaats in de tweede manche voldoende was voor de dagzege. De tweede plaats was voor Cynthia Swets met tweemaal de tweede plaats in de manches. De laatste plek op het erepodium was voor Daniëlle van Kempen met een derde en zesde plaats in de manches.

Kampioenschapsleidster Amber Simons kende niet haar meest gelukkige dag. Met een veertiende plaats en de manchezege in de tweede manche wist zij de schade nog wel te beperken en gaat zij met 68 punten voorsprong op Daniëlle van Kempen de laatste twee wedstrijden in.

Eerste manche

Simons pakte de kopstart voor Kelders, Sarah Bergsma, Swets en Stacey Nooijens. In de eerste ronde ging Swets voorbij aan Sarah Bergsma en kwam van Kempen door als vijfde ten koste van Nooijens. De derde ronde bleek de bottleneck voor Simons. Haar motor viel stil en Simons verliet de baan. Alles werd eraan gedaan om de motor weer aan de praat te krijgen en enkele ronden later keerde zij nog terug om de manche af te maken. Uiteindelijk eindigde zij op vier ronden achterstand maar wist zij zodoende nog wel 27 punten te scoren. Vooraan was ondertussen het gat geslagen. Kelders en Swets hadden snel een ruime voorsprong op van Kempen die inmiddels al voorbij was aan Sarah Bergsma. Even later was het ook Nooijens die voorbijging aan Sarah Bergsma. Hiermee was de strijd in de manche gestreden en werden in de meeste gevallen de onderlinge verschillen alleen maar groter. Kelders won de manche op enkele seconden gevolgd door Swets. Van Kempen behaalde op grote achterstand de derde plaats. Zij werd op enkele seconden gevolgd door Nooijens, die lang in de buurt was gebleven. Echter halverwege kende Nooijens één mindere ronde die ervoor zorgde dat de strijd om de derde plaats beslist werd. Sarah Bergsma verloor vooral in de laatste ronde seconden op Nooijens en kwam als vijfde over de finish.

Tweede manche

De holeshot was nu voor Kelders, voor Swets, Sarah Bergsma, Nina Dijkman en Demy van Brenk. En Simons? Het was niet echt haar dag vandaag en zij was als allerlaatste weg bij de start. Kelders had snel een voorsprong op Swets en zij nam ondanks een lastige tweede ronde afstand van Sarah Bergsma. Van Brenk kwam na de eerste ronde als vierde door voor Dijkman. Simons was ondertussen ontketend en was weer snel voorbij aan Dijkman en Van Brenk. Één ronde later moest ook Sarah Bergsma eraan geloven en werd de achtervolging ingezet op Swets en Kelders. Swets werd halverwege de manche gepasseerd en ook Kelders werd in de laatste ronde gepasseerd om ondanks de slecht start de manchezege nog te pakken. Kelders kwam in de laatste ronde nog in aanraking met een rijder uit de veteranenklasse en maakte nog een aardige klap achterover. Hierdoor was de tweede plaats in de manche voor Swets. Kelders kwam niet meer over de finish maar had genoeg voorsprong om als derde geclassificeerd te worden. Geluk voor haar was dat de derde plaats in de manche wel genoeg was voor de dagzege. Van Brenk won het gevecht met Sarah Bergsma voor de vierde plaats in de manche.