Vering afstellen? Gebruik voortaan Motoklik

Vering afstellen? Gebruik voortaan Motoklik
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

In eerdere publicaties over het Motoklik systeem lieten we al zien wat oprichter Jens Köpke in zijn mars had. Nu is het toestel klaar en kan het besteld worden.

Elke motorcrosser weet dat de vering afstellen van een crossmotor iets is dat je op gevoel doet. Ok, er zijn wel een aantal parameters die je kan instellen zoals o.a. de statische sag en de rijders-sag. Echter, op het circuit is het vooral een kwestie van gevoel en dat verschilt van rijder tot rijder. Niet iedereen kan een vering lezen en daarom is er nu het eenvoudig te gebruiken systeem van Motoklik.

Wat doet Motoklik voor u?

Het gaat met een aantal kleine toestelletjes op de motor de beweging van de voor- en achtervering meten. Een centrale unit stuurt alle data naar een app op uw smartphone alwaar je rechtstreeks kan zien wat de invloed is van je setup.

Hoe werkt het?

Het systeem bestaat uit vier onderdelen:

 1. Een Central Control Unit (CCU) dat een plekje krijgt tussen de kroonplaten en het voorste nummerbord.
 2. Een Satelliet positie antenne voor op het stuur.
 3. Een meetinstrument dat op het linker vorkbeen komt.
 4. Een meetinstrument dat op de achterbrug komt tussen het frame en de hoofdremcilinder.

De gegevens die door het Motoklik-apparaat worden geregistreerd, worden via Bluetooth naar de Motoklik mobiele app gedownload. De app heeft 6 basisfuncties:

 • Ronde Timing analyse berekend uit de satelliet positiegegevens.
 • Sectie Timing analyse berekend op basis van de satelliet positiegegevens.
 • Voor en achter ophanging positie data.
 • Bottoming identificatie om te bepalen waar op de baan de ophanging het meest gebruik maakt van de beschikbare verplaatsing.
 • Bottoming analyse om te bepalen of het een probleem is met de voor- of achterzijde van de ophanging, en met welke snelheid de ophanging beweegt.
 • Live ophanging Sag geeft de gebruiker de mogelijkheid om de voor- en achter ophangingspositie in real time te controleren.
LEES MEER  Haiden Deegan opgepikt door Star Racing

 

Wat is het voordeel?

U ziet wat u doet met Motoklik. Rondetijden liegen niet. Een motorcrosscircuit kan naar believen opgedeeld worden in sectoren om een meer accuraat beeld te krijgen van de vering op een specifieke plek. Daarom is er dus de connectie met GPS-satellieten.

De app voor rijders, het dasboard voor techniekers

De sensoren van Motoklik leveren erg veel bruikbare data op. Die krijg je in een vereenvoudigde weergave te zien in de mobiele app. Er is echter ook een platform voor technici en veringtuners. Zij loggen in op het Motoklik dashboard en kunnen veel dieper graven in al de data van Motoklik.

Voor wie is er Motoklik?

Voor iedereen die het maximum uit de motor wil halen en zijn vering wil afstellen met bruikbare data die niet liegen. De app verteld u wat u moet doen met de klikkers van uw vering en vergelijkt de rondetijden van voor en na de wijziging. Een goed afgestelde vering is er ook voor de veiligheid. Uw motor zal stabieler zijn op hogere snelheden.

Voor welke motoren is er Motoklik?

Het Motoklik TW1.0 product is momenteel ontworpen voor gebruik met de nieuwste modellen 4-takt crossmotoren van GasGas, Honda, Husqvarna, Kawasaki, KTM, en Yamaha. De kits zijn ontworpen voor gebruik met standaardvering en kitvering, zoals de WP Cone Valve 48 & Trax Shock, WP XACT PRO en Öhlins kits. Systemen voor KTM enduro modellen zijn in ontwikkeling en zullen binnenkort beschikbaar zijn. Ook zullen tweetakten in de toekomst kunnen worden uitgerust met Motoklik.

MXMag gaat binnenkort een uitvoerige test doen met het Motoklik systeem. Je kan het apparaat bestellen via deze link.

LEES MEER  Entry-List MXGP Spanje 2021

Alle info vindt je op Motoklik.com

Uw reacties

Ook te lezen

 • Tijdschema MXGP Spanje 2021

  Tijdschema MXGP Spanje 2021

  Voordat het FIM wereldkampioenschap MXGP-MX2 voor vijf wedstrijden naar Italie reist heeft de serie nog een stop in Spanje. Bij het intu Xanadú Shopping Centre wordt voor het tweede jaar …
 • MXGP Intu Xanadu : de live timing

  MXGP Intu Xanadu : de live timing

  De 13de ronde van het WK motorcross vindt morgen en overmorgen plaats in Arroyomolinos, vlakbij Madrid. Naast de MX2 en MXGP komen in Spanje ook de WMX en EMX125 rijders …
 • Technische fiche 2022 Honda CRF250R

  Technische fiche 2022 Honda CRF250R

  Honda’s MX2 motor blonk altijd al uit qua handelbaarheid en comfort. Het vorige model kreeg echter ook veel kritiek omdat hij niet krachtig genoeg was en wel een afslankingskuur kon …
 • Tixier mikt op rentree in Arco di Trento

  Tixier mikt op rentree in Arco di Trento

  Met pijn in zijn hart was Jordi Tixier het afgelopen weekend toeschouwer in Lacapelle Marival. De Fransman kon voor eigen publiek niet in actie komen door een blessure. Na het …