Wie van de drie? Voorbeschouwing Finale GP Sidecars Oss

Wie van de drie? Voorbeschouwing Finale GP Sidecars Oss
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Een affiche van jewelste staar er klaar voor de finale GP zijspancross in Oss!
Een Wereld Kampioenschap waarin er maar liefst drie teams zijn die nog écht volop meedoen voor de mondiale titel. Die titel blijft vrijwel zeker in de Benelux maar of deze naar het Nederlandse team Bax, het Belgische team Vanluchene of het Nederlandse team Veldman gaat  is nog alles ongewis!
Wie van deze drie wordt de nieuwe Mondiale Zijspan koning?

De drie matadoren, of eigenlijk zes natuurlijk in het geval van de zijspancategorie, komen namelijk na de GP te Tsjechië met nagenoeg dezelfde punten aan in Oss. Er is slechts een marge van 5 punten waarbinnen de leidende drie zijspannen zich bevinden. En met maximaal 75 punten te verdienen in reeks één op de zaterdag en heats twee en drie op de zondag is nog alles mogelijk!

#82 Bax/Musset deden de beste zaken in Kramolin met een tweede plek en tweemaal de heat-winst waardoor zij definitief weer de aansluiting konden vinden tot de bovenste regionen in de WK-stand. Met een kleine achterstand van slechts vier punten en vol vertrouwen komen bakkenist Nicolas Musset en rijder Etienne Bax naar Oss, wetende dat zij gesteund gaan worden door veel supporters uit het naburige Bergeijk.  Etienne Bax zal een ware broederstrijd moeten gaan leveren want de jongere Robbie Bax staat in het zijspan van de nummer twee in de tussenstand, # 2 Marvin Vanluchene. Vanluchene/Bax lijken ineens niet meer het momentum mee te hebben de laatste weken. Men had watervrees tijdens de Nations Sidecarcross twee weken geleden toen men de piste te modderig vond en niet meer aan het hek zou staan in de laatste heat.  Ook het afgelopen weekend in Kramolin ging het rijden niet als vanouds. De normaal altijd goedlachse Vanluchene klaagde over armpump en was duidelijk niet helemaal in zijn sas.

Nu voor Oss spreekt Vanluchene zich dan ook uit dat hij zich heeft neergelegd bij de derde plek in de WK-stand,  want ‘die Ollanders’ zijn altijd beter in mulle het zand. Echter is de piste in Oss zo zanderig niet meer als voorheen en bovendien weten Vanluchene/Bax ook op de vernieuwde piste te Oss gewoon de sporen te vinden. Nog geen maand geleden reed men in de Dutch Sidecar Masters te Oss in de tweede heat bijna iedereen op grote achterstand. Gedecideerd en snel. Strak en op ervaring.
Dus al wil de West-Vlaming ons anders willen geloven en acteren uit de underdog positie, vlak Vanluchene/Bax zeker niet uit!
Waar er twee vechten om een been gaat de derde er mee heen en zo bleek ook na Kramolin!
Vanluchene/Bax kwamen als leiders naar Tsjechië, Bax/Musset wonnen glansrijk de GP maar #31 Veldman/Cermak vertrekken als leiders in de WK-stand naar Oss. Veldman/Cermak waren veruit de spectaculairste combinatie op de baan, daar waren vriend en vijand het wel over eens.
De ‘kikker’ en de ‘bij’ hebben samen een fantastische stijl waar menig purist likkebaardend naar kijkt. Elk gaatje wordt benut en hiernaast slaagt het team er nu in om constant te blijven scoren in het WK.
Men kan eindelijk de vruchten plukken van de vele uren zwoegen achter de schermen door  constructeur  Mega en framebouwer CPD én uiteraard de teamleden van team Veldman zelf. De combinatie vliegt als een raket over de baan  en als de boomlange Nederlandse ‘kikker’ Veldman en de Tsjechische ‘bij’ Cermak los gaan staat dat gegarandeerd voor vuurwerk. En al zou dat niet op de baan gebeuren, dan nog naast de baan waar de fanatieke fans ongetwijfeld weer voor een ‘rokende’ ambiance van jewelste zullen zorgen!

Veldman/Cermak komen dus met de rode plaat naar Oss en leiden de WK-dans. Echter is het dansje geen luchtige foxtrot maar een ware koorddans met op slechts één puntje team Vanluchene/Bax en drie punten Bax/Musset. Zoals altijd dus bij de zijspannen, wie o wie, houdt het beste alles in balans tijdens de soms acrobatische capriolen op de baan?
Wie van de drie wordt de koning van het circus der Mondiale Zijspancross?

Een heel veld WK zijspancrossers bestaat normaliter uit dertig stuks dus in Oss zien we naast deze drie hoofdrol spelende zijspannen nog tal van andere klasbakken uit de Benelux!
Davy Sanders staat aan de start met de Fransman Lebraton in zijn zijspan. Lebraton verleent voor aanstaand weekend dus niet zijn diensten aan tienvoudig Wereldkampioen Daniël Willemsen die, vernamen wij uit verschillende bronnen, een reeds geplande zonvakantie niet aan de kant kreeg voor de later verschoven GP van Oss.
Wel aan de start, en zeker verrassend, staan Van Werven/Van den Boogaart. De snelle TM-mannen klapte  er hard af tijdens de GP zijspancross te Estland waarbij rijder Gert zijn sleutelbeen brak en bakkenist Ben flink veel last had van nek en schouders.
De artsen gaven voorzichtig het sein groen en dus slechts drie weken na deze mega crash staan Van Werven/Van den Boogaart  weer het starthek!
Justin Keuben staart in Oss dan net als in Kramolin weer aan de start met Dion Rietman.
Keuben zijn voormalige compaan in de bak, Nikki Debruyne,  voelt zich wel  goed genoeg hersteld om te bakkenisten. Hij vond een nieuwe strijdmakker in de altijd spectaculair rijdende backflip koning Jason Vandaele. Zo zien we in Oss met Vandaele/Debruyne dus een geheel nieuwe Belgische combinatie aan de start.

Voor de geblesseerde bakkenist  Paul Horton komt de laaste GP te Oss helaas wel te vroeg.
Horton, bakkenist van de met een linker zijspan rijdende Iljen Kops, brak in Kramolin zijn kuitbeen. In allerijl werd Pim Lambrechts bereidt gevonden om een kortstondige rentree te maken naast zijn oude strijdmakker Kops voor de laatste GP zijspancross van 2021. Een Grand Prix die hoe dan ook nú al legendarisch gaat worden!

 

Kaarten voor het hele weekend, met op zaterdag nog twee heats NK zijspannen en op zondag nog twee heats ONK Quad Masters, kosten 40 euro. Deze zijn online te verkrijgen via de website van MC Oss maar ook kan men aan de kassa op het circuit nog kaarten bemachtigen. Mocht u niet in de gelegenheid zijn de reis te kunnen maken naar Oss  is de via het internet gestreamde TV-uitzending van promotor WSC een goed alternatief. In de mooie live uitzendingen hoeft u niks te missen van de WK-zijspan actie op de baan. Ook zijn wij van MXmag uiteraard als altijd van de partij bij de zijspancross en zullen u snel voorzien van verslag van de grande finale te Oss!

Tussenstand WK Zijspancross 2021 voor de finale te Oss

 

tekst Emil Bilars/foto’s Orangehat.nl/Topfoto WSC

 

Uw reacties

Ook te lezen

 • Tijdschema MXGP Spanje 2021

  Tijdschema MXGP Spanje 2021

  Voordat het FIM wereldkampioenschap MXGP-MX2 voor vijf wedstrijden naar Italie reist heeft de serie nog een stop in Spanje. Bij het intu Xanadú Shopping Centre wordt voor het tweede jaar …
 • MXGP Intu Xanadu : de live timing

  MXGP Intu Xanadu : de live timing

  De 13de ronde van het WK motorcross vindt morgen en overmorgen plaats in Arroyomolinos, vlakbij Madrid. Naast de MX2 en MXGP komen in Spanje ook de WMX en EMX125 rijders …
 • Technische fiche 2022 Honda CRF250R

  Technische fiche 2022 Honda CRF250R

  Honda’s MX2 motor blonk altijd al uit qua handelbaarheid en comfort. Het vorige model kreeg echter ook veel kritiek omdat hij niet krachtig genoeg was en wel een afslankingskuur kon …
 • Tixier mikt op rentree in Arco di Trento

  Tixier mikt op rentree in Arco di Trento

  Met pijn in zijn hart was Jordi Tixier het afgelopen weekend toeschouwer in Lacapelle Marival. De Fransman kon voor eigen publiek niet in actie komen door een blessure. Na het …