X

EICMA: Minarelli stelt 300cc 2T injectie conceptmotor voor

Een eerste nieuwtje sijpelt net binnen vanop de EICMA beurs in Milaan die vandaag haar deuren opende. Motori Minarelli stelde daar geheel verrassend een tweetakt ééncilindermotor met injectie voor. Het is een conceptmotor die reeds ver staat in de ontwikkeling van brandstofinjectie op een tweetakt.

Motori Minarelli is eigendom van Yamaha en is al decennia lang gekend voor hun puike tweetaktmotoren. Ze zijn hofleverancier bij Fantic en dat betekent dat het uitkijken wordt wanneer de Fantic’s worden uitgerust met het Fi-systeem van Minarelli. De 300cc tweetakt FI is afgeleid van de Yamaha YZ250 krachtbron.

Het lijkt erop dat Minarelli een andere manier van inspuiting gebruikt dan KTM met hun Twin Port Injectie. Op de zijkant van de Minarelli cilinder staan alvast geen injector. Die lijkt eerder een plaatsje gevonden te hebben tussen het gasklephuis en de achterkant van de cilinder. Door de keuze van een cilinderinhoud van 300cc beoogt het merk wellicht een intrede van FI op de enduromachines van Fantic. Later meer over deze conceptmotor.