X

Herlings wint weer de Hans de Beaufort beker

Wereldkampioen motocross Jeffrey Herlings is door de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) onderscheiden met de Hans de Beaufort-beker; de belangrijkste prijs in de Nederlandse motorsport. Herlings ontving de ereprijs uit handen van Frits van Eerd, topman van Jumbo en trouw sponsor van Jeffrey.

Normaal gesproken wordt de Hans de Beaufort-beker uitgereikt tijdens het KNMV Motorsportgala in januari. De coronapandemie maakt dit voor het tweede jaar op rij onmogelijk en dus werd Jeffrey verrast tijdens een bezoek aan het Jumbo-hoofdkantoor in Veghel.

Jeffrey Herlings: “Dit had ik écht niet aan zien komen. Dit is de vierde keer dat ik deze prijs krijg en het is altijd weer bijzonder. Het was een zwaar seizoen, maar met een wereldtitel en nu dit, heel mooi!”

Frits van Eerd had bij de uitreiking mooie woorden voor de 27-jarige kampioen: “Je bent een sportman ten top. Heel Nederland is trots op jou, op wat je op deze crossmotoren doet. Je bent een echt mensenmens en maakt zo veel fans voor deze sport. Jouw strijdkracht kent geen grenzen. Je bent een groot kampioen en een waardig winnaar van deze belangrijke prijs.”

Tweede titel
Met zijn tweede wereldtitel op het hoogste niveau, de MXGP, kreeg Jeffrey dit jaar eindelijk loon na werken. Na het kampioenschap in 2018 was hij door zware blessures twee seizoenen kansloos voor de titel. Ook in 2021 werd het even spannend toen hij in Oss, als WK-leider, wederom geblesseerd raakte. Het leverde hem een stevige achterstand op in de titelstrijd, waardoor het spannend bleef tot de laatste race. Maar, uiteindelijk was er geen twijfel over wie er dit seizoen de beste motocrosser ter wereld was. Dit werd ook onderstreept tijdens de Motocross of Nations in Italië waar Herlings domineerde in zijn beide races en TeamNL tweede werd.

Hans de Beaufort
De Hans de Beaufort-beker is vernoemd naar een verzetsheld uit de Tweede Wereldoorlog die rijdend op zijn motor zijn leven riskeerde voor anderen. De beker wordt sinds 1947 uitgereikt in jaren dat een Nederlandse motorsporter een prestatie van wereldformaat levert en op alle fronten een ambassadeur voor de sport is.

Voor Jeffrey Herlings is dit al voor de vierde keer in zijn carrière het geval (2015, 2016, 2018, 2021). Daarmee zit hij tienvoudig wereldkampioen zijspancross Daniël Willemsen inmiddels op de hielen; die won de ‘HdB’ vijfmaal.

Jeffrey in 2022
Met 99 Grand Prix-overwinningen is Herlings dichtbij het record van de Belgische grootheid Stefan Everts. Komend seizoen moet dat record van 102 overwinningen sneuvelen én natuurlijk een derde wereldtitel worden gepakt.

Op de Nederlandse circuits komt Jeffrey in 2022 in actie tijdens de MXGP in Oss op 27 maart én tijdens de vijf rondes van Dutch Masters of Motocross. De kalender van deze competitie wordt binnenkort bekendgemaakt. Die wedstrijden zijn een uitgelezen kans om de wereldkampioen en vele andere wereldtoppers van dichtbij mee te maken.

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: KNMV