X

Vijf minuten met Pit Beirer

In 1999 lag Pit Beirer een seizoen lang in gevecht om de 250cc wereldtitel. Uiteindelijk moest hij nipt de duimen leggen voor Fred Bolley. Na zijn carrière ontpopte Beirer zich tot een succesvol manager.  Hoe beleeft de KTM Motorsport directeur het spannendste MXGP WK ooit?

Met twee GP’s te gaan leidt Febvre momenteel de dans met één punt voorsprong op Tim Gajser. Ondanks alle tegenslagen die hij te verwerken kreeg, is KTM legende Jeffrey Herlings nog steeds nadrukkelijk in de running. The Bullet volgt immers op drie punten van Febvre. Jorge Prado volgt op ruime afstand als vierde.


Het niveau van de races, alle dramatische ontwikkelingen… Heb je dit ooit voorheen meegemaakt?
Pit Beirer: “Dit is een geweldig seizoen, en het is motorcross op het absoluut hoogste niveau. Nee, eigenlijk kan ik me zo’n super spannend en intens kampioenschap niet meer herinneren.”

Jorge Prado maakte het Jeffrey niet gemakkelijk in race één op zondag en Febvre kwam goed weg. Is er tussen de manches iets gezegd? Jorge was net iets  meegaander in de tweede manche en ook Tony speelde op safe met Jeffrey.
Beirer: “Motorcross is een individuele sport en je kunt je teamleden niet vragen om voor elkaar te rijden. Tenzij in een specifieke situatie in de allerlaatste race. Jorge (Prado) is een rijder die heel moeilijk te passeren is. Voor KTM-rijders maar ook voor elke andere rijder ter wereld. Nee, we hebben geen woord met hem gewisseld tussen de manches. Dat is iets wat de rijders zelf moeten uitzoeken.

Als teameigenaar is het minder leuk om te zien dat je eigen rijders elkaar erg moeilijk passeren.  Maar aan de andere maakte Jorge het onze directe concurrenten heel lastig, wat ons als team heeft geholpen. Jorge heeft een hele duidelijke strategie voor zijn race, “pak me, als je kan …..” Ik wil onderstrepen dat er geen teamorder waren. Wat er tot nu toe gebeurd is, is tussen de rijders onderling gebeurd.”

Hoe is het nu met Jeffrey na de laatste GP? Zijn comeback na die grote tweede crash was verbazingwekkend. Heb je ooit iemand zo vastberaden zien zwoegen en knokken?
Beirer: “Jeffrey na de laatste race in Arco di Trento? Vol energie om deze titel te winnen!!! Jeffrey is een verbeten vechter. We hebben samen veel ups en downs meegemaakt. Maar het werk dat hij verzet en de vastberadenheid die hij aan de dag legt, is van een ander niveau. Hij zal voor deze titel blijven gaan tot de allerlaatste ronde.”

Wat is het moeilijkst: zelf voor een wereldtitel rijden of naar de laatste twee rondes kijken?
Beirer: “Eerst en vooral wil ik een compliment maken aan elk van deze drie rijders die vechten voor deze titel, plus onze andere 2 jongens Jorge Prado en Tony Cairoli. Ze hebben voor zoveel spanning en spektakel gezorgd voor de fans, echt ongelofelijk! De laatste twee races zullen heel spannend worden om naar te kijken. Ik ga dit niet vergelijken met het verleden en mijn eigen titelstrijd. Wij als team willen deze titel binnen halen. We gaan voluit in de laatste twee wedstrijden.”

Tekst: Jonathan McCready/Gatedrop.com
Foto’s: Infront Moto Racing, Samo Vidic/Red bull Contentpool, Ray Archer