X

Vijf minuten met Pauls Jonass

Samo Vidic / Red Bull Content Pool

Hoewel Standing Construct  GasGas rijder Pauls Jonass het seizoen met een kwetsuur afsloot, was zijn tweede volledige MXGP campagne zeker geslaagd. De 24-jarige Let begon sterk in Rusland en schonk zijn team een thuispodium in Lommel. Voor 2022 wil hij verder progressie boeken.

De ex-MX2 wereldkampioen was in zijn eerste MXGP jaar al meteen goed voor drie podiumplaatsen. Dat leverde hem in 2019 de titel ‘Rookie van het jaar op’. Op zich een opmerkelijke prestatie want Jonass herstelde in de winter van 2018 van een knieoperatie.  De aanpassing aan de 450 ging hem dus duidelijk goed af.


Door een zware val tijdens de lockdown in 2020 moest hij vorig seizoen bijna helemaal afschrijven. Zijn overstap naar het Belgische Standing Construct GASGAS Factory Racing-team betekende een nieuwe start.

“Ik was verrast door mijn snelheid in die eerste GP in Orlyonok. Na zo’n lange afwezigheid werd ik er in de tweede manche meteen derde. Best een goede start dus,” dat was meteen ook het GasGas debuut van Pauls.  “Aan de andere kant twijfelde ik niet aan mijn snelheid. We hadden bovendien een goede winter achter de rug. Maar misschien moesten de andere jongens nog in vorm komen?”

Snel maar onregelmatig

Ook al was de snelheid er wel, toch zou 2021 een wisselvallig seizoen worden voor de tweevoudige jeugdwereldkampioen. “Ik maakte nog steeds beginnersfouten. Op papier was dit mijn derde jaar in de MXGP maar in 2020 heb ik maar twee wedstrijden gereden en in 2019 kampte ik met mijn kniekwetsuur.”

Zowel voor hemzelf als voor het team werd de GP van België een hoogtepunt. Dankzij een vierde en derde plaats stond hij er samen met Romain Febvre en de wederoptredende Jeffrey Herlings op het podium. Hoewel wel vaker top-3 snelheid zou tonen, moest hij uiteindelijk genoegen met één podium en een 8ste plaats in de eindstand.  Door een ribblessure miste hij wel de laatste twee GP’s in Mantova.

“Als je een jaar competitie mist, is het moeilijk om terug te komen. Het vraagt tijd om het het vertrouwen te krijgen om weer met de kopmannen mee te doen,” legt Pauls uit. “Het is een constructief jaar geweest en ik was grotendeels gezond, wat een goede zaak is. Het is ook een lang jaar geweest. Ik ging vanaf november vol gas omdat ik zoveel gemist had en ik was klaar voor maart! Daarna werd de start van het kampioenschap uitgesteld tot mei en vervolgens werd het juni. Het was allesbehalve makkelijk en tegen de tijd dat Arco er aan kwam, begon ik het mentaal te voelen.”


Terug op Husqvarna

De positieve instelling van Pauls Jonass merk je ook in zijn benadering van het nieuwe seizoen. “Het niveau lag erg hoog in 2021, maar over het algemeen ben ik echt blij met waar we staan,” concludeerde hij. “Ik wilde 2021 gebruiken als een springplank om in 2022 dichterbij de top te komen.”

Volgend jaar zien we Jonass terug in het wit. Hij blijft weliswaar voor Standing Construct uitkomen maar het team van Tim Mathys verruilt GasGas voor Husqvarna. Hoewel de formatie uit Geel daarmee voor de derde keer in vier jaar van merk verandert, kiest het team intern voor regelmaat. Naast Jonass blijven immers ook zijn teamgenoot Brian Bogers en andere sleutelfiguren binnen het team op post voor 2022.


Tekst: Adam Wheeler & Tom Jacobs
Foto’s: Red Bull Contentpool Samo Vidic, JP Acevedo