X

Voorbeschouwing: Wereldkampioenschap MX2 2022

Het 48e wereldkampioenschap MX2 gaat komend weekend van start in Matterley Basin. De eerste wedstrijd heeft altijd iets speciaals maar deze werd afgelopen weekend op het laatste moment geannuleerd door Eunice. Wij kijken vooruit en gaan een voorschot nemen op de titelstrijd. Een strijd die volgens ons zal gaan tussen Tom Vialle en Jago Geerts. Wie zich in deze strijd kan mengen zijn Mattia Guadagnini, Kay De Wolf en Roan van de Moosdijk.

***
Als voormalig wereldkampioen heeft Tom Vialle natuurlijk geen introductie nodig. De Fransman wist zes Grand Prix te winnen maar hij kende ook zware wedstrijden door een tijdens een training in Lelystad opgelopen blessure. Vialle is een bijzondere goede starter en dat is natuurlijk heel erg belangrijk. Dat is een punt wat Geerts kan verbeteren maar hij heeft de afgelopen winter natuurlijk niet stil gezetten. Met hulp van Star Racing-Yamaha zijn er verbeteringen doorgevoerd die ook in het WK gebruikt zullen gaan worden. Bij Yamaha wordt er alles aan gedaan om de door Maxime Renaux gewonnen wereldtitel te verlengen. Beide rijders moeten het doen zonder teamgenoot. Thibault Benistant hersteld nog van een operatie en hoopt in Argentinië weer in actie kunnen komen. Tijdens de eerste wedstrijd in Engeland zal Andrea Bonacorsi voor het fabrieksteam van Yamaha uitkomen. Het trieste verhaal van Rene Hofer is bekend, KTM heeft besloten om voor hem geen vervanger aan te trekken.

**
In zijn eerste GP-seizoen wist Guadagnini al twee wedstrijden te winnen en hij veroverde zelfs de ‘redplate’. Echt mee doen in de titelstrijd lukt hem niet, wanneer hij regelmatiger wordt is hij zeker een kanshebber voor het goud. Met de combinatie De Wolf en Van de Moosdijk is Nestaan-Husqvarna Factory Racing volgens ons de enige tandem die mee kan toen voor de wereldtitel. De 17-jarige De Wolf heeft veel indruk gemaakt in zijn eerste GP-seizoen. Daarbij heeft hij zich in slechts twee seizoenen opgewerkt van de 85cc naar het WK MX2. Van de Moosdijk won de EMX250 titel in 2019 maar van een echte doorbraak in het WK is nog geen sprake. Kan de switch naar Husqvarna hem doen opleven?

*
Buiten de podiumplaats tijdens de eerste GP van 2020 heeft Mikkel Haarup zich minimaal laten zien de afgelopen twee seizoenen. De Deen blijft echter wel een Kawasaki-rijder, hij gaat uitkomen voor het team van Steve Dixon. Voor Haarup zal het belangrijk zijn om een vaste waarde te worden in de top acht anders blijft hij ver achter op de verwachtingen na een sterke jeugd carrière waarin hij relatief weinig titels wist te pakken. Simon Langenfelder is de hoop voor Duitsland die na Ken Roczen en Maxi Nagl wachten op een topper in het WK. De GasGas-rijder gaat beginnen aan zijn derde volledige GP-seizoen maar nu in de kleuren van DeCarli Racing. Voor Conrad Mewse is het ook een belangrijk jaar want hij besloot op het laatste moment om zijn eigen team op te zetten. Voor de Brit is dit zijn laatste seizoen in het WK MX2. De laatste rijder die wij een ster geven voor het komende seizoen is Isak Gifting. De Zweed maakte een zeer sterke overstap naar het WK in 2020 maar het afgelopen seizoen vielen zijn resultaten toch tegen. Kan hij de stap maken naar de WK top?

België-Nederland:
Naast de al genoemde Geerts, De Wolf en Van de Moosdijk hebben beide landen nog landgenoten in dit kampioenschap. Liam Everts gaat zijn opwachting maken, de 17-jarige crosser gaat uitkomen voor het Team Diga Procross dat de afgelopen seizoenen gebruikt maakte van GasGas motoren. Het Duitse team maakt nu de overstap naar KTM met Everts aan het stuur. Kay Karssemakers gaat een grote stap maken van het EMX125 naar de GP. De Boxtelnaar werd het afgelopen jaar vierde in het EMX125 maar de overstap naar de EMX250 kon niet gemaakt worden. Een aanbieding van Team Hitachi KTM UK Fuelled by Milwaukee kon hij niet naast zich neer leggen. Het gaat om een meerderjarige deal wat hem de kans geeft om dit seizoen vooral te zien als leerjaar. De derde Belg in dit startveld is Julien vander Auwera die gaat proberen zijn eerste GP-punten te scoren. Vorig jaar lukte hem dat helaas niet.

Wanneer Geerts de titel pakt is het de elfde keer voor België in het WK 125cc en MX2. Lukt het een van de Husqvarna-rijders dan is het de zevende wereldtitel voor Nederland.

Kampioenen uit het verleden:
2007 Antonio Cairoli
2008 Tyla Rattray
2009 Marvin Musquin
2010 Marvin Musquin
2011 Ken Roczen
2012 Jeffrey Herlings
2013 Jeffrey Herlings
2014 Jordi Tixier
2015 Tim Gajser
2016 Jeffrey Herlings
2017 Pauls Jonass
2018 Jorge Prado-Garcia
2019 Jorge Prado-Garcia
2020 Tom Vialle
2021 Maxime Renaux

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: Archief