X

Ricardo’s review: Supercross 5 video game

Het is supercross seizoen is inmiddels in volle schwung. Voor de mensen thuis wordt nu de nieuwe Monster Energy Supercross game van Milestone gelanceerd. De meesten onder jullie zullen Milestone ook kennen als ontwikkelaar van de MotoGP en MXGP games die jaarlijks worden uitgebracht. Ondertussen is De Supercross game al aan zijn vijfde editie toe. Wij hebben de game alvast mogen spelen en dit zijn onze indrukken!

Vanaf donderdag 17 maart is Supercross 5 beschikbaar via gespecialiseerde winkels zoals Game Mania, Nedgame en Gameresource of online natuurlijk en dat voor de bekende online platformen  (PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S en PC via Steam). Zoals we gewend zijn van Supercross the official videogame kan je ook nu weer kiezen tussen de klassieke “Road to Glory” career modus, die begint bjj de “SX Futures” en de Academy waar je d.m.v. tutorials leert hoe de controls werken. Daarnaast kan je ook multiplayer rijden of je kiest voor Single Event, Time Attack, Championship of Free Roaming.

Gameplay

Ten opzichte van de eerste edities zijn de supercross games er behoorlijk op vooruitgegaan als het gaat over de physics. Het spel voelt minder houterig en er zit meer flow in. Wat mij persoonlijk ook opviel is dat je nu met een 250 aanzienlijk meer moeite moeten doen om alle rhythm secties goed te halen. Voordien had je nog weleens het gevoel had dat er amper verschil zat tussen 450 en 250.


Alleen is de AI van de computergestuurde rijders nog al eens storend. Zeker op de hoogste moeilijkheidsgraad gaan achterblijvers je ontzettend blocken tijdens het lappen. Bovendien kunnen ze vanuit stilstand triples springen waar jij zelf alles voor uit de kast moet halen! Een ander aandachtspuntje is de scrub functie. Ik vind het niet echt een natuurlijk vloeiende beweging en eigenlijk ziet er ook niet echt uit als een scrub.  Maar behalve die kleine puntjes is het zeker een aanrader om als motocrossfan deze game aan te schaffen. Al raad ik je wel aan alle computergestuurde ondersteuning uit te zetten voor de beste beleving.

Waar Supercross 5 terecht mee scoort, is het nieuwe blessure systeem (AKA Rider Shape System). In de Career mode merk je hoe blessures een echte impact kunnen hebben op jouw prestaties. Een slechte timing of ‘dirty riding’ kan je dus ook effectief in de problemen brengen! Gelukkig kan je ook weer herstellen van kwetsuren. Door vette whips te maken of door de de letters van het woord SHAPE te verzamelen op training. Best cool!

Graphics

Dat de nieuwe generatie consoles zijn intrede heeft gedaan is goed te merken aan Supercross 5. De details zijn inmiddels behoorlijk bijgewerkt. Enkele voorbeelden: een wapperend shirt in de lucht, details van de verschillende delen op de motor. Dat je jouw rijder ook helemaal kan aankleden met jouw favoriete gearmerken maakt het des te leuker voor de echte liefhebbers. Ten opzichte van de meest ontwikkelde sportspellen van het moment -en ook het eigen MotoGP van Milestone- moet Supercross 5 het onderspit delven. Levensechte gezichten, de manier waarop aarde wordt opgeworpen en hoe sporen er uit zien… Er is nog ruimte voor verbetering.


Een toffe nieuwe feature is dan weer de mogelijkheid om je eigen helmdesign te maken en te gebruiken. Dat ontwerp kan je ook online delen. Het design kan je alleen niet gebruiken op de bestaande helmmerken maar wellicht is dat nog iets voor de toekomst.

Enige wat ik op de graphics aan te merken heb is dat je qua customizen van de motor geen eigen stickerset kan designen. Wie tuk is op lekker spul kan ook zelf het koppelingsdeksel en de onstekingsdeksel niet zomaar inwisselen voor een aftermarket onderdeel.

Eindoordeel

Voor degenen die minder verstand hebben van motorcrossen is Monster Energy Supercross 5 een stuk toegankelijker dan zijn voorgangers. De besturing is namelijk wat versimpeld en kan door de game heen nog wat simpeler gemaakt worden door de juiste vaardigheden van je coureur te verbeteren.


Daarnaast is er ook meer afwisseling dankzij de trainingen, extra evenementen en de Compound modus, die ervoor zorgt dat je tussendoor even kunt ontspannen met je motor. Ondanks kleine verbeterpuntjes is het in mijn ogen een must have voor motocross fans om in een game bibliotheek te hebben. En door de moeilijkheidsgraad een beetje aan te pakken, zou de ontwikkelaar met Supercross 5 nog wel eens nieuwe spelers aan kunnen trekken die niet direct uit de motocrosswereld komen maar zo wel enthousiast ervoor gemaakt kunnen worden.

Prijs: €69,99 (normale editie)
€89,99 (special edition)