X

Van der Werff profiteert van val Muilwijk en Simons

Afgelopen weekend stond voor de damesklasse de vijfde wedstrijd van dit jaar op het programma in Gemert. Op circuit het Wolfsbosch was het Britt van der Werff die door een val van zowel Lianne Muilwijk als Amber Simons de dagzege wist te grijpen. Na een vierde plaats in de eerste manche wist zij de tweede manche winnend af te sluiten. Hiermee hield zij op basis van de tweede manche Lianne Muilwijk achter zich die de eerste manche wist te winnen, maar in de tweede manche niet verder kwam als de vierde plaats.

Ook de strijd om de laagste trede op het erepodium werd beslist op basis van de tweede manche. Deze ging na Kimberly Braam die na een derde plaats in de eerste manche ook profiteerde van de val van Muilwijk en Simons en een tweede plaats in de tweede manche behaalde. Voor Simons waren de druiven extra zuur en zij viel met de vierde plaats net buiten het erepodium. Met tweemaal de vijfde plaats in de manches was de vijfde plaats in het dagklassement voor Kaylee van Dam.

Eerste manche
Het was Muilwijk die als beste weg was voor Simons, Van der Werff Swets en Braam. Het was al snel Braam die een plaats opschoof ten koste van Swets. Vooraan werden de verschillen snel gemaakt. Muilwijk liep weg van Simons en zij pakte weer snel een voorsprong op Van der Werff en Braam die streden om de derde plaats. Een stuk daarachter ging de strijd om de vijfde plaats tussen Swets en van Dam. Halverwege de manche was het eerst van Dam voorbij ging aan Swets en in de volgende ronde was het Braam die Van der Werff wist te passeren. Simons wist in de eindfase het gat naar Muilwijk nog bijna te dichten, maar moest toch tevreden zijn met de tweede plaats. Braam volgde op ruime achterstand op een tien seconden gevolgd door van der Werff. Daar weer ruim achter was van Dam weggereden van Swets en kwam zij als vijfde over de finish.

Tweede manche
Het was nu van der Werff met de beste start voor Braam, van Dam, van Kempen en Swets. Muilwijk en Simons waren gevallen bij de start en moesten vanuit de achterhoede aan een inhaalrace beginnen. Het was Lageman die in de derde ronde voorbijging aan Swets en van Kempen en nu als vierde doorkwam. Swets was ook voorbijgegaan aan van Kempen en lag nu op de vijfde plaats. De vraag was nu vooral: Tot hoever zouden Simons en Muilwijk terug weten te komen. Het was Simons die zich als eerste weer in de top vijf meldde en even later werd zij gevolgd door Muilwijk. Eenmaal op de derde plaats aangekomen was het gat voor Simons met Braam en Van der Werff te groot. Van der Werff was weggereden van Braam en pakte hiermee zowel de manche- als de dagzege. De tweede plaats was voor Braam, gevolgd door Simons. Muilwijk ging twee ronden voor de finishvlag voorbij aan van Dam en was van haar weggereden om als vierde de finishvlag te zien. Van Dam behaalde wederom de vijfde plaats.

Eerste manche:
1. Muilwijk, 2. Simons, 3. Braam, 4. van der Werff, 5. van Dam, 6. Swets, 7. Angela Lageman, 8. van Kempen, 9. Welters, 10. Verstappen.

Tweede manche:
1. van der Werff, 2. Braam, 3. Simons, 4. Muilwijk, 5. van Dam, 6. Swets, 7. Angela Lageman, 8. van Kempen, 9. Welters, 10. Demi Lageman.

Dagklassement:
1. van der Werff 107, 2. Muilwijk 107, 3. Braam 104, 4. Simons 104, 5. van Dam 90, 6. Swets 86, 7. Angela Lageman 82, 8. van Kempen 78, 9. Welters 74, 10. Demi Lageman 68.

Netto-tussenstand damesklasse:
1. Muilwijk 448, 2. van der Werff 444. 3. Braam 413, 4. van Dam 362, 5. Swets 346, 6. Angela Lageman 334, 7.van der Beek 325, 8. Welters 302, 9. van Kempen 300, 10. Demi Lageman 286.

Door: Maycel de Bruijn
Foto: mdbmxpics