X

Het belang van de juiste motoruitrusting 

Moet je regelmatig de baan op? Dan is het goede motoruitrusting niet alleen belangrijk maar vooral levensnoodzakelijk. Bovendien is het – zowel in Nederland als in België – bij wet verboden om zomaar met de motor de baan op te gaan. Hoewel je op de desbetreffende webpagina “gekke banden” heel wat praktische info kunt terugvinden, overlopen we in het onderstaande artikel alvast enkele belangrijke aandachtspuntjes.

Waarom een motoruitrusting?

Hoewel we ervan uitgaan dat het antwoord op deze vraag vrij duidelijk is, willen we het belang van een correcte en kwaliteitsvolle motoruitrusting nog even benadrukken. In tegenstelling tot automobilisten, zijn motorrijders net iets kwetsbaarder zodra ze de baan op gaan. Een reden te meer dus om je op een zo veilig mogelijke manier van punt A naar punt B te verplaatsen. 

Kies daarom voor een kwaliteitsvolle motoruitrusting bestaande uit een duurzame helm, een motorpak, motorhandschoenen en een stel stevige bijpassende motorlaarzen. Neem de tijd om de juiste uitrusting uit te zoeken en laat kwaliteit primeren op de prijs; hoe aanlokkelijk goedkope helmen en pakken ook mogen zijn. Vaak staat kwaliteit gelijk aan een hoger prijskaartje, maar dat is het ook waard! Stel dat je ten val komt, dan zal de motoruitrusting vaak een aanzienlijk deel van de schade beperken. Wat ergens ook logisch is want het is niet hetzelfde als je met een jeans over het wegdek schuurt als wanneer dit gebeurt terwijl je een kwaliteitsvol en duurzaam lederen motorpak aan hebt.

Motorpak, broek en jas

Dat het dragen van een geschikte motoruitrusting voor een groot stuk bijdraagt aan de veiligheid mocht je ten val komen; hoeft uiteraard niet langer te verwonderen. Het is dan ook aangewezen om met de nodige zorg en aandacht op zoek te gaan naar de voor jou meest geschikte uitrusting. Zo kun je tegenwoordig onder meer kiezen tussen een uniform motorpak dat uit 1 stuk bestaat of de combinatie van een degelijke motorbroek met een aparte – weliswaar bijpassende – motorjas. 

Het spreekt voor zich dat het volwaardige motorpak vooral aan bod komt in het wereldje van de motorcross; zowel professioneel dan wel particulier. De combinatie van een tweedelig pak bestaande uit een motorbroek én aparte bijpassende motorjas wordt dan weer heel frequent aangekocht door particulieren die – om wat voor reden dan ook – regelmatig met de motor de baan op gaan. Welke keuze je ook maakt, het is en blijft belangrijk om de uitrusting even op voorhand te kunnen passen. Heel wat motorjassen en broeken vallen namelijk kleiner uit waardoor je 1 of 2 maatjes groter dient aan te kopen. Kies daarbij – indien mogelijk – voor een motoruitrusting vervaardigd uit duurzaam leder in combinatie met extra beschermingen ter hoogte van de knieën en/ of ellebogen.

Werk af met de nodige accessoires!

Uiteraard is de broek en het bijbehorend jacket alleen niet voldoende; het spreekt voor zich dat je de uitrusting verder moet gaan opwaarderen. Ga daarom op zoek naar een set bijpassende motorhandschoenen die niet alleen voldoende grip opleveren tijdens eender welke weersomstandigheid maar tevens ook extra bescherming bieden mocht je alsnog ten val komen.

Ook het belang van een paar degelijke motorlaarzen valt niet zomaar te vergeten. Houd bij het maken van je keuze het doel en het type motor steeds voor ogen. Zo zullen cross- én/ of racemotoren vaak vragen om een gespecialiseerde sportlaars. Dergelijke motorlaarzen zijn voorzien van een ingebouwde brace waardoor de voet/ enkel zo goed mogelijk beschermd wordt tegen eventuele verdraaiingen. Toerlaarzen – vaak een combinatie van leer én 100% waterdicht textiel – zijn dan weer een goede aanbeveling voor particulieren die dagelijks van punt A naar punt B rijden. Het lijstje motorlaarzen kan uiteindelijk worden aangevuld met de bekende allroad motorlaarzen.

Tot slot willen we ook nog even de aandacht vestigen op het gebruik van een degelijke en kwaliteitsvolle motorhelm. Ook hier zal er heel wat onderscheid aan bod komen naargelang de doelstelling en het type motor. Kies echter wel steevast voor een volwaardige helm met alles erop en eraan zodoende de veiligheid zo goed mogelijk te kunnen waarborgen.