X

Techniek: vijf dingen die jullie fout doen met de vering

Toegegeven, een vering afstellen is minder eenvoudig dan je denkt. Maar met wat hulp kan je alvast vertrekken van enkele basisafstellingen die je perfect zelf kan doen.

Nochtans kopen heel wat mensen een nieuwe crossmotor en doen niks met die basisafstellingen. Wij schieten ter hulp!

  • Verifieer of je de juiste spiraalveren op je motor hebt staan. Wij bedoelen met juist de veren degene die zijn aangepast aan uw gewicht. Dat is een basisafstelling om een goede balans te creëren.
  • Controleer je race sag en je statische sag. Dit doet elke MXGP-monteur wanneer een nieuwe rijder zich aanmeld. Waarom zou jij het dan niet doen?
  • Weet wat je aan het doen bent als je aan je klickers draait. Het is jouw persoonlijke fijntuning van je vering. Kom je niet tot een zaligmakende afstelling? Overweeg dan om je vering aan te laten passen bij een tuner.
  • Wees niet bang om met je afstellingen te spelen. Probeer wat andere afstellingen uit maar noteer altijd degene waarvan je vertrekt zodat je niet het noorden kwijt raakt. Klickers afstellen lijkt op seks: onthoud wat je goed vindt en vergeet wat jou niet ligt.

  • Gebruik een momentsleutel om de vorkpoten op de juiste kracht vast te schroeven in de triple clamp. Dit is erg belangrijk omdat er regelmatig vorkpoten te vast worden aangevezen waardoor ze vervormen of de binnenpoten niet meer de volledige veerafstand kunnen overbruggen. Dit geldt ook voor de bouten en moeren die uw voorwiel bevestigen in de vork. Een momentsleutel is een “must have” als je sleutelt aan een crossmotor, investeer er in. Ook de kracht waarmee het balhoofd wordt aangehaald heeft invloed op de stuureigenschappen van uw machine. Ook de achterophanging dient met een momentsleutel aangetrokken te worden. Het heeft rechtstreeks invloed op de stuureigenschappen en de flex dat het frame heeft tijdens het rijden.

Nog meer zin in techniek? Lees dan ons artikel over de balans van uw crossmotor.