X

Komt Ducati naar de motorcross?

Geruchten zijn geruchten en in eerste instantie willen we daar niet op inpikken zonder verder onderzoek. We kunnen echter niet negeren dat mensen uit de sector, met kennis van zaken, deze berichten bevestigen. Alhoewel het van Italiaanse kant niet bevestigd is heeft het er alle schijn van dat Ducati een stap richting motorcross wil zetten.

De MXGP-klasse zou in 2024 twee nieuwe fabrikanten kunnen krijgen: Naast het Britse merk Triumph hoopt ook het Italiaanse merk Ducati mee te doen aan het wereldkampioenschap motorcross. Ducati presenteerde eerder de DesertX, een hoogpotige reisenduro, en werkt aan een 450cc motor voor een motorcross project. De Italianen streven ernaar vóór eind 2022 een prototype te testen. Zij zijn al voorzichtig voelsprieten aan het uitzetten in de paddock van de motorcross-GP’s om het terrein af te tasten voor een mogelijke samenwerking en om alle nodige onderdelen aan te vragen bij technische leveranciers.

De ambities zitten nog steeds in een ontwikkelingsfase en de organisatie van hun racestructuur is nog verre van definitief: Of het gaat om een intern fabrieksteam, een samenwerking met een bestaand MXGP-team (vergelijkbaar met hun betrokkenheid bij het WK Superbike) of het verlenen van materiaal en technische ondersteuning is nog niet bekend.

Bij Triumph daarentegen gaat het gerucht dat de Britse fabrikant al verder gevorderd is met zijn programma voor het MXGP-wereldkampioenschap en de Amerikaanse Supercross- en Motocross-series en dat de fabrikant bezig is met het testen van racemotoren. Naar verwachting zal Triumph echter niet officieel deelnemen aan een FIM- of AMA-kampioenschap vóór 2024 of het einde van de seizoenkalender van 2023.

Tekst: Adam Wheeler