X

Diga Procross KTM verlaat WK motorcross

Het Duitse Diga Procross KTM klom de voorbije jaren flink op in het WK motorcross. Door familiale omstandigheden ziet de formatie van de familie Amian zich nu genoodzaakt om de handdoek in de ring te gooien. Dit jaar kwamen Liam Everts en Thomas-Kjer Olsen voor het fabrieksondersteunde team uit. 

Slechts bitter weinig teams zijn volledig onafhankelijk of zelfvoorzienend. De gezondheids-problemen van Guido Amian, die vorige week een hartinfarct kreeg, hebben dan ook een grote impact op het succesvolle team. Zoon Justin moet zijn professionele prioriteiten hierdoor omgooien. De teammanager van Diga Procross KTM zal zich voortaan richten op Diga Ingenieur GmbH, het ingenieursbedrijf van de familie.


Sinds de oprichting in 2011 groeide het Keulenese team jaar na jaar. Na successen in eigen land volgden sterke prestaties in de EMX250, Davy Pootjes reed in 2019 naar het eerste GP podium in Mantova. in 2021 veroverde Diga de fabrieksstatus als officieel GasGas team met Simon Längenfelder en Isak Gifting. Voor 2022 investeerde de equipe nog in ‘n nieuwe racetrailer.

Het terugtrekken van Diga Procross komt ook als een donderslag bij heldere hemel voor de broers Coenen. Lucas en Sacha waren namelijk in vergevorderde gesprekken met het team voor volgend seizoen. Allicht komt er spoedig duidelijkheid over de plannen van Lucas en Sacha Coenen.

Justin Amian (foto onder): “Het is met spijt in het hart dat ik deze beslissing moet nemen. Maar de realiteit laat me geen andere keuze dan mijn verantwoordelijkheid op te nemen in het management van Diga Ingenieur. Deze uitdaging is niet te combineren met het leiden van een WK team op hoog niveau. Mijn bedoeling is om ooit terug te keren naar het WK motorcross maar op dit moment is het nog niet duidelijk hoe en wanneer dat zal zijn.”


Concreet betekent dit dat Diga Procross KTM zich na de MX of Nations in Red Bud zal terugtrekken uit de paddock. Voor hoe langt Diga op topniveau verdwijnt, valt weliswaar nog niet in te schatten maar de familie Amian blijft de motorsport wel steunen. De pas opgerichte Diga Academy die talentvolle jeugdrijders begeleidt, gaat wel verder.

De mxmag redactie wenst Guido Amian een voorspoedig herstel en wenst Justin veel succes met zijn nieuwe uitdaging. Ook voor het WK motorcross komt het verlies van Diga Procross KTM ongelegen. Het lijkt er immers op dat ook 114 Motorsport, JT911 KTM en SDM Corse niet meer terugkeren in de GP paddock voor 2023.

Tekst: Redactie
Foto’s: Ray Archer, shotbyBavo