Langverwachte Amerikaanse MXoN zege is een feit!

Langverwachte Amerikaanse MXoN zege is een feit!
Decrease Font Size Increase Font Size Taille du texte Imprimer

Na 11 jaar was het eindelijk opnieuw raak voor MX supermacht Amerika. Thuisrijders Eli Tomac, Chase Sexton en Justin Cooper zetten in hun eigen Red Bud de puntjes op de ‘i’ in de 75ste editie van de Motocross of Nations. Een sterk Frans team (Renaux, Ferrandis, Musquin) eindigde tweede.

De beslissende race begon perfect voor het Franse team dat als eerst en tweede weg was met Renaux en Ferrandis. Geerts gleed onderuit in de eerste bocht en was hierdoor aangewezen op ’n inhaalrace. Ook Van Horebeek moest vrede nemen met een moeizame start. Maar niet alleen de Belgen kwamen in de problemen in de aanvangsfase. Coldenhoff, Guadagnini en Tomac waren eveneens slecht weg.

Vooraan maakte Ferrandis het mooie weer toch ging hij alleen in de fout. Hierdoor viel de leider terug naar de 6de plek. Aangezien gastland VS buiten categorie presteerde waren alle ogen gericht op de strijd om het zilver. Hoewel Renaux op weg leek naar de zege eiste uitblinker Jett Lawrence alle aandacht op. Lawrence eindigde tweede voor Sexton maar kroonde zichzelf vooral tot individueel winnaar van deze MXoN! Absoluut indrukwekkend voor de 19-jarige Australiër die dit weekend zijn 450 debuut maakte.

Voor de Aussies volstond het helaas niet want de regelmatige Franse behaalde uiteindelijk zilver voor Team Australia.
Het duurde even vooraleer Geerts’ comeback echt onder stoom kwam maar van in de achterhoede vocht hij zich toch nog mooi terug naar de 11de plaats. Jeremy Van Horebeek sloot zijn allerlaatste reeks als GP rijder af als 12de. Ondanks de knappe openingswedstrijd lijkt de 5de plaats van de Belgen, bovendien op amper één punt van uittredend kampioen Italië, een mooi en realistisch resultaat.

LEES MEER  Jago Geerts maakt zijn comeback in Lommel

Voor Team Nederland stond deze editie in schril contrast met de topprestatie in Red Bud in 2018 en de sterke resultaten van de voorbije jaren. Zowel Coldenhoff, dé superster vier jaar geleden, en de Wolf kenden pech vandaag. Het KNMV team moest finaal genoegen nemen met de zesde plaats.

Volgend kaar mogen de Amerikanen hun herwonnen MXoN titel verdedigen in het Franse Ernée.

MXGP + Open Race

1. Maxime Renaux (FRA, Yamaha), 35:30.165; 2. Jett Lawrence (AUS, Honda), +0:04.600; 3. Chase Sexton (USA, Honda), +0:08.303; 4. Dylan Ferrandis (FRA, Yamaha), +0:17.408; 5. Jeremy Seewer (SUI, Yamaha), +0:19.507; 6. Eli Tomac (USA, Yamaha), +0:52.551; 7. Jorge Prado (ESP, GASGAS), +1:02.266; 8. Ruben Fernandez (ESP, Honda), +1:18.847; 9. Antonio Cairoli (ITA, KTM), +1:31.044; 10. Dylan Wright (CAN, Honda), +1:40.392; 11. Jago Geerts (BEL, Yamaha), +2:04.004; 12. Jeremy Van Horebeek (BEL, Beta), +2:18.563; 13. Karlis Sabulis (LAT, Husqvarna), +2:22.458; 14. Calvin Vlaanderen (NED, Yamaha), +2:29.656; 15. Tommy Searle (GBR, Honda), -1 lap(s); 16. Maximilian Nagl (GER, Husqvarna), -1 lap(s); 17. Harri Kullas (EST, Yamaha), -1 lap(s); 18. Tom Koch (GER, KTM), -1 lap(s); 19. Mattia Guadagnini (ITA, GASGAS), -1 lap(s); 20. Dean Wilson (GBR, Husqvarna), -1 lap(s); 21. Fredrik Noren (SWE, KTM), -1 lap(s); 22. Kevin Brumann (SUI, Yamaha), -1 lap(s); 23. Toms Macuks (LAT, KTM), -1 lap(s); 24. Cornelius Toendel (NOR, Fantic), -1 lap(s); 25. Jere Haavisto (FIN, KTM), -1 lap(s); 26. Miro Sihvonen (FIN, Honda), -1 lap(s); 27. Haakon Osterhagen (NOR, Fantic), -1 lap(s); 28. Mitchell Evans (AUS, Honda), -1 lap(s); 29. Tyler Medaglia (CAN, GASGAS), -1 lap(s); 30. Tristan Purdon (RSA, Yamaha), -1 lap(s); 31. Cameron Anthony Durow (RSA, KTM), -2 lap(s); 32. Sean Lipanovich (GUM, KTM), -2 lap(s); 33. Matías Pavez (CHL, Kawasaki), -2 lap(s); 34. Alvin Östlund (SWE, Yamaha), -9 lap(s); 35. Benjamin Bloss (GUM, KTM), -11 lap(s); 36. Glenn Coldenhoff (NED, Yamaha), -12 lap(s); 37. Benjamin Garib (CHL, Yamaha), -15 lap(s); 38. Tanel Leok (EST, Husqvarna), -15 lap(s);

LEES MEER  Alles wat je moet weten van de MXGP of Flanders in Lommel

MX of Nations Eindstand

1. VS 16, 2. Frankrijk 24, 3. Australië 32, 4. Italië 40, 5. België 41, 6. Nederland 48, 7. Duitsland 55, 8. Spanje 63, 9. Zweden 88, 10. Chili 97, 11. Zwitserland 99, 12. Noorwegen 99, 13. Groot-Brittannië 100, 14. Finland 106, 15. Guam 115, 16. Zuid-Afrika 131

Foto: MXGP-TV

Uw reacties

Ook te lezen

 • Jago Geerts maakt zijn comeback in Lommel

  Jago Geerts maakt zijn comeback in Lommel

  Tijdens de openings-Grand Prix in Argeninie brak Jago Geerts zijn linkerelleboog en rechtersleutelbeen. Er volgden twee succesvolle operaties en een lange revalidatie. Eerder deze week kreeg hij groen licht van …
 • Jack Chambers geeft een update na de crash

  Jack Chambers geeft een update na de crash

  Afgelopen zondag kwam Jack Chambers zwaar ten val tijdens de eerste manche in Loket. De wedstrijd werd zelfs stilgelegd om de Amerikaan te kunnen verzorgen op het circuit. De schade …
 • X Games held Julien Vanstippen komt naar Lommel!

  X Games held Julien Vanstippen komt naar Lommel!

  Jawel dat heb je goed gelezen. FMX superster Julien Vanstippen zal dit weekend van de partij zijn tijdens MXGP Lommel met een wervelende freestyle show! Voor z’n eigen publiek brengt …
 • Hoeveel GP manche overwinningen heeft Herlings nu?

  Hoeveel GP manche overwinningen heeft Herlings nu?

  In Loket vierde Jeffrey Herlings zijn 200e Grand Prix-manche overwinning. Wanneer wij echter in de geschiedenisboeken duiken zien wij dat de inmiddels 29-jarige crosser 202 keer de 25 punten heeft …