X

Frans zandkampioenschap start dit weekend in Loon Plage

Het Frans kampioenschap “Courses sur Sable” gaat dit weekend van start op het circuit van Loon Plage nabij Duinkerke. Na de annulering van de Berck Pas-de-Calais Beach Cross vanwege het brandstoftekort in Frankrijk, opent de Ronde des Sables de Loon-Plage het zandseizoen op 29 en 30 oktober. Bijna 950 deelnemers (een record!) doen mee.

Het hoogtepunt van het weekend, de race die op zondag om 13.30 uur van start gaat, wordt de 25e Ronde des Sables in de geschiedenis. In een kwart eeuw tijd hebben grote namen van de discipline elkaar opgevolgd in de winnaarslijst. Dit gaat van Arnaud Demeester, Todd Kellett, Timotei Potisek, Steve Ramon, Jean-Claude Moussé of Adrien Van Beveren. Milko Potisek, de winnaar van 2018, wil dit weekend graag een tweede keer winnen in Loon-Plage, maar hij zal moeten afrekenen met zijn Yamaha Dragon Tek-teamgenoot Todd Kellett, die vorige week de Weston Beach Race in Engeland won.

De race-revelatie van vorig jaar, onze landgenoot Cyril Genot is ook terug met veel ambitie, dit keer officieel op zijn Honda SR. Zijn teammaatje Lars van Berkel is er ook weer bij evenals Alexis Collignon, gesteund door KTM France. Camille Chapelière, Jérémy Hauquier, Greg Smets, de gebroeders Miot, Richard Fura en Yentel Martens zullen graag een woordje willen meespreken. Daymond Martens (handblessure) is de enige rijder die afwezig is voor deze seizoensopener, hij zal worden vervangen door Nicolas Dercourt in het Honda Wonderbike team. Bij de vrouwen rijdt Mathilde Denis voor het eerst onder haar nieuwe kleuren, Honda SR.

Geen Daymond Martens in Loon Plage.

 

In de quad categorie is het veld ook erg sterk. Randy Naveaux, tweevoudig winnaar van de Quaduropale du Touquet, komt voor het eerst in het hele seizoen in actie. Bij afwezigheid van Jérémie Warnia, die geblesseerd is, is hij natuurlijk de favoriet op Yamaha, evenals Romain Couprie. De Belg Davino Bruneel, de regerend Frans kampioen, en zijn runner-up Keveen Rochereau, vorig jaar winnaar in Loon-Plage, zullen ook sterke kanshebbers zijn voor de overwinning. Een gevaarlijke outsider is zeker Oliver Vandendijck die met zijn ervaring voor een verrassing kan zorgen. Deze wedstrijd begint zaterdag om 14.00 uur.

De Espoirs rijden vanaf 8.30 uur op zaterdagochtend en de Juniors om 9.15 uur op zondagochtend. Een amateurwedstrijd is gepland op zaterdagochtend om 10 uur, en er zijn twee Vintage races op zondagochtend. Toeschouwers krijgen het ganse weekend gratis toegang.