X

Aranda en Lebeau vieren hun titel in Dortmund

Tijdens de tweede avond van de ADAC SX Cup in Dortmund werden de titels vergeven. De derde dag in de Westfalenhallen tellen nooit mee voor het kampioenschap. De winnaar van de SX1-finale was zeker van de titel dus alle druk lag op de schouders van Greg Aranda en Cedric Soubeyras. De zege ging naar de Sturm Racing-rijder en hij vierde dan ook feest voor bijna 10.000 fans. In de SX2 was Yannis Irsuti de man van de wedstrijd maar aan de vierde plaats had Julien Lebeau genoeg om zich van de titel te verzekeren. Boris Blanken wist zich te plaatsen voor het avondprogramma, Jeroen Bussink en Lars Looman lukte dat helaas niet.

SX1:
Met de Suzuki neemt Boris Maillard de beste start direct gevolgd door Tixier en Aranda. De snelstarter wordt snel bedankt en hij ziet zijn landgenoten passeren. Soubeyras heeft drie punten voorsprong op Aranda en hij komt pas als zevende uit de start. Charles Lefrancois moest plaats maken terwijl Matt Moss onderuit gaat waardoor ‘Soubs’ op de vijfde plaats uitkomt. Vooraan voert Aranda de druk op bij Tixier maar de Honda-rijder laat zich niet zomaar verrassen. Nog nipt in de eerste helft van de finale wordt de eerste aanval van Aranda afgeslagen. Even later lukt het de 33-jarige crosser wel om de leiding over te nemen. De 30-jarige Tixier vecht terug en beide raken elkaar zelfs. Dit in in het voordeel van Soubeyras die Maillard van de derde plaats heeft verdrongen en inloopt op het leidende duo. Dan gaat Tixier in de fout en hij gaat tegen het zand waardoor Soubeyras in de remmen moet en Aranda een voorsprong pakt. Deze geeft hij niet meer uit handen en naast de zege gaat ook de titel naar Aranda. Soubeyras wordt tweede voor Tixier, Anthony Bourdon en Maillard.

SX2:
Met 3 punten voorsprong op Imbert begint Lebeau aan de finale in Dortmund. Irsuti neemt de beste start voor Lebau en Paul Bloy. Dat brengt de Duitsers in extase terwijl Lebeau in de eerste ronde de leiding overneemt. Imbert is als negende uit de start en hij heeft zichzelf veel werk bezorgt. Thomas Do neemt de derde plaats over van Bloy die vervolgens de aansluiting verliest. Halverwege de wedstrijd komt Do opzetten waardoor de top drie samen komt. Voor Irsuti is dit het teken om de aanval in te zetten op Lebeau. De eerste aanval is goed en Irsuti neemt de leiding over. Vervolgens begint Lebeau te rekenen waardoor Do en Fonvielle op komen zetten. Beide passeren Lebeau maar omdat Imbert achter hem rijdt is dat voldoende voor de titel. De derde titel voor hem en tijdens het interview gaf hij direct aan de overstap naar de SX1 te gaan maken. Irsuti pakt met een veilige voorsprong de zege voor Fonvielle en Do. Blanken wist zich voor het avondprogramma te plaatsen en hij kwam goed voor de dag. In de kwalificatieheat werd de KMP Honda-rijder achtste. Ook in de laatste kans, waarin de beste twee doorgaan, komt Blanken als achtste over de finish.

Uitslagen ADAC SX Cup #4; Dortmund, Duitsland:
SX1
1. Greg Aranda F Yamaha
2. Cedric Soubeyras F Honda
3. Jordi Tixier F Honda
4. Anthony Bourdon F Yamaha
5. Boris Maillard F Suzuki
6. Charles Lefrancois F Honda
7. Adrien Escoffier F Husqvarna
8. Ludovic Macler F Honda
9. Jason Clermont F Kawasaki
10. Thomas Ramette F Yamaha
11. Matt Moss Aus Kawasaki
DQ. Paul Haberland D Husqvarna

Eindstand ADAC SX Cup 2023-SX1:
1. Greg Aranda F Yamaha 89
2. Cedric Soubeyras F Honda 89
3. Jordi Tixier F Honda 77
4. Anthony Bourdon F Yamaha 68
5. Charles Lefrancois F Honda 63

SX2
1. Yannis Irsuti F Kawasaki
2. Calvin Fonvielle F KTM
3. Thomas Do F Yamaha
4. Julien Lebeau F Kawasaki
5. Lucas Imbert F Yamaha
6. Kevin Ballanger CH Yamaha
7. Paul Bloy D KTM
8. Brice Maylin F Husqvarna
9. Nico Koch D GasGas
10. Maxime Charlier F KTM
11. Hugo Manzato F Husqvarna
12. Prol Ormeno Xurxo E GasGas

Eindstand ADAC SX Cup 2023-SX2:
1. Julien Lebeau F Kawasaki 90
2. Lucas Imbert F Yamaha 85
3. Yannis Irsuti F Kawasaki 73
4. Brice Maylin F Husqvarna 67
5. Thomas Do F Yamaha 65

SX4
1. Luca Nierychlo D GasGas
2. Jamiro Peters D KTM
3. Mika Loberenz D KTM

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: #SXDortmund