X

Voorbeschouwing: 2023 250SX West Coast

Gaat Jett Lawrence de titel overnemen van Christian Craig? De Australier is zonder twijfel de grote favoriet maar er zijn diverse rijders die het de Honda-rijder heel moeilijk willen gaan maken. Wij kijken vooruit op het Monster Energy AMA Supercross Championship 250SX West Coast dat dit weekend begint in Anaheim. Wie zijn de belangrijkste tegenstanders voor Lawrence voordat hij de overstap maakt naar de zwaarste klasse.

Yamaha:
Bij Monster Energy-Star Racing-Yamaha hebben ze een titel te verdedigen. Sterker nog het team won de afgelopen acht seizoen maarliefst zeven keer de titel. De enige verliespartij was in 2017 toen Justin Hill de titel won met Team Pro Circuit-Kawasaki-Monster Energy. Craig heeft de overstap gemaakt naar de zwaarste klasse en Husqvarna! Op de schouders van Levi Kitchen en Stilez Robertson (foto) ligt de taak om de titel binnen Yamaha te behouden.

Honda:
Lawrence is de grote favoriet voor de titel nadat hij wist seizoen de 250SX East-Coast titel op zijn naam wist te schrijven. De Honda-rijder moet het alleen doen maar dat zal voor hem geen probleem zijn. Na het supercross kampioenschap zal de 19-jarige, die steeds vaker wordt gezien met Celine Prado, direct de overstap maken naar de CR450F. Kan hij afscheid nemen

Kawasaki:
Het team van Mitch Payton grossiert in titels maar de laatste jaren valt de oogst tegen voor het Team Pro Circuit-Kawasaki-Monster Energy. In de West Coast hebben ze misschien wel de sterkste opstelling met Austin Forkner en Cameron McAdoo. Voor Forkner (24) is het een belangrijk seizoen want keer op keer raakt hij geblesseerd waardoor een goede eindklassering uit blijft. Vorig jaar raakte de Kawasaki-rijder geblesseerd na een botsing met Lawrence waar hijzelf niet aan kon doen. McAdoo heeft al een contract voor 2024 maar hij gaat voorop in de strijd ‘tegen’ Lawrence.

GasGas-Husqvarna-KTM:
De Oostenrijkse merken hebben ieder een rijder naar voren geschoven voor de West Coast. Piere Brown mag de kastanjes uit het vuur halen voor GasGas. De 20-jarige crosser wist nog nooit te winnen maar hoopt in 2023 een doorbraak te kunnen forceren. RJ Hampshire won in 2014 de AMA Nicky Hayden Amateur Horizon Award maar een echte doorbrak kwam er nog niet. Kan de 26-jarige crosser nu wel mee strijden voor de titel? Na twee moeilijk seizoenen gaat Maximus Vohland het opnieuw proberen als enige KTM-rijder in de West Coast. Het is een belangrijk seizoen voor de zoon van voormalig GP-winnaar Tallon Vohland want dit is het laatste jaar van zijn lopende contract!

Suzuki:
In de zwaarste klasse doet Suzuki volop mee op het hoogste plan dankzij Ken Roczen. Bij BarX Motorsport hebben ze twee nieuwe namen en beide gaan uitkomen in de West Coast. Robbie Wageman en Ty Masterpool gaan proberen hoge ogen te gooien maar dat zal niet eenvoudig zijn in deze sterk bezette competitie. Dillan Schwartz zou een Suzuki-rijder blijven, hij heeft met Larry Brooks de overstap gemaakt van BarX naar HEP Motorsports.

Het programma voor de West Coast zal bestaan uit negen wedstrijden, de East Coast komen tien keer in actie. Voor het begin van de East Coast, met Tom Vialle, moeten wij wachten tot de vijfde wedstrijd van het seizoen. Deze wedstrijd zal het eerste weekend van februari worden verreden in Houston.

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: Merken