X

Wie doet er mee aan de Enduropale du Touquet?

Komend weekend is het weer tijd voor de moeder van alle strandraces: De Enduropale in het Franse badplaatsje Le Touquet. Drie dagen lang is het daar één groot feest voor de motorsportliefhebbers.

Vorig jaar werd Milko Potisek als winnaar afgevlagd na drie uur racen. Hij moest de wedstrijd in Grayan-et-L’Hôpital overslaan door een peesontsteking in zijn rechterpols. De bedoeling was om zo fit als mogelijk aan de start te komen in Le Touquet. Hij zal rekening moeten houden met Todd Kellett, de leider in de tussenstand van het Frans kampioenschap. Kellett won al vier wedstrijden en is topfavoriet op het strand van Paris-Plage. Lars van Berkel staat tweede in de tussenstand voor Jeremy Hauquier en Cyril Genot.

Genot had zomaar tweede in de rangschikking kunnen staan als hij niet was uitgevallen in Hossegor. De Enduropale is voor het eerst gewijzigd van programma. De grote jongens rijden nu op zaterdag, de quads op zondag. Dit heeft te maken met de getijden van de zee. Op vrijdag rijden traditioneel de oudere machines hun Enduropale Vintage.

De voornaamste deelnemers zijn Milko Potisek, Lars van Berkel, Cyril Genot, Daymond Martens, Todd Kellett, Jeremy Hauquier, Matteo Puffet, Camille Chapeliere, Yentel Martens, Florian Miot, Greg Smets, Amandine Verstappen, Ryan de Beer en Jeremy Knuiman. De volledige deelnemerslijst van 1300 piloten kan je raadplegen via deze link.

FIM Sand Races World Cup

De wedstrijd in Le Touquet wordt een onderdeel van de nieuw in het leven geroepen FIM Sand Racing World Cup. Dit kampioenschap telde drie wedstrijden die minimaal 90 percent uit zanderige ondergrond bestaan. De tweede race is in Argentinië. Na raadpleging van de FIM-kalender lijkt de derde wedstrijd in Portugal te zijn afgevoerd. De vraag is wie er dan gaat afreizen naar Argentinië.

  • 03-05 februari-Enduropale du Touquet-Frankrijk-FFM
  • 24-26 februari-Enduro del Verano -Argentinië-CAMOD

Bij de Beloften is het voor de Belgen zeker interessant om de race te volgen want twee landgenoten vechten het uit voor de eindzege in het kampioenschap. De namen zijn Brent Van Den Berghe en Tom Dukerts. Ze mogen echter geen fouten maken want de Fransman Maxence Maupin staat als derde genoteerd en kan eveneens de titel pakken.

Onze landgenoot Randy Naveaux staat dan weer aan de leiding bij de quads. Hij heeft een mooie voorsprong en kan zonder pech zondagavond als eindwinnaar worden gehuldigd. Benoit Beroudiaux staat als tweede in de tussenstand voor Jean-Marie Bernede. Oliver Vandendijck is de tweede Belg binnen de top vijf, hij staat vierde in de tussenstand. De kampioen van vorig jaar, Davino Bruneel, kende dit jaar geen geweldig seizoen. Hij staat pas als elfde genoteerd.

Programma Enduropale 2023

  • Vrijdag 3 febr. 14u30: Enduropale Vintage 1u
  • Zaterdag 4 febr. 9u: Enduropale Espoirs 1u
  • Zaterdag 4 febr. 14u15: Enduropale du Touquet 3u
  • Zondag 5 febr. 9u: Enduropale Juniors 1,5u
  • Zondag 5 febr. 14u45: Quaduro 2,5u

Foto’s: intro MXVintage, CFS