X

Romain Febvre: “Ik ben er klaar voor”!

Na twee goede wedstrijden in het voorseizoen is Romain Febvre klaar voor de eerste ronde van het wereldkampioenschap motorcross in Argentinië dit weekend. Het is een drukke winter geweest voor de Fransman, die vlak na de laatste GP van 2022 werd geopereerd om een pin in zijn been te verwijderen.

“De chirurg maakte ook van de gelegenheid gebruik om de knie schoon te maken en dus moest ik wachten tot eind november om de fysieke training en later de motortraining te hervatten. Voor het eerst in lange tijd kan ik zonder pijn racen en fysiek trainen, en het is geweldig om een stevige winter te hebben om me voor te bereiden op het seizoen”, legt Romain uit, die in januari ook besloot om nog een kleine operatie aan zijn onderarmen te laten uitvoeren.

“Twee jaar geleden had ik pijn in mijn armen en ben ik geopereerd, en toen ik vorig jaar na zes maanden terugkwam, kwam de pijn terug. Dat is vrij normaal als je lange tijd niet rijdt, maar na intensieve training en testen deze winter voelde ik de pijn weer, dus ik wilde geen risico nemen en liet me in januari opereren. Ik kon een paar weken niet rijden, daarom nam ik deze winter niet deel aan de interlands in Italië.”

Voor de negende keer in zijn carrière zal Romain aantreden in de MXGP-klasse waar hij in 2015 de wereldtitel won. In 2021, zijn tweede jaar bij Kawasaki, greep hij nipt naast een tweede titel. Dat is natuurlijk zijn belangrijkste doel dit jaar: opnieuw goud winnen. “Het is onmogelijk om uit te leggen hoe goed het voelt om wereldkampioen te zijn. Als kind droomde ik er al van om minstens één keer een titel te winnen; het was eerst een droom, maar toen ik hem eindelijk had, wilde ik meer.

Bij elke sport wil je de beste zijn, maar het is niet gemakkelijk. Als je een paar punten tekort komt, zoals in 2021, kijk je terug op het seizoen en zie je waar je die paar punten meer had kunnen halen. En dat is niet makkelijk te accepteren”, aldus de Kawasaki-piloot.

Met zijn ervaring weet hij hoe belangrijk de mentale aanpak is. “Het mentale aspect is een belangrijk stukje van de puzzel! Zelfs als je hard werkt en klaar bent voor de uitdaging, weet je voor de start van elke race dat het moeilijk wordt. Mentaal sterk zijn kan je helpen met de druk om te gaan, en het is iets wat je in je moet hebben. Je hebt het of je hebt het niet, het kan niet aangeleerd worden.”

Het voorseizoen was behoorlijk goed voor Romain, met verschillende podiumplaatsen, maar nu is het tijd om een niveau hoger te gaan met de start van het MXGP-kampioenschap.

“Ik ben nu bijna 100% en het wordt echt een lang seizoen. Ik hou van dit circuit in Argentinië en het doel zal zijn om in elke ronde zoveel mogelijk punten te scoren. Ik weet dat ik in 2021 soms snelheid tekort kwam ten opzichte van Herlings en daar hebben we met Kevin Strijbos aan gewerkt. Als ik regelmatig goede starts maak, zoals in de eerste ronde op Hawkstone, weet ik waartoe we in staat zijn dit seizoen. Let’s go!”