X

Voorbeschouwing: Wereldkampioenschap MX2 2023

Het 49e wereldkampioenschap MX2 gaat komend weekend van start in Neuquen. De rijders aan het vertrek jagen allemaal op hun eerste wereldtitel bij de grote jongens. Jago Geerts won immers in 2016 het FIM WK Jeugd 125cc in Rusland. Geerts is na drie vice-titels op een rij de favoriet maar het zal niet eenvoudig worden voor de 22-jarige Belg die aan zijn laatste MX2-seizoen gaat beginnen. Wij kijken vooruit op het komende Grand Prix seizoen!

***
Geerts krijgt waarschijnlijk de meeste weerstand vanuit zijn eigen team. Thibault Benistant zal er alles aan doen om de titel in Frankrijk te houden. De voormalige EMX125 en EMX250 kampioen mistte vorig jaar drie wedstrijden door een blessure maar werd nog vijfde in de eindstand. Simon Laengenfelder kan Duitsland eindelijk weer laten juichen in de lichtste klasse, de GasGas-rijder werd afgelopen seizoen derde in de eindstand achter Tom Vialle en Geerts. Weet de 18-jarige crosser zich in het gevecht tussen de Yamaha-rijders te mengen? Hij won vorig seizoen de openingswedstrijd in Matterley Basin!

**
Het is niet gemakkelijk om Kevin Horgmo en Roan van de Moosdijk niet een alinea hoger te plaatsen. Voor beide rijders is het hun laatste jaar in de MX2. De Noor heeft na eigen zeggen een perfecte winter gehad en ook Kawasaki kan succes gebruiken in dit kampioenschap. Van de Moosdijk heeft de laatste twee seizoenen slechts 16 van de 36 wedstrijden gereden door blessures. De Eindhovenaar wist vorig jaar het seizoen af te sluiten op het podium in de schaduw van de titelstrijd tussen Geerts en Vialle. Een goed seizoen is belangrijk voor ‘RvdM’ want er moet een MXGP-contract verdient worden. Als vervanger van Vialle zijn vele ogen gericht op Andrea Adamo, van wie wij ook podiumplaatsen verwachten.

*
Vorig seizoen wist Mikkel Haarup heel goed te scoren tot de wedstrijd in Indonesië. Daar verloor hij het vertrouwen en zag hij zijn zesde plaats in de eindstand in Turkije nog verloren gaan aan Kay de Wolf. De 18-jarige Eerselnaar hopen wij aan het einde van het seizoen in de top vijf te zien staan. Een eerste GP-overwinning zit er ook in voor de Husqvarna-rijder, misschien kan Ruben Tureluren hem nu al helpen om een echte titelkandidaat te worden! Door het wegvallen van Team KTM UK-Hitachi Powered by Milwaukee is het onduidelijk wat er gebeurd met Isak Gifting. De Zweed lijkt van de aardbodem verdwenen maar wanneer hij aan de start staat kan hij zich zeker mengen in de strijd om de ereplaatsen.

België-Nederland
Met vier Belgen en drie Nederlanders zijn de Lage landen goed vertegenwoordigd in het WK. Een leuk detail is dat deze rijders alle zeven fabrieksrijders zijn! Liam Everts (reist met een blessure naar Argentinië) en Sacha Coenen vormen samen met Adamo het Red Bull KTM Factory Racing Team. Voor Everts (18) wordt het zijn tweede volledige GP-seizoen, voor de 16-jarige Coenen is alles natuurlijk nieuw. Dat geldt ook voor zijn grote tweeling broer Lucas die samen met Van de Moosdijk en De Wolf het Husqvarna trio vormen. Vanuit Nederland heeft EMX250 kampioen Rick Elzinga de overstap gemaakt naar het WK en dat doet hij dus in het fabrieks Yamaha team van Hans Covers. De 21-jarige Elzinga wist vorig jaar al mooie dingen te laten zien in de Grand Prix en dat gaat hij zonder twijfel ook doen in het komende seizoen. Later in het seizoen komen Raf Meuwissen en Romano Aspers ook nog in het WK te rijden waardoor het een vijftal Nederlanders wordt. Helaas is er geen plek voor Kay Karssemakers, hij zag met als Gifting zijn team de deuren sluiten. Gelukkig is hij opgevangen door Husqvarna-BT Racing maar dat betekent dat hij actief zal zijn in het EMX250.

Debutanten:
Er zijn diverse nieuwe namen in het WK van 2023. Lucas en Sacha Coenen zijn al besproken maar ook Cornelius Toendel, David Braceras, Yago Martinez, Scotty Verhaeghe en Camden McLellan maken de overstap van het EMX250 naar het WK.

Kampioenen uit het verleden:
2007 Antonio Cairoli
2008 Tyla Rattray
2009 Marvin Musquin
2010 Marvin Musquin
2011 Ken Roczen
2012 Jeffrey Herlings
2013 Jeffrey Herlings
2014 Jordi Tixier
2015 Tim Gajser
2016 Jeffrey Herlings
2017 Pauls Jonass
2018 Jorge Prado-Garcia
2019 Jorge Prado-Garcia
2020 Tom Vialle
2021 Maxime Renaux
2022 Tom Vialle

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: Merken