X

Voorbeschouwing: Wereldkampioenschap WMX 2023

Het negentiende seizoen van het FIM wereldkampioenschap WMX begint komend weekend in Riola Sardo. Op het Italiaanse eiland wordt de eerste van zes wedstrijden verreden. Weet Nancy van de Ven de titel met succes te verdedigen of kan Courtney Duncan de kroon terug veroveren. Of kan Kiara Fontanesi de eerste kampioene worden als moeder? Wij kijken vooruit op het komende Grand Prix seizoen!

***
Met drie wereldtitels op haar naam is de Nieuw-Zeelandse Duncan zonder twijfel een favoriet in de WMX-titelstrijd. De Kawasaki-rijdster is bijzonder snel maar een blessure gooide vorig jaar roet in het eten van haar vierde titel. Wij verwachten Fontanesi als voornaamste tegenstander van Duncan. De 30-jarige dame kan zich volledig richten op de sport dankzij de Fiamme Oro Sports Group, de topsport afdeling van de politie. Het afgelopen seizoen kwam de dame uit Parma niet in actie omdat ze voor de tweede keer moeder is geworden. Van de Ven zal het deze dames zeker moeilijk gaan maken, de Zeeuwse zal haar titel zeker niet zomaar af willen geven!

**
Achter de drie grote favorieten is het een drukte want Lynn Valk, Shana van der Vlist en Lotte van Drunen hebben zeker ambities om zich regelmatig op het podium te laten zien. Alle drie de dames hebben de afgelopen winter een overstap gemaakt. Valk rijdt nu voor Fantic terwijl Van der Vlist uitkomt op een Yamaha. De 15-jarige Van Drunen zou voor F&H Kawasaki Racing gaan uitkomen. Die relatie liep al snel spaak maar de Sliedrechtse is ook als privé-rijdster actief op Kawasaki. Deze drie dames zullen in duel moeten met Larissa Papenmeier die eigenlijk wilde stoppen eind vorig seizoen maar toch besloten heeft om ook in 2023 actief te zijn in de WMX. Daniela Guilen won vorig jaar bijna de Spaanse GP voor eigen publiek maar werd nipt tweede. De RFME-rijdster heeft inmiddels de overstap gemaakt naar GasGas. Sara Anderson moet de kastanjes uit het vuur halen voor KTM, de Deense wordt gesteund vanuit Oostenrijk waar vanaf 2011 geen titel meer werd gewonnen naar Steffie Laier.

*
In de derde groep plaatsen wij de enige Belgische in het WMX. Amandine Verstappen heeft na drie seizoenen op Kawasaki de overstap gemaakt naar Yamaha. Wanneer alles meezit kan ze zich mengen in de groep ‘twee’ maar over het algemeen maakt ze iedere wedstrijd wel iets mee. Martine Hughes maakte vorig jaar een heel knap debuut in het WK dankzij 114 Motorsports-Honda. De eerste wedstrijd in Mantova stond ze zeer verrassend op het podium maar daarna wist ze zich niet meer in de kijker te rijden. De Noorse heeft nu de overstap gemaakt naar Husqvarna. Als vervangster van Valk is Charli Cannon door JK Racing naar Europa gehaald, in Australië wist ze immers alles al te winnen.

België-Nederland
Diverse Nederlandse dames hebben wij hierboven al besproken net als de Belgische Verstappen. Vanuit de KNMV zijn er nog drie dames die zich ruim in de punten kunnen rijden. Britt Jans-Beken heeft zeker de snelheid voor de top tien maar net als Verstappen komt er nagenoeg iedere wedstrijd wel een kink in de kabel. Jenitty van der Beek en de Limburgse Danee Gelissen hebben de 2-takt machine verlaten en maken nu ook gebruik van een 250F.

Debutanten:
Van Drunen en Cannon zijn nieuwe in het volledige WK en dat geldt ook voor de Britse Lucy Barker. De Amerikaanse Jamie Astudillo is na een jaar afwezigheid ook weer terug voor deelname aan het volledige kampioenschap.

Kampioenen uit het verleden:
2005 Steffie Laier
2006 Katharine Prumm
2007 Katharine Prumm
2008 Livia Lancelot
2009 Steffie Laier
2010 Steffie Laier
2011 Steffie Laier
2012 Kiara Fontanesi
2013 Kiara Fontanesi
2014 Kiara Fontanesi
2015 Kiara Fontanesi
2016 Livia Lancelot
2017 Kiara Fontanesi
2018 Kiara Fontanesi
2019 Courtney Duncan
2020 Courtney Duncan
2021 Courtney Duncan
2022 Nancy van de Ven

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: Archief