X

Voorbeschouwing: EMX125 2023

Een voorbeschouwing maken voor het Europees Kampioenschap 1250cc is misschien het moeilijkste van alle klasses. In onze sport kan een winterstop een wereld van verschil maken. Wij gaan echter toch proberen en kijken vooruit naar het Europees Kampioenschap 125cc Presented by FMF Racing. In deze klasse zoeken wij de opvolger van Cas Valk, de crosser uit Nijverdal bezorgde Nederland voor de eerste keer deze titel. Voor de eerste wedstrijd hebben 90 rijders zich aangemeld, hoe liggen de kaarten erbij voor 2023?

***
In zijn eerste seizoen in het EMX125 heeft Janis Martins Reisulis veel indruk gemaakt. In Lommel wist hij zelf de overwinning te pakken voor Julius Mikula en grote broer Karlis Reisulis. De Let is voor ons de grote favoriet voor de titel maar wie zijn de tegenstrevers? Elias Escandell liep vorig jaar een zware knieblessure op waardoor het seizoen vroegtijdig ten einde kwam. De crosser van Ibiza wilde de overstap maken naar het EMX250 toen Fantic op de deur klopte. De Spanjaard gaat de plek van Valk overnemen. Zijn landgenoot Francisco Garcia zou dit jaar uitkomen in het EMX250 maar deze plannen zijn op het laatste moment gewijzigd. Garcia is zeker iemand die het Reisulis heel moeilijk kan maken. Dat verwachten wij ook van Maximillian Werner maar de Duitser heeft in het voorseizoen nog geen indruk weten te maken. Ook hij gaat deel uitmaken van Fantic Racing onderleiding van Marco Maddii. Helaas missen wij voorlopig Mikula want de Tsjech heeft in Harfsen een beenbreuk opgelopen zonder ten val te komen. De MJC Yamaha-rijder moeten wij voorlopig dus missen.

**
Na de vier grootste titelkandidaten komt een groep met daarbij Kasimir Hindersson. De 16-jarige crosser gaat uitkomen voor het Nederlandse Motivation Motorsport en de Fin kan zeker voor een verrassing zorgen. Zijn lengte is misschien een nadeel, maar de pure snelheid heeft de KTM-rijder zeker. Maximilian Ernecker (F4E Racing Team), de Deen Mads Fredsoe (Sturm STC Racing) en Vitezslav Marek zien wij ook vechten voor een positie in de top vijf. Voor de Tsjech Marek is dit het tweede seizoen in het EMX125, hij maakte vorig jaar een korte overstap naar het EMX85 om daar de titel te veroveren.

*
Achter de gevestigde namen kijken wij uit naar de Italianen Alessandro Gaspari, Nicola Salvini en Gennaro Utech die overkomt van de 85cc-klasse. Verder denken wij aan de Fransman Mathis Valin en de Zweed August Frisk die in hun laatste seizoen gebrand zijn op succes. Frisk wordt begeleid door Steven Frossard en hij heeft daarom de laatste maanden in Frankrijk doorgebracht.

België-Nederland:
De Belgen hebben zeven rijders tijdens de wedstrijd op het circuit van Frauenfeld; Akbar Lubis, Harry Seel (zoon van voormalig GP-rijder Eddy), Brent van de Walle, Ian Ampoorter, Douwe Van Mechgelen, Maxime Lucas en Emile De Baere. Vanuit Nederland zien wij acht rijders in actie komen; Damian Knuiman, Rizan Hartman, Jayson van Drunen, Gyan Doensen, Roan Tolsma, Mike Kennedy, Levi Schrik en Jan Klaas Kruisselbrink.

Debutanten:
Diverse rijders komen over vanuit het EMX85 zoals Mano Faure, Niccolo Mannini, Jonathan Frank, Freddie Bartlett, Van Drunen, Kennedy, Ampoorter, Lucas en natuurlijk Doensen. De KTM-rijder heeft tijdens het voorseizoen al mooie dingen laten zien en wij verwachten dat hij een vaste waarde in de top tien gaat worden. Wanneer alles lekker loopt misschien wel in de top vijf of zelfs op het podium.

Kampioenen uit het verleden:
2010 Jordi Tixier
2011 Simone Zecchina
2012 Tim Gajser
2013 Pauls Jonass
2014 Brian Hsu
2015 Jorge Prado-Garcia
2016 Jago Geerts
2017 Brian Strubhart-Moreau
2018 Thibault Benistant
2019 Mattia Guadagnini
2020 Andrea Bonacorsi
2021 Valerio Lata
2022 Cas Valk

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: Merken & Leon van der Spank