X

Perfecte score voor Britt van der Werff

Op “Circuit de Reulsberg” in Horst stond afgelopen zondag de vijfde wedstrijd in de strijd om de titel in de damesklasse op het programma. Evenals de vier voorgaande wedstrijden wist Britt van der Werff de dagzege te behalen met de volle 120 punten. Hiermee heeft zij dan ook na vijf wedstrijden de leiding in het kampioenschap met de maximale score. De tweede plaats was voor Lynn Kelders met een tweede en vierde plaats in de manches. De laagste trede op het erepodium was voor Amber Simons met een vijfde en tweede plaats in de manches. Hiermee heeft zij tot nu toe in alle vijf verreden wedstrijden het erepodium weten te behalen. Kaylee van Dam eindigde de dag op een vierde plaats en Gwenda Haans maakte de top vijf compleet.

Eerste manche
Het was Van der Werff die de beste start had voor Simons. Echter Simons kwam in de eerste ronde ten val en het was bij de eerste doorkomst Kelders die als tweede lag voor Haans, van Dam en Yanti Maebe. Daarachter kwam inmiddels al wel weer Simons die van achteruit weer snel kwam opzetten. Vier ronden later had Simons zich opgewerkt naar de derde plaats en was het Millie Welters die inmiddels voorbij was gegaan aan Maebe en op de vijfde plaats lag. Kelders reed een sterke manche en bleef tot halverwege de manche enkele seconden achter Van der Werff liggen. Zij bleef knap buiten bereik van Simons. In het tweede deel van de manche moest zij echter wel steeds meer toegeven op Van der Werff. In de eindfase van de manche ging het opnieuw mis voor Simons en viel zij terug naar de vijfde plaats. Van der Werff won uiteindelijk de manche met uiteindelijk 33 seconden voorsprong op Kelders. Kelders was echter wel de enige die in dezelfde ronde wist te finishen als Van der Werff. Haans volgde als derde en ruim daarachter was de vierde plaats voor van Dam. Simons moest het doen met de vijfde plaats.

Tweede manche
Het was opnieuw Van der Werff die als beste weg was van de dames met achter haar Simons. Welters lag op de derde plaats voor Van Dam en Zweers. Bij de eerste doorkomst had van Dam de derde plaats overgenomen. Maebe ging voorbij aan Zweers en Welters en kwam in de volgende ronde als vierde door. Kelders had inmiddels de weg naar voren en ging snel voorbij aan Welters en Maebe. Ver daarvoor had Van der Werff een redelijk voorsprong op Simons en in de strijd om de vijfde plek ging Haans voorbij aan Welters om als vijfde door te komen. Lang kon Haans deze plek niet vasthouden en was het weer Maebe die profiteerde en uiteindelijk als vijfde zou finishen. Vooraan legde Simons zich niet neer bij een tiende opeenvolgende manchezege van Van der Werff. Ronde na ronde kwam zij steeds dichter bij echter voor haar was de manche te kort. Van der Werff won opnieuw en werd op drie seconden gevolgd door Simons. Daar achter was de rest van het veld alweer gedubbeld. Kelders kwam nog sterk opzetten en kwam nog aan het achterwiel van Van Dam. voor haar geld echter hetzelfde als Simons. De manche duurde tekort om nog een plaats op te schuiven en zij werd dan ook vierde achter Van Dam

Uitslag eerste manche:
1. van der Werff 19:48.118, 2. Kelders +33.352, 3. Haans +1 lap, 4. van Dam +1 lap, 5. Simons +1 lap, 6. Maebe +1 lap, 7. Welters +1 lap, 8. Zweers +1 lap, 9. van Kempen +1 lap, 10 Otten +2 laps.

Uitslag tweede manche:
1. van der Werff 20:08.230, 2. Simons + 3.296, 3. van Dam +1 lap, 4. Kelders +1 lap, 5. Maebe +1 lap, 6. Zweers +1 lap, 7. Welters +1 lap, 8. Haans +1 lap, 9. Platte +1 lap, 10 Otten +1 lap.

Dagklassement:
1. van der Werff 120, 2. Kelders 101, 3.Simons 99, 4. van Dam 97, 5. Haans 89, 6. Maebe 88, 7. Zweers 82, 8. Welters 82, 9. Otten 70, 10. van Kempen 68.

Netto-tussenstand dames 2023:
1. van der Werff 480, 2. Simons 432, 3. Kelders 392, 4. van Dam 376, 5. Haans 360, 6. Maebe 351, 7. Zweers 338, 8. Welters 312, 9. van der Beek 290, Otten 271.

Door: Maycel de Bruijn
Foto: mdbmxpics