X

Yamaha, Honda, Kawasaki en Suzuki verenigen zich in onderzoek naar kleine waterstofmotoren

Yamaha Motor Co. , Honda Motor Co. , Kawasaki Motors, Ltd. en Suzuki Motor Corporation hebben vandaag gezamenlijk aangekondigd dat zij van het Japanse ministerie van Economie, Handel en Industrie goedkeuring hebben gekregen voor de oprichting van een technologische onderzoeksvereniging met de naam HySE (Hydrogen Small mobility & Engine technology) voor de ontwikkeling van waterstofmotoren voor kleine mobiliteit.

Om een koolstofvrije samenleving te realiseren is een meervoudige strategie nodig om verschillende problemen in de mobiliteitssector aan te pakken, in plaats van zich te concentreren op één enkele energiebron. Tegen deze achtergrond winnen onderzoek en ontwikkeling gericht op de commercialisering van mobiliteit met waterstofmotoren – beschouwd als een energiebron van de volgende generatie – aan belang.

 

Het gebruik van waterstof brengt echter technische uitdagingen met zich mee, zoals een hoge snelheid van de vlam en een groot ontstekingsgebied, die vaak leiden tot een onstabiele verbranding, en de beperkte tankinhoud bij gebruik in kleine mobiliteitsvoertuigen. Bij het aanpakken van deze problemen zetten de leden van HySE zich in voor het verrichten van fundamenteel onderzoek, gebruikmakend van hun rijkdom aan deskundigheid en technologieën bij de ontwikkeling van benzinemotoren, en streven zij ernaar samen te werken met als gezamenlijk doel een ontwerpnorm vast te stellen voor de waterstofmotor van kleine mobiliteit en de fundamentele onderzoeksinspanningen op dit gebied te bevorderen.

De leden van HySE zullen hun samenwerkingsrelaties blijven verdiepen om de gebruikers een verscheidenheid aan kleine mobiliteitsopties te bieden en aan hun uiteenlopende behoeften te voldoen, en zo bij te dragen tot de verwezenlijking van een koolstofvrije samenleving.

 

Kenji Komatsu, voorgedragen voorzitter van HySE en Executive Officer van het Technical Research & Development Center, Yamaha Motor Co. Ltd., zegt: “We zijn zeer verheugd de geplande oprichting van de vereniging aan te kondigen. Er zijn veel uitdagingen in de ontwikkeling van waterstofmotoren, maar we hopen dat de activiteiten van de vereniging het fundamentele onderzoek bevorderen om die uitdagingen aan te gaan. Wij zetten ons in voor deze onderneming met een gevoel van missie om het gebruik van interne verbrandingsmotoren, die de belichaming zijn van de langdurige inspanningen die onze voorgangers hebben geïnvesteerd, te behouden.”

Belangrijkste onderzoeks- en ontwikkelingsgebieden, en de rol van elk bedrijf:

  • Onderzoek naar de modelmatige ontwikkeling van waterstofmotoren (Honda)
  • Elementenstudie naar functionaliteit, prestaties en betrouwbaarheid van de waterstofmotoren (Suzuki)
  • Praktijkonderzoek met echte waterstofmotoren naar hun functionaliteit, prestaties en betrouwbaarheid (Yamaha Motor, Kawasaki Motors)
  • Studie van de vereisten voor een waterstoftoevoersysteem en waterstoftanks voor kleine mobiliteit (Yamaha)
  • Studie van de hulpapparatuur die nodig is voor een brandstoftoevoersysteem en tanks, en de apparatuur die tussen de brandstoftank en de injector wordt geïnstalleerd (Kawasaki Motors)

Naast de vier bovengenoemde motorfietsfabrikanten zullen Kawasaki Heavy Industries en Toyota Motor Corporation de activiteiten van HySE bevorderen op basis van de kennis die zij hebben opgedaan met haar activiteiten voor HySTRA. Toyota daarentegen zal de rol op zich nemen om de onderzoeksresultaten van HySE maximaal te benutten voor de ontwikkeling van waterstofmotoren, door gebruik te maken van zijn knowhow inzake experimenten, analyses en het ontwerp van grote waterstofmotoren voor vierwielige voertuigen.