X

Amber Simons ijzersterk in Wanssum

Op Sportpark De Meulebéék stond afgelopen zondag ook weer een wedstrijd op het programma voor de damesklasse. Kampioenschapsleidster Britt van der Werff was ditmaal afwezig. Daar tegenover stond wel de aanwezigheid van Britt Jans-Beken. Zij reed echter wel buiten mededinging mee. Met grote overmacht was het dan ook Amber Simons die de dagzege wist te behalen. Na een tweede plaats achter Jans-Beken won zij de tweede manche. Jans-Beken won de eerste manche, maar kwam in de tweede manche bij de start ten val. Hierna kwam zij in de tweede manche niet verder als de tweede plaats. Met tweemaal de derde plaats behaalde Kaylee van Dam de derde plaats in het dagklassement. Lynn Kelders behaalde een zesde en vierde plaats in de manches en werd hiermee vierde in het dagklassement, Doordat Jans-Beken dus buiten mededinging meereed mocht zij toch mee naar het erepodium. Millie Welters maakte de top vijf van de dag compleet.

Eerste manche
Het was Simons die de kopstart pakte voor Jans-Beken, Kelders, Van Dam en Demy van Brenk. Het was zoals verwacht al snel Jans-Beken die de koppositie overnam. In de tweede ronde ging het mis voor Kelders. Zij raakte de motor kwijt vlak voordat zij over de dijk het veld inging en kwam spectaculair ten val. Hierdoor was het Maureen Zweers die nu als vijfde doorkwam en zij zou al snel voorbij van Brenk gaan om de vierde plaats over te nemen. Hierna veranderde er lange tijd niets meer in de posities. Opmerkelijk was het sterke rijden van Simons. Zij wist toch enkele ronden dicht in de buurt van Jans-Beken te blijven. Halverwege de manche was vooraan de strijd dan toch echt beslist. Jans-Beken had nu Simons van zich afgeschud en Simons en Van Dam lagen veilig op de tweede en derde plaats. Daarachter ging de strijd om plek 4 tussen Zweers, Van Brenk, Welters en Sandra Otten. Als eerste was het Otten die afhaakte, maar hiervoor in de plaats was het Kelders die zich terug knokte. Zweers reed zich los en eindigde achter Jans-Beken, Simons en Van Dam als vierde. Van Brenk moest een gat laten met Welters en zag twee ronden voor het vallen van de finishvlag Kelders aan zich voorbijkomen. Kelders dichte het gat nog met Welters, maar zij kwam op de finishlijn net een fractie tekort. Welters eindigde als vijfde voor Kelders.

Tweede manche
Het was opnieuw Simons die de beste start had. Jans-Beken was in de tweede bocht ten val gekomen. Al snel klom Jans-Beken achter Welters en Van Dam op naar de vierde plaats en zij werd weer gevolgd door Otten. Eerdat Jans-Beken op de tweede plaats was aangekomen was Simons al gevlogen. Welters was inmiddels teruggevallen naar de vijfde plaats en het was Kelders die zich ten koste van Otten in de top vijf had gemeld en als vierde doorkwam. Simons bleef ijzersterk rijden en won de manche voor Jans-Beken. Van Dam handhaafde zich op ruime achterstand als derde. Kelders reed Welters op ruime achterstand en zag de finishvlag als vierde.

Eerste manche:
1. Simons 17:48.030, 2. van Dam +21.573, 3. Zweers +1 lap, 4. Welters +1 lap, 5. Kelders +1 lap, 6. van Brenk +1 lap, 7. Otten +1 lap, 8. Dijkman +1 lap, 9. Noordman +1 lap, 10. Platte +1 lap.

Tweede manche:
1. Simons 18:11.463, 2. van Dam +52,818, 3. Kelders +58.756, 4. Welters +1 lap, 5. Otten +1 lap, 6. Platte +1 lap, 7. Noordman +1 lap, 8. Dijkman +1 lap, 9. van Brenk +1 lap, 10. Verstappen +1 lap.

Dagklassement:
1. Simons 120, 2. van Dam 108, 3. Kelders 95, 4. Welters 94, 5. Otten 86, 6. Zweers 81, 7. van Brenk 80, 8. Platte 78, 9. Noordman 78, 10. Dijkman 78.

Netto-tussenstand Damesklasse 2023:
1. van der Werff 830, 2. Simons 768, 3. Kelders 681, 4. van Dam 666, 5. Zweers 599, 6. Welters 562, 7. Otten 486, 8. Platte 468, 9. Maebe 456, 10. Verstappen 421.

Door: Maycel de Bruijn
Foto: mdbmxpics