Van Weerdenburg neemt voorschot op titel

Afgelopen zaterdag leverde de wedstrijd in de MX2 jeugd-klasse een internationaal erepodium op. De zege ging naar kampioenschapsleider Alex van Weerdenburg. De De Jong Racing-rijder wist beide manches te winnen en pakte daarmee ook de bijbehorende dagzege. Belangrijker misschien nog wel! In de tussenstand van het kampioenschap deed hij uitstekende zaken. Op de tweede plaats zagen wij een oude bekende in de persoon van de Spanjaard Roger Ponsa. Met tweemaal de tweede plaats werd hij ook tweede in het dagklassement. De laatste plek op het erepodium werd beslist op basis van de tweede manche.

Het was de Belg Troy Dendooven die met een vierde en derde plaats in de manches plaats mocht nemen op de laagste trede van het erepodium. Hij hield hiermee Randy Verheije achter zich die een derde en vierde plaats in de manches behaalde. Ook in de strijd om de laatste plek in de top vijf was de tweede manche doorslaggevend. Roan van Vegchel besliste deze strijd in zijn voordeel met een zesde en vijfde plaats in de manches. Hij hield Dani Puts achter zich.

In de tussenstand van het kampioenschap lijkt de strijd om de titel beslist. Van Weerdenburg pakte de volle 120 punten. Door de afwezigheid van Dani Koot is zijn voorsprong gegroeid tot 210 punten. Daarbij heeft van Weerdenburg nog een afschrijving staan van 1 maal 50 punten. Dani Koot heeft 990 punten en is zijn afschrijving al kwijt. Daarmee is de fictieve voorsprong die van Weerdenburg heeft 310 punten, Met nog zeven wedstrijden heeft van Weerdenburg nu ruim vijf manches voorsprong op Koot.

Eerste manche
Van Weerdenburg had de kopstart voor Verheije, Ponsa, Dendooven en Puts. Lang blijven de posities ongewijzigd. Halverwege de manche had van Weerdenburg een voorsprong van acht seconden op Verheije en Ponsa. Daarachter volgde Dendooven. Puts lag op ruime achterstand daarachter op de zesde plaats. Het was Ponsa die voorbijging aan Verheije en daarmee waren de posities vooraan ingenomen. Van Weerdenburg gaf de voorsprong niet meer weg en won de manche voor Ponsa. Verheije volgde ep[ een zes seconden met aan zijn achterwiel Dendooven. Puts wist een aanstormende Van Vegchel nog net achter zich te houden en eindigde op de vijfde plaats.

Tweede manche
Het was opnieuw van Weerdenburg die als snelste weg was voor Verheije, Dendooven, Ponsa en van Vegchel. In de derde ronde was het Dendooven die de tweede plaats wist over te nemen. Van Vegchel haakte langzaam maar zeker af in de strijd om de voorste plaatsen en moest zich vooral richten op het vasthouden van de vijfde plaats. Vooraan bleven de eerste vier lang dicht bij elkaar en dat maakte de tweede manche een stuk aantrekkelijker. Het was Ponsa die steeds liet zien de sterkste op de baan te zijn. Hij ging dan ook voorbij aan zowel Verheije als Dendooven en opende de jacht op van Weerdenburg. In de laatste ronde kwam de aanval op de koppositie. Echter viel Ponsa hierbij stil en de weg was nu vrij voor van Weerdenburg. Hij pakte dan ook de manchezege. Ponsa wist de motor nog net op tijd aan de praat te krijgen om voor Dendooven te blijven. Verheije volgde in een niemandsland op de vierde plaats en hetzelfde gold voor Van Vegchel op de vijfde plaats.

Uitslag eerste manche:
1. van Weerdenburg 19:47.427, 2. Ponsa (Spa) +10.644, 3. Verheije +16.566, 4. Dendooven (Bel) +17.934, 5. Puts +1:14.664, 6. van Vegchel + 1:15,542, 7. van Daal +1:19.702, 8. Kanters +1:26,554, 9. van Gorkum +1:46.207, 10. Dral +1 lap.

Uitslag tweede manche:
1. van Weerdenburg 19:51.074, 2. Ponsa (Spa) +6.419, 3. Dendooven (Bel) +9.324, 4. Verheije +29.413, 5. van Vegchel +52.663, 6. Puts +1:06.340, 7. Kanters +1:09.638, 8. van Daal +1 lap, 9. van Gorkom +1 lap, 10. Dral +1 lap.