Geerts pakt zijn tiende podium van het seizoen

Geerts pakt zijn tiende podium van het seizoen
Decrease Font Size Increase Font Size Taille du texte Imprimer

Jago Geerts blijft verbazen. In nog maar zijn tweede GP na zijn tweede comeback parkeerde de Balenaar zijn Yamaha in het Turkse Afyonkarahisar alweer op de derde plaats. Zijn tiende podium al dit jaar. Rick Elzinga eindigde zevende in Turkije. Het Monster Energy Yamaha Factory MX2 Team reisde nog zonder Thibault Benistant naar Turkije voor ronde 17 van FIM wereldkampioenschap. De Fransman revalideert nog steeds na zijn de zware val in de Grote Prijs van Tsjechië. Als alles volgens plan verloopt, maakt ‘Titi’ over twee weken zijn comeback in het Italiaanse Maggiora.

Technischer en trager
Zaterdag, op het einde van de kwalificatierace van de MX2 (Geerts 4de, Elzinga 13de), viel de regen met bakken uit de hemel. Het Afyon Motor Sports Center stond in een mum van tijd onder water, waardoor de kwalificatierace van de MXGP zelfs geschrapt moest worden! Op zondag kregen de rijders dan ook een heel andere baan – intussen al vrij goed opgedroogd – voor de wielen geschoven: meer diepe sporen, technischer en een stuk trager. Jago Geerts voelde zich best goed in zijn vel bij die nieuwe omstandigheden. De Belg dook als vierde in de eerste bocht en schoof snel door naar de tweede plek, achter een verrassend sterke Gifting. Geerts kreeg het gezelschap van Längenfelder, die in zijn nek bleef hijgen. Halfweg de reeks moest Jago de Duitser laten gaan. Geerts kon daarna de aanvallen van een opzittende Everts wel afslaan én wipte nog over Gifting naar P2.
Rick Elzinga verloor grip aan het starthek, dook als 13de in de eerste bocht en begon dan aan een straffe inhaalrace. Halfweg de race reed de Nederlander in zesde positie. Knap, al viel hij in de slotfase wel nog één plaatsje terug.

LEES MEER  VIDEO: Behind the Gate Episode 9

Niet zo’n goede start voor het Monster Energy Yamaha Factory MX2 duo in de tweede race: Geerts werd in de eerste bocht ingesloten en naar P8 verwezen, Elzinga dook als elfde het veld in. Na een goede eerste ronde was Jago al opgeschoven naar de vierde plaats. De Belg voerde de druk op Van De Moosdijk op, maar slaagde er niet meer in om de Nederlander te derde plek te ontfutselen. Elzinga hanteerde hetzelfde recept als in de eerste reeks en kon nog opschuiven naar de achtste plaats. De Nederlander staat nu tiende in de WK-stand, teammaat Geerts blijft derde. Over twee weken staat de voorlaatste GP van 2023 op het programma: op het legendarisch circuit in Maggiora.

#44 Rick Elzinga
“Ik herpakte me goed na een moeilijke zaterdag. Het was nochtans niet makkelijk om helemaal aan de buitenkant te moeten starten. Er was maar één goede lijn, maar toch slaagde ik erin een paar goede passeermaneuvers te doen. Zo vocht ik me van de elfde naar de zevende plaats in de eerste reeks. Al raakte mijn schouder op het einde wel redelijk vermoeid. In de tweede reeks reed ik veel beter, al was het resultaat minder goed. Maar mijn techniek was redelijk goed, ik had gewoon moeite om te passeren.”

#93 Jago Geerts
“Opnieuw op het podium, daar ben ik heel tevreden mee. Niet vergeten dat ik vijf weken geleden onder het mes moest. Mijn schouder is intussen al een pak beter, maar nog steeds niet helemaal in orde. En ook op fysiek vlak heb ik nog wat achterstand. Ik zat dan ook steendood op het einde van de tweede reeks. Maar ik ben blijven knokken om toch op dat GP-podium te geraken. En dat is me gelukt. Daar ben ik best wel blij mee.”

LEES MEER  Romain Febvre is er opnieuw bij in Tsjechië

Geplaatst: Steven van Kempen/KEMCO
Door: KEMEA Racing
Foto: Yamaha

Uw reacties

Ook te lezen

 • Romain Febvre is er opnieuw bij in Tsjechië

  Romain Febvre is er opnieuw bij in Tsjechië

  De Franse fabrieksrijder van het Kawasaki Racing Team heeft gisteren op social media aangekondigd dat hij weer klaar is om deel te nemen aan het WK motorcross. Romain Febvre zal …
 • Van den Hoek laat zege glippen en Cuppen profiteert

  Van den Hoek laat zege glippen en Cuppen profiteert

  Afgelopen zondag vervolgden de MX2/Open Inters hun kampioensstrijd in het Brabantse Mill. Het was John Cuppen die zich het meest gelukkig mocht prijzen. Met een eerste en een vierde plaats …
 • Voorbeschouwing: FIM WK Jeugd in Heerde

  Voorbeschouwing: FIM WK Jeugd in Heerde

  Het grootste junior motocross evenement ter wereld komt dit weekend naar Nederland. De beste jeugdcrossers van de hele wereld gaan het tegen elkaar opnemen tijdens het FIM Junior Wereldkampioenschap (WJMX) …
 • Interview Davide Guarneri, Fantic MX coördinator

  Interview Davide Guarneri, Fantic MX coördinator

  Davide Guarneri (39) heeft zijn naam verdiend in de MX & enduro geschiedenis dankzij ’n lange en veelzijdige carrière op topniveau. Met 2 GP overwinningen, 6 MX of Nations deelnames, …