FIM E-Xplorer World Cup maakt kalender 2024 bekend

FIM E-Xplorer World Cup maakt kalender 2024 bekend
Decrease Font Size Increase Font Size Taille du texte Imprimer

De FIM E-Xplorer World Cup – een nieuwe geavanceerde, internationale elektrische all-terrain motorraceserie – heeft gisteren haar kalenderplannen voor 2024 bekendgemaakt, met vijf evenementen waaronder drie double-headers gepland in twee continenten als de elektrische motorraceserie in een hogere versnelling gaat voor het volgende seizoen.

De serie, die in elk team een mannelijke en een vrouwelijke rijder heeft en duurzaamheid stimuleert door de sport te elektrificeren, heeft de weg geëffend voor de toekomst van het motorracen en de aankondiging van een werkelijk wereldwijde kalender is een bewijs van het succes van het eerste jaar.

Na een zeer succesvol eerste seizoen in 2023 – waarin de ‘World Cup’ in verschillende Europese rondes plaatsvond – met races in Barcelona, de Zwitserse bergen van Crans Montana, de vulkanische bossen van Vollore-Montagne in de Franse Auvergne en de zandstranden van Sardinië, is de serie van plan om uit te breiden van Europa en haar boodschap van elektrisch motorracen naar Azië te brengen.

De 2024-campagne gaat in februari van start in Japan, daarna in mei in Noorwegen, in juni in Frankrijk, in september in Zwitserland en in december in India.

FIM E-Xplorer Worl Cup 2024

 • 16-17 februari TBA  Japan
 • 3-4 mei TBA Noorwegen
 • 21-23 juni Vollore-Montagne Frankrijk
 • 20-22 september Crans-Montana Zwitserland
 • 29-1 november/december TBA Indië

FIM E-Xplorer: sportief, technisch reglement en update over het circuit

E-Xplorer is een endurocrossdiscipline met uitsluitend elektrische crossmotoren. In 2024 zijn er twee categorieën die meedoen aan E-Xplorer.

1) Hyperbikes, waarmee prototype-machines met accu’s tot 7kwh en een standaard wielbasis van een MX-motorfiets kunnen deelnemen.

LEES MEER  VIDEO: Liam Everts neemt je mee achter de schermen van de MXGP in Letland

2) GT’s, een kortere motorfiets met een gewicht van minder dan 112 kg, met accu’s die tot 6kwh produceren. De GT’s zijn gebaseerd op gewone productiemodellen, maar zijn zwaar aangepast voor wedstrijden.

Endurocross combineert de hoge snelheden van motorcross met de uitdagende obstakels die synoniem zijn aan enduro racen. De circuits zijn minstens 400 meter lang en 4 tot 10 meter breed. Om de vaardigheden van de rijders op de proef te stellen, bevatten de parcoursen een mix van zware hindernissen zoals rotsen en boomstammen, maar ook onverharde sprongen en hobbelige stukken om het spektakel te verbeteren.

E-Xplorer-races vinden plaats in zowel de ongerepte natuur als in het bruisende stadslandschap. Bij deze races draait het niet alleen om snelheid; het gaat om de vaardigheid van de rijder, strategie en het promoten van de nieuwste technologie.

Dit is wat je kunt verwachten op de racedag:

 1. Vrije training: Een kans voor rijders om het circuit te leren kennen.
 2. Kwalificatierondes: Waar rijders tegen de klok racen in sessies van tien minuten om te strijden voor de beste startplaats in de hoofdraces.
 3. Hoofdevenementen: Na de openingsceremonie van de E-Xplorer volgen drie afzonderlijke 10-minutenraces voor zowel mannen als vrouwen.
 4. Team Play-Off: De beste vier teams – gebaseerd op hun scores van eerdere races – nemen het tegen elkaar op in een sprintestafetteduel. Elke rijder rijdt een ronde en de beste teams gaan door naar de finale.

Uw reacties

Ook te lezen

 • Team Nederland voor het WK Jeugd in Heerde

  Team Nederland voor het WK Jeugd in Heerde

  Op 13-14 juli 2024 zal het FIM Junior World Championship worden verreden op het circuit van Heerde. Het Team Nederland heeft maarliefst 17 rijders geselecteerd voor deelname aan deze wedstrijd …
 • VIDEO: Behind the Gate Episode 5

  VIDEO: Behind the Gate Episode 5

  Deze aflevering speelt zich af in Agueda en bevat een diepgaande analyse met de Sloveense rijders Tim Gajser en Jan Pancar. Ze laten de verschillende benaderingen van motorcross zien, van …
 • Edgar Canet maakt de overstap naar rally raid

  Edgar Canet maakt de overstap naar rally raid

  Eind vorig jaar kwam Edgar Canet-Ardevol in aanraking met de rally sport. De Spanjaard kwam jaren voor het RFME Junior team uit in de motocross maar blessures gooide roet in …
 • Van Dam profiteert van afwezigheid Van der Werff

  Van Dam profiteert van afwezigheid Van der Werff

  Kaylee van Dam heeft afgelopen zondag volop geprofiteerd van de afwezigheid van Britt van der Werff. In Geldermalsen won Van Dam beide manches en pakte hiermee naast de dagoverwinning ook …