X

Jérôme Martiny doet een 3de Dakar “The hard Way”

Op 5 januari vertrekt Jérôme Martiny voor zijn 3de Dakar. Na twee deelnames die het overduidelijke rallypotentieel van onze landgenoot bevestigden, wil de Anquety Motor Sport-coureur het in 2024 opnieuw doen: hij zal deelnemen aan de befaamde categorie ‘zonder assistentie’.

De volgende Dakar vindt opnieuw plaats in Saoedi-Arabië, van 5 tot 19 januari 2024. Bij de motorcoureurs is Jérôme Martiny een vaste waarde aan het worden. De Husqvarna-coureur hervatte deze zomer zijn intensieve training ter voorbereiding op zijn Dakar 2024. Deze zal een speciaal tintje hebben voor de Husqvarna-coureur. Hij komt namelijk uit in de categorie “motoren zonder assistentie”, een categorie die bestaat uit mensen die vaak “de echte Dakar-avonturiers” worden genoemd, mensen die aan het avontuur beginnen in de wetenschap dat ze alleen op zichzelf kunnen rekenen om door de hel van de Dakar-tracks te komen.

Jérôme Martiny

Deze categorie betekent dat je de woestijn gaat bedwingen zonder hulp en met zeer beperkte bagage: een eenvoudige koffer van 80 liter waarin je alles moet stoppen wat je nodig hebt om je machine te onderhouden tijdens de race, vooral ‘s avonds in het bivak. Kortom, het is avontuur in de ware zin van het woord, het is de Dakar ‘the hard way’.

“Ik wil de ervaring één keer meemaken”, zegt Jérôme Martiny. “Het is het juiste moment voor mij, want ik voldoe nog steeds aan de criteria om deel te nemen, aangezien ik nog niet in de top 30 van het scratchklassement ben geëindigd. Het zat al een tijdje in mijn achterhoofd en ik wilde het in ieder geval een keer proberen. Dus ik heb me aangemeld en ben aangenomen. Daarom train ik nog harder dan andere jaren – ik weet dat het niet gemakkelijk zal zijn!

“Vergeleken met wat ik de afgelopen twee jaar heb meegemaakt, wordt het daar een hel. Ik zal alles zelf moeten doen, want hulp van buitenaf is niet toegestaan in de motorkoffers. Ik mag geen fouten maken, dus ik wil zo goed mogelijk voorbereid naar het evenement komen.

“Deze maand ga ik een paar dagen trainen in Spanje voordat ik in december hetzelfde doe in Dubai”, vervolgt Martiny. “Ik wil echt werken aan navigatie, want dat is een beetje mijn zwakke punt, net als voor veel andere coureurs. Ik weet hoe ik snel moet rijden en hoe ik het verloop van de race moet controleren. Maar navigatie is iets anders. Het is een essentieel punt waar ik aan moet werken en ik wil dit jaar echt goed voorbereid aan de Dakar beginnen.

Terwijl hij het avontuur op de harde manier wil beleven, zal Jérôme ook met sportieve doelstellingen aan de Dakar beginnen. “Ik ga voor een podiumplaats, want als ik mijn niveau van de vorige Dakar vergelijk met dat van de rijders die voorop reden in de categorie, is dat een realistisch resultaat. Ik heb de snelheid, ik moet er alleen voor zorgen dat ik geen fouten maak en dan moet ik vooraan kunnen rijden.