VIDEO: Een eerste opinie over de elektrische Stark Varg

VIDEO: Een eerste opinie over de elektrische Stark Varg
Decrease Font Size Increase Font Size Taille du texte Imprimer

De Zweeds-Spaanse elektrische crosser Stark Varg werd op 14 december 2021 met grote trom geïntroduceerd aan de motorcrosswereld. Met straffe cijfers, duidelijke promotalk van oprichter Anton Wass en een uitgekiende mediacampagne kon niemand ontsnappen aan één van de strafste introducties van een crossmotor ooit. 

Maar wat blijft er na twee jaar over van al deze beweringen en cijfers? Stark Future, het bedrijf achter de Stark Varg, kende productie- en leveringsproblemen maar uiteindelijk werden de eerste exemplaren geleverd. Het maakte dat iedereen die er eentje wist te bemachtigen al snel testrondjes zat te draaien op een motorcrossbaan. YouTube staat er intussen vol van.

Wat vinden de eigenaars nu van de Stark Varg? Wij gingen grasduinen in al deze video’s en vonden deze van Dirt Bike Mag. Zij geven een realistische visie over de capaciteiten van de Varg. Kort samengevat vinden de meeste testrijders de elektrische crosser een fijne machine die een echt mooi debuut maakt in de motorcrosswereld. Hij stuurt scherp, voelt erg licht aan (ondanks dat hij zwaarder is dan een 450F) en is erg uitgebalanceerd.

De Varg is niet te vergelijken met een crosser die uitgerust is met een verbrandingsmotor, het is gewoon een heel ander concept. De straffe cijfers waarmee Stark Future kwam worden niet geheel waar gemaakt. Wellicht worden die wel bereikt met extra ontwikkeling maar momenteel kan de Stark Varg b.v. geen MXGP-reeks uitrijden. Volgens de makers van de video zou de batterij het maar 20 à 25 minuten overleven in het strakke tempo van een wedstrijd voor het WK. Dan hebben we het nog niet over een wedstrijd in het zware zand van Lommel.

LEES MEER  Sexton neemt afstand na volgende dubbelslag

Wanneer de Varg op zijn maximale kracht wordt gezet is de machine volgens de testrijders bangelijk snel en haast onbruikbaar op een gemiddelde motorcrossbaan. De setting met het equivalent van een getunede 450F daarentegen werd als veel prettiger ervaren.

Elektrisch rijden heeft voor- en tegenstanders. Volgens sommigen zou het de motorcross de doodsteek geven, anderen zien in elektrisch crossen een mogelijkheid om bestaande circuits open te houden nu die onder druk komen te staan door geluidsoverlast. Het is een feit dat als je een volle namiddag wil trainen op de Varg, dat je dan nog altijd benzine zal moeten meenemen voor je stroomgenerator. Hoe dan ook zullen de elektrische crossers komen, temeer omdat de grote fabrikanten allemaal investeren in deze technologie. Afgelopen weekend kwam HRC Honda voor het eerst op de proppen met een elektrische CR in competitieverband en dat zegt veel over de intenties van de constructeur uit Japan.

Momenteel is Stark Future druk bezig met verder software ontwikkeling en het verkrijgen van licenties om de Varg in te zetten in competitieverband.

Foto’s: Stark Future en Dirt Bike Mag

Uw reacties

Ook te lezen